Life Svjetsko prvenstvo 2018
6353 prikaza

Kuha između Srba i Albanaca: Vade se čak i noževi

Xherdan Shaqiri
GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL
Repovi utakmice od petka i danas se povlače, a reakcije se ne smiruju

Od petka i poraza na svjetskom prvenstvu protiv Švicarske, u Srbiji se strasti ne smiruju. Prošao je čitav vikend, a ipak i današnje izdanje Blica najviše prostora posvećuje upravo toj utakmici. Puno manje prostora je posvećeno porazu i analizi utakmice koju je Srbija imala na pladnju, već se puno više priča o "albanskim orlovima" koje su pokazivali Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri nakon postignutih golova.

Tijekom jedne od proslava im se pridružio i kapetan švicarske reprezentacije Stephan Lichtsteiner što je dodatno uzburkalo strasti s druge strane Dunava. "To je njihovo pravo i mislim da nijedan stanovnik Švicarske nema problema s načinom na koji su oni slavili. Uostalom, obojica imaju dvojno državljanstvo. Razgovarao sam sa njihovim očevima i znam kroz što su prošle njihove obitelji", izjavio je Lichtsteiner. 

Navijači su se na stadionu u Kalinjingradu nadmetali zvižducima, ali srpski tabloid Kurir objavio je i snimke nemira iz Švicarske gdje je i lokalna policija morala intervenirati. Velik broj srpskih navijača okupio se u lokalnom kafiću kako bi zajedno ispratili utakmicu. Tijekom meča primijetili su kako se nekoliko muškaraca kreće u njihovoj blizini, a kako je vrijeme protjecalo bilo ih je sve više. Ispostavilo se da su u pitanju Albanci koji žive u ovom malom gradiću. Do kraja utakmice skupilo se njih skoro 150, a kada su Srbi izišli iz kafića i krenuli kućama, došlo je do velikog incidenta. U jednom trenutku Albanac vadi nož i kreće ka grupi Srba. Pukom srećom spriječeno je krvoproliće jer je u tom trenutku stigla policija, donosi Kurir.

Uhićenje Marka Đurića, srbijanskog dužnosnika, na Kosovu Opet na rubu Top News Kosovo opet vrije: SAD i Rusija riskiraju novi rat

Granitov otac Ragip Xhaka odležao je tri i pol godine zatvora zbog prosvjeda protiv tadašnjih jugoslavenskih vlasti, što je vjerojatno i razlog zašto je pokupio simpatije kapetana Lichtsteinera. Kako piše tabloid Alo, Ragip je s 22 godine sudjelovao na prosvjedima 1986. godine gdje je nosio slogane poput: "Trepča radi, Beograd se gradi", "Sloboda, ravnopravnost, demokratija", "Kosovo Kosovarima", "Hoćemo ujedinjene albanske zemlje", "Kosovo Republika", "Albanci smo, a ne Jugosloveni", "Ujedinjenje sa Albanijom"... Osuđen je na šest godina zatvora, ali krajem osamdesetih godina pušten iz zatvora da bi se gotovo odmah odselio u Švicarsku gdje je 1992. godine dobio sina.

U obranu dvojice nogometaša stao je i glavni tajnik švicarskog nogometnog saveza Alex Miescher koji je rekao: "Bili su to jako emotivni trenuci, pa ni nogometni dužnosnici, ni predstavnici medija ne mogu zamisliti što osjećaju igrači koje su toliko provocirali i to u tako dramatičnoj utakmici", izjavio je Miescher. Tako je podsjetio na činjenicu da su srpski navijači izviždali švicarsku himnu što im je zaradilo i istragu FIFA-e. 

Kad se uzme u obzir da čak četvorica Švicaraca u početnih 11 imaju albanske korijene, jasno je da se napetost morala očekivati. "Za mnoge u Srbiji to nije bila utakmica protiv švicarske reprezentacije. Bila je to borba prepuna stoljetne sektaške mržnje, ali i prilika da se zaliječe neke rane kolektivne psihe čitave nacije", piše Foreign Policy. Čak i tijekom dana u petak bilo je jasno da se svašta može očekivati, a pogotovo kad je Ivica Dačić prokomentirao pobjedu Srbije nad Costa Ricom govoreći da je to mala, ali slatka pobjeda. Samo Dačić je mogao pronaći političku satisfakciju u minimalnoj pobjedi nad zemljom s drugog kraja svijeta, a sve samo zato što je Costa Rica među prvima priznala Kosovo kao samostalnu državu.

Aleksandar Vučić, Marko Đurić PODJELA Top News Našli rješenje za Kosovo, ali - je li izvedivo?

Neredi su uobičajena stvar na utakmicama između Albanije i Srbije, a najupečatljivije bilo je puštanje drona s albanskom zastavom na utakmici između tih dviju država. Pomalo nesretno se i Hrvatska uplela u čitav taj skandal nakon što je uhićen Ismail Morina koji je po tjeralici uhićen prošle godine na dubrovačkom području. Srbija ga je teretila da je prije nekoliko godina, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi.

Nogometni savez Albanije priopćenjem je ranije pozvao albanske vlasti da "interveniraju u okviru pravnog konteksta" i zaustave Morinino izručenje iz Hrvatske Srbiji. Albanski navijači u povodu uhićenja i najavljenog izručenja održali su prosvjed u Tirani, a obitelj Ismaila Morine zaprijetila je "radikalnim mjerama".

Njegov brat Dževair se požalio prošle godine televiziji Report da vlada u Triani ne pridaje dovoljno pažnje slučaju njegovog brata i tvrdi da će Ismailov život u Srbiji biti ugrožen, piše Alo.

"Pozivamo državu Albaniju da intervenira i zaustavi njegovo izručenje. Mi bismo, kao obitelj, mogli napraviti nešto vrlo radikalno, što bi moglo sve iznenaditi", rekao je Dževair, ali nije pojasnio na što misli.

Međutim, već ranije su iz obitelji prijetili i najavljivali da će 'biti svega' ukoliko njihov brat završi u zatvoru u Beogradu.

Morina je na kraju izručen Italiji u punoj tajnosti, usprkos zelenom svjetlu hrvatskog sudstva za njegovo izručenje u Srbiju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.