Life
13213 prikaza

Misterij nestale podmornice: Nađena nakon 75 godina

Podmornica Grayback
1/3
Pinterest
Nestala je u dubinama oceana zajedno s 80 mornara, gdje je i nađena, a za njima se tragalo 75 godina

Misterija stara 75 godina je riješena, a obitelji 80 američkih mornara izgubljenih u davnoj nesreći na moru, sada će konačno saznati pravu istinu o sudbini svojih predaka. Podmornica USS Grayback je konačno pronađena, piše New York Times.

Misterija je započela 28. siječnja 1944., kad je Grayback, jedna od najmodernijih i najefikasnijih američkih podmornica Drugog svjetskog rata, isplovila iz Pearl Harboura u svoju desetu borbenu patrolu. Krajem ožujka proglasili su ju nestalom jer se tri tjedna nije vratila u bazu iako je patrola trebala potrajati mnogo kraće – tek nekoliko dana.

Scena iz dokumentarca "The Cold Blue" "The Cold Blue" Life S 9000 metara bacali su bombe u crno srce Trećeg Reicha

Nakon rata, mornarica je pokušala sastaviti opsežnu povijest 52 podmornice koje je su izgubili tijekom rata. Dokument koji su objavili 1949. godine, sadržavao je približne lokacije nestanka svake od tih podmornica. 

Smatralo se da je Grayback potopljen u otvorenom oceanu oko 100 kilometara u smjeru istok-jugoistok od Okinawe.

Ali nisu ni znali da su se prilikom pisanja dokumenta nesvjesno oslanjali na prijevod japanskih ratnih dnevnika u kojem je jedna znamenka bila pogrešno napisana. Pogreška je bila u geografskoj širini i dužini mjesta na kojem je Grayback dočekao svoj kraj.

Pogreška je ostala neotkrivena sve do prošle godine, kada je amaterski istraživač, Yutaka Iwasaki, provjeravao ratne zapise carske baze japanske mornarice u Sasebu. Datoteke su uključivale dnevna izvješća koja su se prenosila radio vezom iz mornaričke zračne baze u Nahi, Okinawa - a unos od 27. veljače 1944. sadržavao je upravo ovu pogrešku.

U izvještaju za taj dan navedeno je da je bombarder iz Nakajima B5N bacio bombu od 500 kilograma na podmornicu koja je odmah eksplodirala i potonula, a preživjelih nije bilo. 

Podmornica Grayback | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

"U tom radio zapisu se jasno vidi geografska širina i duljina na kojoj je izvršen napad", rekao je Iwasaki. I nije se podudaralo s onim što je pisalo u dokumentima američke mornarice iz 1949.

Iwasaki je sistemski inženjer koji živi u Kobeu u Japanu i koji je kao tinejdžer postao fasciniran japanskim trgovačkim brodovima iz Drugog svjetskog rata - od kojih je četiri petine potonulo u tom periodu. Otkrivanje povijesti tih brodova nužno ga je dovelo u kontakt s podacima o podmornicama.

Pronađen nosač zrakoplova USS Wasp Avantura Life Tražili ga 75 godina - našli ga na dubini od 4 kilometra

"Za mene je pronalazak američkih podmornica dio moje aktivnosti uvođenja tragične priče o ratu. To je moj hobi, ali i moja strast", rekao je.

Njegov je rad upozorio Tima Taylora, podmorskog istraživača koji je krenuo pronaći olupine svake američke podmornice izgubljene u ratu. Godine 2010. pronašao je svoju prvu podmornicu, USS R-12 , izvan Key West-a, Florida, koja je potonula tijekom vježbi 1943. Osnovao je privatni financirani projekt Lost 52 kako bi pronašao ostatak, oslanjajući se na tehnologiju koja je postala dostupna tek posljednjih 10-15 godina. 

Taylor kaže kako se od 52 izgubljene američke podmornice 47 smatra otkrivenim; ostalih pet su uništene. Taylor i njegova supruga Christine Dennison tragali su za ovih 47 i počeli su se fokusirati na one koji su vjerojatno potonule u blizini Japana.

Svojim radom na podmorskom istraživanju, Taylor upoznao se s Don Walshom, bivšim mornaričkim podmorničarom koji je kao poručnik 1960. godine stigao do najdublje točke bilo kojeg oceana na Zemlji, u Marijansku brazdu u blizini Guama. Walsh je Tayloru dao svoj primjerak povijesti mornarice iz 1949. godine, "Gubici američkih podmornica, Drugi svjetski rat."

Nacistički brodovi u Dunavu potopljeni Life Misterij nacističkih brodova posred Dunava

Naoružani informacijama iz te knjige i otkrićem  Iwasakija, Taylor i njegov tim Lost 52 odlučili su krenuti u pronalazak Graybacka.

Posljednja patrola Graybacka bila je treća pod zapovjedništvom potporučnika - komodora John A. Moorea , koji je za svaki od prva dva dobio nagradu - mornarički križ. Njegov treći mornarički križ bit će mu dodijeljen posthumno. Grayback je potopio više od desetak japanskih brodova. 

Kao i zapovjednik Moore prije 75 godina, tako je i Taylor ovog proljeća s Havaja pokrenuo misiju na Okinavi. Kad su u lipnju stigli do japanskih voda, on i njegov tim borili su se raznim mehaničkim i drugim problemima zbog kojih se njihova misija oduljila.

Podmornica Grayback | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Pretražili su područje na kojem je ocean dubok 1400 stopa, a njihov glavni alat za pretragu bilo je 14-metarsko podvodno vozilo, težine skoro jedne tone koje je gospodin Taylor usporedio s podvodnom bespilotnom letjelicom.

Zaronio bi na samo nekoliko stotina metara iznad morskog dna, a zatim proveo 24 sata ispitujući s različitim sonarima naprijed-nazad, na oko 10 kvadratnih nautičkih milja. Kada se vozilo vratilo na matični brod, tehničari su preuzeli njegove podatke pomoću računalnog softvera kako bi sve sonarne snimke uklopili u jednu koherentnu sliku koju su mogli brzo pregledati.

Abba Kovner Odmazda Life Osvetnici iz Auschwitza: Tajni plan osvete za Holokaust

Sljedećeg zadnjeg dana ekspedicije, bespilotna letjelica prijavila je kvar na trećini puta planirane 24-satne misije. Kad su vratili bespilotno plovilo na brod, polovica njegove posade počela je spremati brod za povratak u luku, misleći da će vozilo vjerojatno brzo popraviti. Ali Taylor počeo je pregledavati slike snimljene dronom.

Brzo je uočio dvije anomalije na morskom dnu i pripremio novo brodsko vozilo na daljinsko upravljanje da posjeti dno. Za razliku od drona, ovaj je upravljao ručno s matičnog broda i imao je kamere visoke razlučivosti.

Za nekoliko sati Taylor je ugledao trup Graybacka koji je ležao oko 400 metara od broda.

"Bili smo oduševljeni, ali je radost ubrzo splasnula jer smo shvatili da smo pronašli posmrtne ostatke 80 mornara", kaže Taylor koji je s posadom idući dan održao ceremoniju sjećanja i iščitali imena poginulih. Jedno od njih je bilo i John Patrick King.

Njegov nećak John Bihn iz Wantagha, NY, dobio je po njemu ime, a rodio se tri godine nekon potonuća Greybacka jer je poginuli mornar bio stalno prisutan u kući njegovog djeda i bake i nakon smrti. U dnevnom boravku imali su obješenu fotografiju podmornice na kojoj je u posadi stajao i Bihnov stric John Patrick King.

Prije dva tjedna Bihn je konačno dobio SMS-poruku od sestre Katherine Taylor rekavši da su pronašli Grayback.
Iskrcavanje u Normandiji Nove teorije Life Važna bitka Drugog svjetskog rata nije se trebala dogoditi

"Želio bih da moji roditelji to vide jer bi ih to sigurno usrećilo", dodao je i prisjetio se majke koja bi uvijek plakala kad bi se spomenula smrt njezinog brata Johna Patricka Kinga.

Na snimku kojeg je snimilo vozilo koje je pregledalo olupinu, kamera se u jednom trenutku nagnula prema gore kako bi pokazala toranj, a na pločici je pisalo "USS Grayback".

"Kao da je netko obrisao naslage s imena podmornice i kao da je želio da se ona pronađe", kaže Bihn.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.