Life
2529 prikaza

Kućna pomoćnica: "Zalijevaju me kipućom vodom"

Čišćenje kuhinje
Thinkstock
Procjenjuje se da u svijetu ima 52 milijuna kućnih pomoćnica, ali u mnogim zemljama nemaju nikakva prava

"Prvi put me udarila na dan kada me trebala platiti. Tražila je da se potpišem, ali sam je pitala zašto bi se potpisala ako mi nije dala novac. Tada me udarila", počinje svoju priču 30-godišnja Susi, kućna pomoćnica iz Indonezije.

Godinu dana je bila zarobljena u kući svog poslodavca u Hong Kongu, gdje su joj prijetili dok nije uspjela naći novi posao preko agencije za zapošljavanje.

"Gazdarica mi je dozvolila da spavam četiri sata dnevno, od 6 do 10 ujutro. Kupatilo i WC sam smjela koristiti samo tri puta dnevno i nisam imala nijedan slobodan dan."

Njezina je priča sam jedan primjer fizičkog i psihičkog zlostavljanja kojeg prolaze strane kućne pomoćnice u Aziji, a tom se temom čak bave i Ujedinjeni narodi.

Beth s Filipina koja je radila u Manili ispričala je kako je njezin poslodavac znao na nju izliti kantu kipuće vode i lupati joj glavom o zid. Njezina sestra ju je prodala toj obitelji kada je imala samo deset godina. Radni dan bi joj počeo u četiri ujutro i trajao do kasno u noć. Gazdarica bi ju je udarala štapovima, pa čak i loncima. U toj je obitelji bila zarobljena sedam godina dok na kraju nije pobjegla. Dok nije pobjegla, nikad prije nije gledala televiziju, išla u školu ili slušala glazbu.

Sritak iz Indonezije radila je na Tajvanu, a kada je došla kod obitelji kod koje je trebala radii odmah su joj uzeli pasoš tako da nije mogla pobjeći. Poslodavac ju je svaki dan tukao, a ponekad je znao zagrijati vilicu ili žlicu na vatri, te bi je natjerao da je drži na dlanu. Na tijelu ima više od 20 ožiljaka i jednu veliku opekotinu nakon što je i nju poslodavac zalio vrućom vodom.

Haryatin je bila zlostavljana u Saudijskoj Arabiji gdje je radila za obitelj koja je imala devetoro djece. Čak je molila da je puste kući ako im se ne sviđa, no gazdarica joj je rekla: "Ako mi se ne sviđaš prebit ću te ili ubiti. Nisi te sreće da se vratiš kući."

Jednom prilikom joj je u lice zabila prljave pelene od najmlađe bebe jer ihi nije, prema njezinom mišljenju, dovoljno brzo promijenila. Haryatin je kratkotrajno ostala bez vida nakon što su je izudarali metalnom cijevi, a kada joj se vid vratio uspjela je napustiti Saudijsku Arabiju.

Susi, s početka priče, ispričala je za CNN da se njezina situacija pogoršala nakon što joj je poslodavac počeo prijetiti da će joj ubiti obitelj u Indoneziji. 

"Ako mi probaš uzvratiti ili otići odavde mogu ti ubiti obitelj jer sam jako moćna i imam ljude koji to mogu napraviti, tako mi je rekla gazdarica. Bila sam prestrašena, izdržala sam batine i sve ostalo, bilo me strah za obitelj. Imam malog sina", ispričala je Susi.

Uspjela je pobjeći nakon nekog vremena ali svoje poslodavce nije prijavila policiji, jer se još uvijek bojala za svoju obitelj. No, nakon nje je u istu obitelj došla nova kućna pomoćnica, Erwiana Sulistyaningsih, koja je nakon sedam mjeseci završila u bolnici zbog zlostavljanja kojeg je pretrpjela u toj obitelji.

Erwiana je prošla još gore od Susi. Spavala je na podu, u maloj ostavi, a ponekad je išla kod susjeda tražiti hranu jer nije imala što jesti.

Susi je odlučila da usprkos svemu mora prijaviti obitelj policiji, jer će još jedna djevojka završiti kod njih i proći istu torturu. Susi i Erwiana su svjedočile protiv obitelji na sudu i njihova bivša gazdarica, Law Wan-tung proglašena je krivom i dobila je šest godina zatvora.

Procjenjuje se da u svijetu ima oko 52 milijuna kućnih pomoćnica, ali aktivisti upozoravaju da u mnogim zemljama, naročito u Aziji, one nemaju nikakvu pravnu zaštitu.

U nekim zemljama rade za devet dolara mjesečno, a u nekim zemljama ih uopće ne plaćaju, zbog čega imaju status robova, upozoravaju iz Svjetske udruge kućnih pomoćnica.    

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.