Life
8104 prikaza

"Matematika me spasila od raka"

Ilustracija matematike
Mathematics concept collage/Wiki
Primijenio je svoja znanja analize kako bi uspio pronaći najboljeg liječnika i najbolji način liječenja raka

Robert Reitzen nije čovjek koji može slijepo slušati liječničke preporuke i u njegovom specifičnom slučaju bio je u pravu. Naime, kada je prije desetak godina dijagnosticiran mu rak bubrega, preporučili su mu da ukloni bubreg.

"Doktor mi je došao u kuću i rekao da je tumor veći od bubrega. Zbog toga će mi morati izvaditi organ i limfne čvorove oko bubrega", ispričao je Reitzen za New York Post. Međutim, on nije htio izgubiti bubreg i okrenuo se matematici. Odlučio je iskoristiti svoja znanja koja je prikupio dok je upravljao investicijskim fondovima i krenuo je u potragu mišljenjem drugog kirurga.

Vitamin D uništava stanicu karcinoma Istraživanje Znanost 'Manjak vitamina D povećava rizik raka mjehura'

Otkrio je doktora Aria Belldegruna koji je rekao da nema potrebe za uklanjanjem bubrega. "Kirurg mi je ispričao da bi bilo bolje da ne gubim organe zato što imam visok tlak što može uništiti bubreg ako bi ostao samo jedan. Osim toga, imao sam samo 45 godina i dobar dio života bih proveo bez jednog bubrega", prisjeća se Reitzen.

Samo mjesec dana kasnije, Reitzen je završio na operacijskom stolu i uspješno je operiran. Belldegrun je izvadio bubreg, uklonio tumor i popravio oštećenja na organu te ga uspješno vratio na njegovo mjesto. Tada je kirurg koji je postavio izvornu dijagnozu preporučio kemoterapiju. Međutim, Reitzen nije htio pristati na nešto tako invazivno.

Žena s rakom nakon tretmana kemoterapije MEDICINSKI MISTERIJ Life Kemoterapija: Simptomi koje nitko nije mogao objasniti

Tada je primijenio matematičku analizu šansi za preživljavanje uz kemoterapiju i bez nje. Zaključio je da bi uz kemoterapiju prosječno živio oko 8 godina, a bez kemoterapija prosječno preživljavanje je 7 godina. Uzevši u obzir sve nuspojave kemoterapije kvaliteta života bi mu pala na 70%. Uz malo analize, zaključio je da bi mogao uživati u životu 5,7 godina s kemoterapijom i punih 7 bez terapije.

"Biste li zamijenili 15% dulji život za 30% smanjenje kvalitete tog života?", otvoreno pita Reitzen.

Deset godina kasnije Reitzen živi bez raka, ima dva zdrava bubrega i nije morao proći mučnu kemoterapiju. "Tada nisam znao jesam li povukao pravi potez. Koristio sam se logikom zato što je to jedini način kako znam funkcionirati", priča on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.