Life
6756 prikaza

Lidl obradovao kupce - sad nude i kanabis

Lidl
1/2
DPA/PIXSELL
Relativno nedavne izmjene zakona omogućile su i velikim lancima supermarketa ulazak na ovo tržište

Mogli ste čuti za njihove niske cijene ili fine slatkiše, ali ovih dana Lidlovi kupci mogu uživati i u nekim drugim proizvodima. Lanac supermarketa Švicarcima odnedavno nudi i pravi raritet, kanabis iz lokalnog uzgoja. Kutijica s 1,5 gramom kanabisa uzgojenog u zatvorenim prostorima košta 17,99 švicarskih franaka što je oko 110 kuna, dok vrećica s 3 grama kanabisa uzgojenog u stakleniku košta dvadesetak franaka (120 kuna).

Kako piše britanski Guardian, Lidl koristi izmjene zakona iz 2011. kada je punoljetnim Švicarcima omogućena kupovina kanabisa s manje od 1% THC-a. Dostupni proizvodi trebali bi pružiti opuštajući i protu-upalni efekt i ne bi trebali biti dovoljno snažni za postizanje nekih drugih efekata.

Kanabis u prodaji u Lidlu | Author: Lidl Lidl

Dobavljač, The Botanicals, smješten je u sjeveroistočnoj Švicarskoj i uzgajaju kanabis u zatvorenim prostorima te u djelomično automatiziranim staklenicima. "Proizvođač se oslanja na održivu poljoprivredu i potpuno su izbacili iz upotrebe kemikalije, sintetičke ili genetski modificirane supstance", stoji u jednom priopćenju.

Ipak, jako je neobično vidjeti cigarete kanabisa smještene na istoj stranici s gaziranim sokovima ili pakiranim mladim špinatom. 

Kanabis u prodaji u Lidlu | Author: Lidl Lidl

Švicarska promjena zakona u 2011. godini, osmišljena kao pomoć povećanju dostupnosti medicinskog kanabisa, nedavno su počeli koristiti i komercijalni operateri.

Švicarska carinska agencija, koja prikuplja poreze od prodaje kanabisa, zabilježila je porast registriranih trgovaca s tek par u 2015. godini na više od 140 u prošloj godini. Godine 2017. prikupljeno je oko 150 milijuna kuna od poreza na prodaju kanabisa u Švicarskoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.