Life
231 prikaza

Ljetne noći u Zagrebu nisu nikada bile misterioznije

Gornjogradske coprnice
zgc.hr
Obilazak je prikladan jednako i za ljubitelje povijesti, kao i one željne magije i mistike

Gornjogradske coprnice je vrlo popularan kulturno turistički obilazak u kojem vas coprnice vode u magičnu šetnju Zagrebom. Projekt je podržan od strane Turističke zajednice Grada Zagreba i edukativno-zabavnog je karaktera. Obilazak je prikladan jednako i za ljubitelje povijesti, kao i one željne magije i mistike.

Nakon velikog interesa u srpnju i dodatnih termina obilazaka, građane pozivamo da svaki petak, subotu i nedjelju u 21h, od 12.- 28.08., rezerviraju svoje mjesto i postanu dio liste začaranih.

Spajajući humor, vjerovanja o vješticama i stvarnim praksama te povjesnim činjenicama, turistička voditeljica obučena u coprnicu će vas pozvati da sjednete s njom u vremeplov i uđete na kratko u svijet magije, mistike i vještičarenja. Tura počinje na Trgu Bana Jelačića, kod Manduševca - upravo tamo gdje su se po nekim vjerovanjima i sastajale coprnice. Nastavlja se preko male skrivene uličice do Katedrale, Opatovine, Kamenitih vrata, Markovog Trga, ispred Klovičevih dvora, a završava se kod Tuškanca.

Na toj misterioznoj putanji kojom ste zasigurno više od nekoliko puta prolazili, ovaj put će se skinuti veo između sadašnjosti i prošlosti. Tako ćete susresti Katu Cankovicu i saznati što je coprnički obrt. Imat ćete priliku iskušati proročke moći Sibile i okrenuti Kolo Sudbine. Osim toga Marija Oršić će vam otkriti svoju priču, a saznat ćete sve i o Črnoj školi, Grabancijašima, spaljivanju vještica, a ponešto i o ljubavnim napitcima. Iznenadit ćete se što se sve odvijalo ispred Katedrale, a i kipa Djevice Marije.

Ovaj neobičan obilazak je prikladan i za djecu, koja se zbog jake imaginacije vrlo lako uživljavaju u priče i interaktivne elemente. A ako imate kućne ljubimce, možete i njih povesti bez straha da će završiti kao dio čarobnog napitka. Coprnice vole svoje životinjske prijatelje.

Cijena je 111 kn po osobi, djeca do 16 godina plaćaju 88 kn. Djeca do sedam godina sudjeluju gratis.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.