Top News
1448 prikaza

Užas: Psihičke bolesnike ostavljaju gole u vlastitim fekalijama

Zatvor
Marko Jurinec/PIXSELL
Novo istraživanje nevladine organizacije Human Rights Watch otkrilo je jezive priče o zapuštanju unutar američkih zatvora

Gotovo 120 zemlja izašlo je pred UN u Ženevi kako bi osudili brutalnost američkih policajaca nakon niza ubojstava koji u posljednje vrijeme potresaju SAD. A da su pričekali jedan dan, imali bi još razloga za bijes. Tad je naime Human Rights Watch objavio 127 stranica dug izvještaj pod nazivom 'Bešćutni i okrutni' u kojem su prikazane slične brutalnosti kojima su u američkim zatvorima podvrgnuti psihički bolesni zatvorenici.

Priče iz izvještaja su strašne. Jednog psihičkog bolesnika su zavezali i stavili mu kacigu na glavu, te ga je policajac 'pošteno' pošpricao suzavcem koji se inače koristi pri smirivanju ratobornih zatvorenika.

Zatvorenike se često ostavlja gole i bez svijesti da leže u vlastitom urinu i fekalijama, te im se okuje cijelo tijelo kao kazna zbog neprimjerenog ponašanja.

Jedan shizofreničar je umro nakon što su ga ostavili dva sata da stoji u kupaoni punoj pare.

U jednoj od najmukotrpnijih priča 35-godišnji shizofreničar Christopher Lopez zatvoren je nakon što je lupio službenika. Držali su ga u izolaciji gotovo cijeli dan. Jednog jutra 2013. godine čuvari su ga pronašli u čudnom stanju. Naime nije odgovarao ni reagirao ni na koga, pa su ga na silu odveli na promatranje. Dok je bio na promatranju, nakon što su ga 'napumpali' lijekovima, Lopez je imao napadaj, pao na pod i prestao disati. Video snimka pokazuje da nitko nije došao provjeriti njegovo stanje 20 minuta, dugo nakon što je prestao disati. Kad su napokon došli liječnici, Lopez je bio mrtav.

Zatvor | Author: Youtube Youtube

 

Češće ih izoliraju i zlostavljaju

Psihički bolesni zatvorenici imaju više šanse od opće populacije da će biti zatvoreni, ali i da će biti zlostavljani u zatvoru, pokazao je izvještaj. Prema centru za pružanje tretmana, pretpostavlja se da je u 5.100 američkih zatvora smješteno oko 360.000 osoba s ozbiljnim psihičkim bolestima, pogotovo shizofrenijom, bipolarnim poremećajem, te teškom depresijom.

Budući da ih se češće zatvara, to može stvoriti opasan začarani krug. Jer kad ih se izolira, njihovo stanje se pogorša, što znači da će samo još više vremena provoditi u samicama.

U Koloradu psihički bolesnici čine svega tri posto zatvoreničke populacije. Pa ipak, od svih incidenata u kojima čuvari koriste silu, čak trećina se odnosi na ove bolesne zatvorenike.

Ne postoje nacionalni podaci analize tretmana ovih zatvorenika, nego Human Rights Watch ističe određene incidente do kojih su došli uz pomoć sudskih slučajeva i posebnih parnica koje su činile dio istraživanja Ministarstva pravosuđa. Intervjuirali su više od 125 oslužbenika zatvora i one uključene u praćenje zlostavljanja.

Izvještaj je otkrio da američki zatvori pate od nedostatne zdravstvene skrbi za psihičke bolesnike, ali i da zaposlenici nisu educirani kako se ophoditi prema njima. Mnogi bolesnici ne mogu se prilagoditi životu u zatvorenom malom prostoru, što može pogoršati njihove simptome. "Njima je teško razumjeti ili prihvatiti ulogu koju psihička bolest može imati u zatvorenikovoj mogućnosti da prati pravila kojih se treba držati iza rešetaka", stoji u izvješću.

Umjesto toga, čuvari se okreću brutalnosti i upotrebi sile, što može imati fatalne posljedice. "Prečesto je sila ono što službenici znaju i koriste. U ustanovama kojima se loše upravlja, čuvari kontroliraju zatvorenike, uključujući i one psihički bolesne, putem nasilnog kažnjavanja", izjavila je Jamie Fellner iz Humans Right Watcha.

Zatvor | Author: Youtube Youtube

U istraživanju se citira i federalni izvještaj o zlostavljanju na Rikers Islandu u New Yorku, zatvoru u kojem boravi 40 posto psihičkih bolesnika. U incidentu iz 2012. godine, bolesni zatvorenici su dovezeni u kliniku teško pretučeni. "Na temelju izjava zatvorenika i mišljenja zdravstvenog osoblja u klinici, zaključuje se da su se policijski kapetan i drugi policajci izmjenjivali dok su udarali bolesne zatvorenike u glavu u tijela, prilikom čega su potonji bili držani na mjestu. Jedna liječnica izvijestila je da je gledala kako zatvorenika koji je bio lisicama privezan za nosila tuku po glavi otprilike pet minuta."

I dok se čeka edukacija zatvoreničkog osoblja, Arizona i Kalifornija su zabranile korištenje suzavca na psihički bolesnim zatvorenicima.

Ali dok se ne formira plan na nacionalnoj razini, teško da će doći do ozbiljnog pomaka, piše Daily Beast.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 21:25 13.Kolovoz 2015.

    Psihički bolenici su teret prvo sebi,onda tek drugima.Samo drugi dužni su voditi brigu o psihičkim bolesnicima.Imala sam prijatelja kojem je dijagnosticirana šizofrenija.Bio je pod terapijom.Kada je dolazio k nama znali smo da ćemo satima slušati njega,i slušali smo.Nije lako.