Life
1441 prikaza

"Majka svih bombi": Izraz kojeg ne bi bilo bez Sadama Huseina

Sadam Husein
REUTERS
Amerikanci su na Afganistan bacili "majku svih bombi", a u nastavku pročitajte kako je taj izraz nastao

Amerika je bacila najveću nenuklearnu bombu u svojoj povijesti u četvrtak i to na pozicije ISIL-a u Afganistanu. Amerikanci su odmah izvijestili kako je to "majka svih bombi".

Taj grandiozni 'nadimak' nastao je od fraze, koju je 1991. godine popularizirao Sadam Husein, nakon što je Zaljevski rat opisao kao "majku svih bitaka".

"Bitka u kojoj ste danas je majka svih bitaka", rekao je Sadam Husein u siječnju 1991. godine koju je na engleski preveo Associated Press.

Fraza inače originalno potječe iz Kurana, koja sadrži stihove koji Mekku opisuju kao "Umm al-Qura", odnosno "majku svih dogovora" ili "majku svih gradova". U arapskom svijetu se fraza koristi kako bi se opisalo nešto što je u nekom trenutku najvažnije, najveće ili najznačajnije.

Rečenica koju je upotrijebio Sadam Husein se vrlo brzo 'primila' u kolokvijalnom jeziku, pa su u Americi od nje napravili brojne inačice i počeli ih koristiti u svakodnevnom govoru - "majka svih uragana", "majka svih gužvi"... "Majka svačega nečega" se toliko proširila kao izraz da ju je 1991. godine Društvo za američke dijalekte proglasilo kao riječ godine, a brojne inačice se mogu čuti i u drugim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj.

Bomba koju su Amerikanci bacili u četvrtak u Afganistanu prvi put je testirana 2003. godine s ciljem da se stvori pritisak na Sadama Huseina u Iračkom ratu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.