Life
2762 prikaza

Mafijaški život pravog Tonyja Soprana

Tony Soprano
Facebook
Otkrivamo tko je okrutan mafijaški boss po kojem je nastala slavna televizijska serija

Mafijaška obitelj DeCavalcante iz američkog New Jerseya inspirirala je Davida Chasea za scenarij serije “Obitelj Soprano” što su mafijaši znali i ponosili se time. Njihov razgovor o seriji snimio je FBI i iskoristio ga na suđenju 1999. godine kad je veći dio obitelji završio iza rešetaka. U New Yorku je ‘80-ih i ‘90-ih vladalo pet mafijaških obitelji koje su obitelj DeCavalcante smatrali nevažnom, pa je serija popravila imidž DeCavalcantesa.

- Kakvi su to jebeni ‘Sopranovi’? Tko su k vragu oni? To bismo trebali biti mi? - pitao je Joseph Tin Ear Sclafani. - Ti si u seriji, spomenuli su ti ime. U svakoj novoj epizodi prepoznam nekoga, u svakoj epizodi. Kakvi likovi, odlična gluma, odgovorio je njegov capo Anthony Rotondo na snimci FBI-ja.

Za uzlet obitelji DeCavalcante najveće se zasluge pripisuju Vincentu Vinnyju Oceanu Palermu, koji je s još dvojicom, obitelj vodio od 1997. do 1999. godine. Upravo je on Chaseu poslužio kao model za glavni lik serije, Tonyja Soprana, kojeg je utjelovio pokojni James Gandolfini.

Iako je vodio obitelj iz New Jerseya, Palermo nikad nije živio tamo. U New York se s obitelji iz Italije doselio kao tinejdžer. Neki izvori navode da se rodio 1944., a neki 1949. godine, no svi se slažu da je Vinny do ‘60-ih bio uzoran mladić koji se nakon očeve smrti, sa samo 16 godina počeo skrbiti o bolesnoj majci, pet sestara i bratu. Napustio je školu i prihvatio se dva posla od kojih je jedan bio prodaja ribe na tržnici u Bronxu gdje je i stekao nadimak Vinny Ocean. Do uhićenja 1999. godine, jedino njegovo kazneno djelo za koje je policija znala bila je krađa ribe na tržnici koju je zatim preprodavao.

Mladi Vinny redovno je išao u crkvu i bio ministrant. Njegova mafijaška karijera započela je kad se zaljubio u nećakinju Simonea Sama The Plumbera DeCavalcantea, šefa obitelji DeCavalcante. Simoneu se svidio novi zet, pa je Vinny nakon posla na tržnici išao k njemu na druženja. Službeno je u obitelj primljen 1976. godine.

Nemilosrdan kao i Tony

Tony Soprano | Author: Facebook Facebook

Kao i Tony Soprano, Vinny je bio nemilosrdan, lomio je noge bez milosti, a zatim se vraćao u obiteljski dom u predgrađe u Island Parku na Long Islandu. I dalje je nastavio redovno odlaziti u crkvu te je navodno bio brižan otac svoje petero djece. Povjerenje i visok status stekao je prije svega odanošću. Kao uslugu Johnu Gottiju, šefu newyorške obitelji Gambino, Palermo je 1989. smaknuo bivšeg novinara za kojeg je Gotti strahovao da bi ga mogao otkucati policiji. Nedugo zatim, Palermo je postao capo i dobio skupinu vlastitih podanika.

Odgovoran je i za ubojstvo privremenog šefa Johna D’Amatoa. Naime nakon što je Simone 1980. otišao u mirovinu, naslijedio ga je Giovanni John The Eagle Riggi koji je pak 1989. završio u zatvoru. Kao svog zamjenika imenovao je D’Amatoa, ali je tri godine poslije naredio da se D’Amatoa smakne jer se njegova ljubavnica požalila da boss često zalazi u swingerske klubove i tamo se seksa s muškarcima.

Kako bi očuvali obraz obitelji DeCavalcante, Riggi je naredio njegovo ubojstvo. 1992. D’Amato je nestao. Navodno su ga Vinny i par kolega ubili u autu i iz džepa mu uzeli 5.000 dolara kao naknadu jer su s tijelom morali uništiti i auto.

- Nitko nas ne bi poštivao da o poslovima Cosa Nostre raspravlja šef koji je gay, kazao je Palermo na suđenju.

Obožavatelji serije “Obitelj Soprano” sigurno se sjećaju epizode u kojoj se otkriva da je opaki mafijaš Vito Spatafore gay. Do kraja epizode Vito je mrtav. Nakon ubojstva privremenog bossa DeCavalcantesa, kratko je na čelo obitelji zasjeo Giacomo Jake Amari, ali nakon njegove smrti od raka 1997. godine, nije bilo jasna nasljednika, pa je Riggi uspostavio vladajući panel u kojem je bio i Palermo. Zarađivao je u striptiz klubovima, dilanjem i prostitucijom, prevarama na Wall Streetu i reketarenjem.

Od lake zarade do propasti obitelji

Pljačka banke 1998. koja im je trebala biti laka zarada, pretvorila se u propast obitelji DeCavalcante. Iz banke Amerike u Svjetskom trgovačkom centru oteli su 1,6 milijun dolara. Policija je brzo ulovila Ralpha Guarina i nagodila se s njime. Upravo je on snimio razgovor o seriji “Obitelj Soprano”, ali i Palerma kako priča o nizu zločina koje je počinio. Jednom prigodom Guarino je s Vinnyjem razgovarao o jednom članu kojeg je boss smatrao brbljavim parazitom. - Poljubite se i pomirite - kazao je Guarino. - Da, poljubit ću ga, i te kako ću ga poljubiti, odgovorio je Vinny misleći pritom na poljubac smrti; ‘brbljavi parazit’ poslije je nađen mrtav.

Kad su napokon skupili dovoljno dokaza, FBI je 2. prosinca 1999. uhitio Vinnyja i još 30-ak članova obitelji. Suočen s doživotnim zatvorom, Vinny je brzo odlučio zaboraviti zakletvu o omerti. Nagodio se s FBI-jem. Zahvaljujući njegovu svjedočenju veći dio obitelji završio je iza rešetaka, dok su ostali slijedili njegov primjer. Na sudu je propjevao o svim zločinima i tko je u njih bio umješan.

- Upucao sam ga dva puta u glavu, ispričao je Vinny na sudu, mrtav-hladan i dodao da je ubojstvo bivšeg novinara bilo odličan potez za njegovu karijeru. - Nakon njegova ubojstva postao sam vođa, kazao je.

Iako je priznao četiri ubojstva, iznude, planiranje više ubojstava i niz drugih zločina, ušao je 2003. u program zaštite svjedoka, dobio novi identitet, prodao imanje i nestao. Tek 2009. novinari su ga našli u Houstonu.

Koristi se novim imenom Vincent Cabella te sa sinom Vincentom mlađim vodi tvrtku simbolična imena Hereweareagain.inc (evo nas ponovno). U vlasništvu tvrtke su, među ostalim, i striptiz klubovi, danas registrirani kao ‘bikini klubovi’, nasljednici Vinnyjeva Wigglesa iz Queensa koji je bio stvarna verzija Sopranova Bada Binga u New Jerseyu. Iako je policija sigurna da su klubovi leglo prostitucije i droge, zbog čega su uhitili devet zaposlenika, bivšemu mafijašu zasad ne mogu ništa.

Tada je živio u vili vrijednoj četiri milijuna dolara i bio vlasnik restorana i autopraonice. Poslije se o njemu gotovo ništa nije pisalo. Moguće je da se preselio jer je 40 dana nakon što su ga otkrili stavio vilu na prodaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.