Life
12986 prikaza

"Majka me rakom ucjenjivala da uđem u njenu sektu"

Trgovina ženama zbog prostitucije
Thinkstock
Studentica je morala odustati od fakulteta, preseliti se na otok te se od agresivnih sektaša spasila tako što se 'bacila' pod policijski automobil

Trčala sam niz cestu u pidžami i šlapama i nadala se da me neće zgaziti. Bila sam sigurna u to da koliko god vremena prošlo, i što mi god rekli nema šanse da mi isperu mozak dovoljno da ostanem u sekti. To se nije moglo dogoditi, kaže Seoyeon Lee iz Južne Koreje koja je, napustivši sektu "Grace Road" napustila i cijelu obitelj, pa i majku bolesnu od raka.

Riječ je o svojevrsnom hibridu između sekte i kompanije koja se razvila početkom tisućljeća u Južnoj Koreji, a danas ima oko tisuću sljedbenika koji svi, mahom, žive na Fidžiju, odakle je 2014. pobjegla i tada 21-godišnja Lee.

To da im se uopće pridružila na Fidžiju je bila klopka njezine vlastite majke koja ju je ucijenila svojim zdravstvenim stanjem.
Godinu dana ranije Seoyeon se vratila u Koreju iz SAD-a, gdje je studirala, kako bi bila potpora majci koja je oboljela od raka maternice.

Charles Manson Mansonova obitelj Life Vođa opake sekte još nije sahranjen iz bizarnih razloga

"Čim sam se vratila mama mi je rekla da neće niti razmišljati o liječenju ako ja ne odem s njome u Grace Road (cesta milosti) crkvu. Pristala sam iako mi je bilo grozno. Ljudi su vrištali, bacakali se i urlali. Na putu kući rekla sam majci da mislim da je to sekta, ali nisam inzistirala", kaže Lee čiji je otac preminuo od raka.

Vratila se na fakultet kada joj je mama rekla da i dalje ne želi na tretman osim ako se kći ne vrati kući. Nakon operacije molila je kćer da zajedno odu dva tjedna na Fidži kako bi se oporavila

"Tada još nisam znala da je to pametna spletka, ali sve mi je postalo jasno kada nas je taksist nakon slijetanja odvezao u komunu. Samu sam sebe zapitala kako sam mogla biti tako glupa", rekla je za BBC.

Čelna žena komune Shin Ok-ju, kao i njezini sljedbenici vjeruje da svijetu prijeti glad i doba kada će opstati samo oni koji vjeruj u drugi dolazak Isusa Krista.

Nedavno je Guardian objavio video Shin Ok-ju kako tuče svoje sljedbenike, tjera njih da tuku članove svoje obitelji i međusobno se maltretiraju. Godine 2014. većina kršćanskih denominacija Grace Road crkvu proglasila je "heretičnom", a oni su se u vrlo kratkom roku preselili na Fidži. To je, rekla je Ok-ju, jedno od rijetkih mjesta gdje bog neće udariti i gdje neće vladati glad.

Oko 400 sljedbenika koji sada tamo žive formalno su se organizirali u nešto nalik na kompaniju. Tvrde da "se sunce rađa na Fidžiju te da će, kako Biblija i piše, to mjesto postati centar svijeta".

Lee tvrdi da što si viši po hijerarhiji znači da si više novca donirao, a kao i većina sekti natjeraju sljedbenike da svaki cent i peni doniraju crkvi te da prekinu sve kontakte s onima koji ne žele biti članovi sekte. U međuvremenu, sagradili su poslovno carstvo koje uključuje restorane, građevinske pothvate i uzgoj hrane što im je, kažu, primarna aktivnost.

"Tata nam je nakon smrti ostavio popriličnu sumu, toga uopće više nema. Mama je sve dala crkvi, a ja sam kasno saznala da je prodala i naš stan u Koreji", kaže Lee.

Sin liderice sekte, Daniel Kim, kaže kako je njegova majka "divna žena koja nikoga ne tjera na nasilje nego nas sve spašava od apokalipse".

Sekta je na Fidžiju dogurala tako daleko da sklapa dogovore sa vladom, pa su čak dobili natječaj za renovaciju predsjedničke palače. Južna je Koreja Fidži i formalno upozorila kako je riječ o sekti u kojoj je jedan član preminuo od ritualnog batinanja, a petero bivših članova koji su uspjeli pobjeći rekli u kako su im oduzete putovnice.

Mnogi, kaže Lee, zaista nemaju izbora nego da ostanu jer nisu više samostalni, sve su poklonili crkvi.

Ovog je ljeta Shin Ok-ju uhićena kada je stupila natrag na tlo Južne Koreje, a dvije su države napokon organizirale raciju sumnjajući u to da na Fidžiju Shin i njezin sin, de facto, drže robove.

Istraga i podizanje optužnice su u procesu.

Daniel Kim kaže da je njegova "majka ponekada nekom nevaljalcu dala po prstima, a onaj je čovjek preminuo od raka, a ne nekakvog ritualnog batinanja, kao što je sulud navod da držimo 400 osoba protiv njihove volje - oni uvijek mogu otići i čak dati napraviti putovnicu po hitnom postupku, tako da oduzimanje putovnice, što i ne prakticiramo, ne bi imalo nikakvog smisla".

Grace Road Church | Author: Screenshot Screenshot

Upravo je to morala napraviti Seoyeon Lee koja je napravila grešku te dan prije odlaska majci rekla da ona ide.

"Probudila sam se i shvatila da više nema mog laptopa niti putovnice. Mama mi je odmah priznala da je ona to učinila jer želi da ostanem. Kada sam par puta probala nazvati policiju, drugi su ih članovi kasnije odmah kontaktirali i rekli da se ja šalim. Na kraju sam u pidžami i japankama izletjela na cestu dok su me ganjali. Zaustavila sam policijski auto i oni su me odveli do ambasade. Tamo je došla i moja mama koja mi je, kako bi me šokirala i zadržala, priznala da sam posvojena te da se čitavi ostatak obitelji planira ovdje doseliti", rekla je Lee.

No, uvjerena je kako joj nikada ne bi isprali mozak, već bi čitava stvar završila suicidom. Više ne studira, nego radi, jer nema novaca za fakultet ali je sretna iako ne kontaktira baš ni sa kime iz obitelji.

"Zvuči hladno ali ne mogu im oprostiti što su mi htjeli napraviti. Bolje je ovako", zaključuje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.