Life
5856 prikaza

Misterij nacističkog logora: Iskopali tunel za bijeg?

Auschwitz
Wikipedia
Opsežna istraga otkrila je dosad nepoznate detalje hrabrog pokušaja bijega zarobljenika iz logora smrti

Auschwitz, Bergen-Belsen, Dachau, imena su to koja ulijevaju jezu pri samom spomenu zato što za sobom povlače konotacije stotina tisuća ubijenih u holokaustu. Međutim, ovih dana zaboravlja se da su postojali koncentracijski logori daleko izvan granica nacističke Njemačke.

Jedan od takvih logora je Ponar na teritoriju današnje Litve. Ukupan broj žrtava nitko ne zna, ali procjenjuje se da je najmanje 80.000 ljudi izgubilo živote o tom logoru nedaleko od Vilniusa, glavnog grada Litve. Brojke su same po sebi šokantne, ali i priča o borbi za preživljavanje je jednako nevjerojatna. Nakon kraja Drugog svjetskog rata pojavila se legenda da su neki zatvorenici uspjeli iskopati tunel i pobjeći na slobodu. Nikakvih konkretnih dokaza nije bilo, ali nekoliko preživjelih je svjedočilo da je tunel doista i postojao.

Proslavljeni magazin Smithsonian prošle godine je radio nevjerojatnu priču o grupi logoraša koja je uspjela pobjeći iz logora gotovo nezamislivim naporima. Zaposlili su čitav međunarodni tim arheologa, geofizičara i povjesničara koji su uspjeli otkriti taj tunel, skriven više od 70 desetljeća.

Logoraši koji su pobjegli bili su dio Goruće brigade, skupine posebno izdvojenih logoraša koji su imali zadatak da iz masovnih grobnica vade tijela i spaljuju ih u visokim pećima. Nacisti su se odlučili na ovaj potez pred sam kraj rata kada je postalo očito da će Crvena armija osloboditi logor i logoraše, a SS-ovci su počeli skrivati tragove počinjenih zločina. Jedan od pripadnika Goruće brigade navodno je pronašao i mrtvo tijelo svoje supruge u jednoj od masovnih grobnica.

Pripadnici Goruće brigade su žlicama i golim rukama iskopali tunel dug nešto više od 33 metra do šume koja je okruživala logor Ponar. Uspjeli su organizirati bijeg, ali nacistički čuvari su ih uhvatili. Kad su nacisti otvorili paljbu po bjeguncima, počeli su padati kao kosom pokošeni. Na kraju je samo 11 logoraša preživjelo.

Posljednji preživjeli bio je Motke Zaidel koji je preminuo 2007. godine. Kako piše srpski Blic, kad je posljednji put posjetio logor, rekao je: "Evo me ovdje, sa svojom djecom koja imaju svoju djecu. I oni su nam se danas pridružili. Vidite li?".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.