Life
3997 prikaza

Mafijaši ovako prisiljavaju izbjeglice na prostituciju

Prostitucija na gradskim ulicama
Joa Souza/Thinkstock
Većina su maloljetne, a gotovo sve ih tretiraju kao robove

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je da krijumčarska mreža koja prebacuje Nigerijke iz Libije u Italiju brodovima, koristi prihvatne centre za migrante kao svoja mjesta iz kojih prikuplja i prisiljava žene na prostituciju diljem Europe. U prvih šest mjeseci ove godine IOM je registrirao 3600 Nigerijki pristiglih iz Libije u Italiju brodovima, što je skoro duplo nego prošle godine, a organizacija procjenjuje da će u lancu prostitucije diljem Europe, prvenstveno po Italiji, završiti 80 posto tih žena.

U cijeloj 2014. preko Mediterana u Italiju je pristiglo 1500 žena iz Nigerije, 2015. već 5633, a ove godine broj je naprosto eksplodirao. Simona Moscarelli, stručnjakinja IOM-a koja prati ovakve stvari, kazala je za Guardian da je riječ o vrlo organiziranom i ozbiljnom kriminalu, čiji kriminalni lordovi smještanje žena u prihvatne centre smatraju dobrodošlim, jer je na taj način lakše prikriti nestanak osoba. "Samo prošlog tjedna šest mladih djevojaka nestale je iz takvog centra na Siciliji. Naprosto su ih potrpali u automobile i odvezli", kazala je Moscarelli.

Mnoge Nigerijke u Italiju stižu kao već seksualno iskorištavane, bilo na putu, bilo da su ih na prostituciju prisiljavali u Libiji. Najgorem zlostavljanju izložene su maloljetnice, koje prave organizirane bande tretiraju kao robove. Mafijaši ih prate još iz Afrike. Nabiju im navodne dugove od kakvih 50.000 eura, potom čekaju da im se u prihvatnom centru u Italiji potvrdi status i dozvola boravka i istog ih trenutka otimaju i odvoze.

Žene su pritom uplašene da će se, ako ne budu poslušne, nigerijske krijumčarske bande iskaljivati na njihovoj rodbini u Nigeriji. Usto, još na početku putovanja u Nigeriji krijumčari koriste praznovjerje lokalnog stanovništva i pomoću pseudo-vjerskih obreda kojima kao uspostavljaju magičnu vezu da moraju platiti troškove puta kad stignu u EU, psihološki ih ucjenjuju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.