Life
2560 prikaza

Ljubav koju komunisti nisu mogli cenzurirati

Politički disident Liu Xiabo
screenshot/youtube
Osvajač Nobela i pjesnik zaljubio se 1980., a njihova je ljubav preživjela progon, zatvor i terminalnu bolest

Nedugo nakon što je Liu Xiaobo osuđen na 11 godina zatvora, otkrio je kako su dvije stvari nestale iz dopisivanja s njegovom suprugom. Na njihovo zaprepaštenje, ali i zabavu, par je shvatio da su cenzori njihovih pisma iz njih izbacili dijelove u kojima su se nalazile ljubavne pjesme koje su si poklanjali.

Možda su se komunističke vlasti bojale da će na Xiaoboa one djelovati previše poticajno te ga uzbuditi, kasnije se šalila Liu Xia. No, nije bilo ništa smiješno u uplitanju države u najintimnije dijelove njihovih života, kao ni u velikoj sili kojom su se voljeli i prelazili sve prepreka.

U kandžama zlonamjernih

Nakon što mu je u svibnju dijagnosticiran terminalni rak, osvajač Nobelove nagrade za mir bio je u središtu geopolitičke borbe zapadnih vlada s Kinom, koje su pozivale tu komunističku državu da "pokaže svoju ljudskost", dok je Peking optužio svijet za "miješanje u unutarnje poslove".

Prijatelji para kažu kako je najveća žrtva u cijeloj priči njegova supruga, koja je "fizički i psihički uništena", rekao je pisac Ye Du koji ih poznaje već desetljećima.

Liu Xia nije nikad optužena za kazneno djelo, a još manje je osuđena za to, no svejedno - kineska politika je nije puštala iz svojih kandži. Gotovo je u potpunosti izolirana od vanjskog svijeta, kako bi spriječila da govori o svom mužu, piše Guardian.

- Na neki način je Xiaobo izabrao svoj život te je živio točno kako je mislio da treba, no za njegovu ženu i prijatelje, cijela je stvar bila drugačija - rekao je njegov dugogodišnji prijatelj, Jean Philippe Beja.

Objašnjava da je Xiaobo odabrao raditi, do je Xia odabrala njega. Vlasti su joj se za to osvetile, što je apsolutno neoprostivo i užasno.

Zavodnik se zaljubio

Ona je bila javna službenica i pjesnikinja amaterka kad se par prvi put upoznao sredinom 1980-ih. Iako su oboje bili u braku s drugim ljudima, postali su dio zajedničkog boemskog i intelektualnog kruga.

Yu Jie, pisac biografije slavnog Kineza, okarakterizirao ga je kao velikog ženskaroša u to doba, onog koji bi našao vremena za malo "valjanja u sijenu" čak i kad su izbile masovne demonstracije u Pekingu u proljeće 1989.

Njegov se brak raspao kad je zatvoren zbog svoje uloge u protestima na Tiananmen trgu, a u isto doba završio je njezin. Kad su se ponovno vidjeli, zaljubili su se preko ušiju.

- Pronašao sam svu ljepotu svijeta u jednoj ženi - napisao je jednom, dok su njihovi prijatelji komentirali da su savršen par, potpuni spoj duša.

Prihvaćanjem neumorno otvorenog demokrata. Liu Xia se također obvezala na budućnost punu boli i neizvjesnosti. To je bio jedan od razloga zbog kojeg su odlučili ne imati djecu.

- Imati oca u zatvoru je vrlo okrutno - rekla je Xia prijateljici, koja se za svoju srodnu dušu udala tijekom njegovog odsluživanja trogodišnje kazne u radnom logoru, uz riječi "želim biti vjenčana za tog neprijatelja države!"

Krivi ni za što

Čak i u sretnim vremenima, pritisak na njih je bio stalan.

- Slijedili su ih cijelo vrijeme, a ponekad nisu mogli izaći iz svog doma - rekao je Beja, dodajući da su imali doista težak život. 

Zatim je, u ponedjeljak 8. prosinca 2008., Xia čula glasno kucanje na vratima. Ušli su državni sigurnosni agenti, upućujući ima nalog za suđenje.

Oko tristo kineskih intelektualaca i aktivista izdali su manifesti Carter 08 kojim su pozvali za mirne političke reforme i prestanak jednostranačja u Kini. Liu Xiaobo to nije inicirao, no sudjelovao je u izradi, prikupljajući potpise i volontirajući, iako je znao da će ga to dovesti u nevolju, no činio je ono što i uvijek - čekao da prođu teška vremena.

Na Božić 2009., datum koji je izabran kako bi smanjili međunarodnu medijsku pokrivenost, Xiaobo je osuđen na 11 godina i poslan u zatvor u hladnu sjeveroistočnu pokrajinu Liaoning.

Kad su novinari Guardiana u to doba upoznali njegovu suprugu, ocijenili su da bi mogla "proći kao studentica" unatoč svojih 49 godina - vitke figure s obrijanom glavom te cigaretom zataknutom među prstima. U njenoj je pojavi bilo nešto privlačno, kombinacija dostojanstva, smirenosti i hrabrosti pod pritiskom. 

Istovremeno je pokazala neobičan smisao za humor, šaleći se na račun njihovog zajedničkog života, njegovoj ljubavi prema kuhanju, pa čak i o njegovom pritvaranju. Bilo je lako vidjeti zašto se Xiaobo zaljubio u tu ženu

Osveta za Nobela

Sljedeće je godine njenom mužu dodijeljena Nobelova nagrada za mir, a kineska je odmazda bila brza i nepokolebljiva - Liu Xia je određen kućni pritvor uz prekid telefonskih žica i internetskih veza. Bila je gotovo posve izolirana od svijeta, živeći pod neprestanim nadzorom, uz povremeni posjet njenih roditelja, odlazak u dućan ili suprugu u zatvor - no nikad bez policijske pratnje.

Dvije godine kasnije, strani su se novinari uspjeli ušuljati u njezin stan nakratko, a tada im je rekla "više ne vodim računa o tome koji je dan", svjedočeći teškoj situaciji svojom krhkom pojavom i suzama koje su joj se slijevale niz lice.

Prijatelji su bili užasnuti transformacijom te silne žene. Istovremeno, vlasti su vršile pritisak na Xiaboua pitanjima poput "Hoćeš li biti sretan kad svoju ženu dovedeš do ludila ili samoubojstva?".

Ona je 2014. pretrpjela srčani udar, a 2016. joj je umro otac. U travnju 2017. izgubila je majku, a Xia je odlučila uzimati lijekove kako ne bi "razmišljala o ovom svijetu boli".

Posljednji udarac

Potom su, u svibnju, došle posljednje užasavajuće vijesti - njen suprug je smrtno bolestan.

- Biti član obitelj političkog zatvorenika teže je nego biti politički zatvorenik - napisao je anonimni autor u Kini.

Liu Xia nikad nije bila politična, no ipak se odupirala pritisku. Njen je grijeh bio što je stajala uz svog muža i inzistirala na tome da nije učinio ništa loše. Upravo je to ono što čini njihovu ljubav veliko, baš kao što joj je Xiabo napisao u jednom od svojih pisama:

" I da me zdrobe u prah, i dalje bih iskoristio svoj pepeo da te zagrlim."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.