Life
1952 prikaza

Manekenke iz Trumpove agencije: "Radile smo bez vize i dozvole"

Fashion Week
News Syndication/PIXSELL
Dvije bivše manekenke Trumpove modne agencije progovorile su o svojim iskustvima tamo te kako su ih tretirali

Američki je predsjednik Donald Trump još 1999. osnovao svoju modnu agenciju Trump Models. Business Insider iznio je detalje intervjua s dvije manekenke koje su tamo radile. Otkrile su mnogo toga o općenitom poslovanju agencije, iskustvu s klijentima te o iskustvima koja su doživjele kao mlade djevojke, tek doseljen u Ameriku.

San je svakog modela diljem svijeta dospjeti na pistu New York Fashion Weeka. To su priželjkivale i dvije manekenke iz Nizozemske koje je njihova modna agencija poslala sredinom 2000-ih u SAD u suradnji s Trump Models. U to vrijeme imale su 17 i 19 godina i do tad nikada prije nisu čule za Donalda Trumpa.

Manekenke su izjavile kako su morale lagati o tome čime su se došle baviti u SAD kako bi izbjegle provjeru agenata na granici, pošto su tamo bile bez službenog odobrenja. Jedna od njih srami se što je njezino ime ikada bilo povezano s brendom agencije.

Fashion Week | Author: News Syndication/PIXSELL News Syndication/PIXSELL
To što su manekenke bile slabo plaćene i zgurane u malim stanovima, općenito puno govori o industriji modelinga, a vrijedi za domaće kao i za strane modele. Jedna je od njih htjela ostati anonimna u intervjuu zbog straha od posljedica što progovara o ovoj temi, dok je druga rekla da pokušava dobiti radnu vizu za ostanak u Americi.

Agencija Trump Models nije odgovorila niti na jedan upit o navodnim izjavama u vezi s novim informacijama.

Trumpov nalet u vodama modelinga

1999. Donald Trump odlučio je proširiti svoje poslovno carstvo u svijet mode pa je otvorio modnu agenciju u New Yorku koja je nosi njegovo ime. Iako je bio u braku s Ivanom Trump i poslije u vezi s Melaniom Knauss, danas Trump, objema profesionalnim manekenkama, ovo mu je bio tek prvi korak u svijet mode s poslovne strane.

Danas je u agenciji radi više od sto žena koje se nalaze ili u djelu ''razvoja'', usmjerenog na mlade talente, ili u djelu ''nasljedstva'', koji predstavlja iskusnije modele. Na internetskoj stranici stoji da je agencija ''ideja i vizija vlasnika, Donalda Trumpa''.

Prošlog je svibnja izašao podatak da je Trump imao skoro 2 milijuna dolara profita od agencije te 85% udjela vlasništva, kako je objavio Mother Jones.

Osim što je organizirala redovita modna predstavljanja, promidžbene kampanje i rezervacije za Fashion Week, agencija je bila usko povezana i s drugim Trumpovim planovima. Agencija i njezini modeli sudjeluju i u radu Trumpove reality emisije ''The Apprentice'', gdje gostuju u epizodama koje se tiču mode. Mother Jones također prenosi da su neke bivše manekenke bile dio agencije na Miss Universe i Miss USA natjecanjima.

Dolazak u Ameriku bez vize

Jedna od već spomenutih manekenki rekla je da je imala 17 godina kad je počela s radom u nizozemskoj modeling agenciji iz koje je kasnije otišla u New York u suradnju s Trump Models. Uz još dvije djevojke iz iste agencije, namjeravala je provesti svega tri tjedna u Americi, a putovale su bez radne vize s pratnjom koja ju je imala.

Ti su modeli donekle kršili imigracijske zakone jer, iako su dobivale plaću od svoje agencije iz Nizozemske, za život i primanje plaće na području Amerike potrebno je imati radnu vizu.

Jedna od modela rekla je da je radila s djevojkom od 14 godina, koja je lagala da ima 15 kako bi mogla naći posao u svijetu manekenstva. Također, kaže da su svi u Trump Models bili profesionalni i da su im odmah po dolasku organizirali slikanje i posao.

Kada je prvi put došla u Trumpovu agenciju, rekli su jednoj od djevojaka da mora poraditi na svojoj listi klijenata i portfelju ako želi dobiti radnu vizu od njih. Ona je, u želji da uspije u New Yorku, obišla Europu i Australiju skupljajući iskustvo i kontakte. Nakon povratka u New York, agencija joj i dalje nije htjela pružiti zelenu kartu. 

O putnom iskustvu govore da su ih iz agencije su ih strogo uputili da na carini nikako ne govore čime se bave već da slažu da su došle u posjet prijatelju. Jedna od djevojaka kaže da se od straha smrznula te da je rekla istinu i prošla bez problema.

Nadalje, o drugom putu u New Yorku priča kako su modeli zajedno živjel u stanu: ''To je kutija. Veoma mala. U jednom se nalaze dnevni boravak i kuhinja te nagurana kupaona i sobe s krevetima na kat.''

Iako je tada planirala ostati četiri tjedna, zadržala se dva tjedna duže jer joj je u poslu išlo odlično.

Treći se put vratila u Trumpovu agenciju zbog nadolazećeg Fashion Weeka. Cijeli je put koordinirala osoba iz agencije kako bi opet izbjegli suočavanje sa strankinjom bez vize.
Kaže da je modna revija bila loša za nju, jer je potrošila puno novca na letove i život tamo općenito. ''Znam da Trump Models nikada nisu vjerovali u mene, a to se vidi po njihovom izbjegavanju da mi priušte radnu vizu'' kaže djevojka. 

Na kraju je otišla u neku drugu agenciju u Americi, a druga djevojka je napustila svijet modelinga u potpunosti.

Na prvom mjestu Amerikanci

Djevojke kažu da je Trupmova agencija u pravilu kao i sve druge - puno se radi i mora se nositi s njihovim zahtjevima. Oni predstavljaju divne priče o manekenstvu da privuku mlađe djevojke koje padaju na to. 

Jedna je ispričala da imaju poseban način - agencija plati prvi let, a zatim pronađu dobro plaćen posao kako bi im manekenke mogle vratiti za taj put i platiti stan. ''Dosta se iskorištava mlade djevojke koje dolaze u Ameriku ilegalno te zarađuju jako malo, obzirom da moraju previše platiti mjesto stanovanja. 

U zadnje je vrijeme Trumpova agencija pod budnim okom zbog sumnji na prijevare s vizama. K tome, jedna od Trumpovih kampanji da se pojača regulacija imigranata kako bi na prvom mjestu Amerikanci dobivali poslove, kontradiktorna je prešućenom poslovanju njegove agencije. 

Reakcije drugih modela

U kolovozu je Mother Jones ispitao tri modela koja su radila za Trumpovu agenciju bez radnih viza. Bivša manekenka, Rachel Blais rekla je kako je to najpodlija agencija za koju je ikada radila te je danas glavna u borbi protiv ovakvih nepravdi.

''Sram me reći na glas da sam ikada radila za agenciju Trump Models'' kaže jedna od djevojaka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.