Life
44668 prikaza

Misterij ruskih planinara: Našli ih bez jezika, očiju...

Poginuli planinari u Rusiji
1/3
YouTube screenshot
Pronađeni su smrznuti, nagnječenih mozgova, bez očiju i u tuđoj odjeći

Planinski prolaz Djatlov na sjeveru masiva Ural krajem pedesetih pokazao se kao fatalan za devet iskusnih sovjetskih planinara. Sedam muškaraca i dvije žene umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima u noći s 1. na 2. veljače. Studenti Politehničkog instituta iz Yekaterinburga bili su iskusni planinari, svi su imali 2. kategoriju penjača, a nakon ovog putovanja i savladane planine Otorten trebali su dobiti najvišu, 3. kategoriju.

Otorten na jeziku naroda Mansi koje na planini obitava znači 'ne idite tamo', no to nije uplašilo mlade planinare pod vodstvom Igora Djatlova. Kada su došli u maleno selo Vizhai na samom rubu divljine domaćini su im pričali priče i lovcima naroda Mansi koji su redovito nestajali na planinskom prijelazu kojeg su prozvali 'planinom smrti'. Jedan planinar, Juri Judin, dobio je dizenteriju te je bio prisiljen ostati u selu, a posebno je znakovito da postoji legenda o devet lovaca koji su svoje živote izgubili na planini, no to nije demotiviralo planinare.

Nestali Misterij Life Zauvijek izgubljeni - smrznuli se u potrazi za izlazom

Nakon nekoliko dana penjanja uhvatila ih je snježna oluja te su bili prisiljeni napraviti kamp i tamo se zadržati. Upravo zato nitko u njihovom sportskom klubu nije bio zabrinut što se nisu vratili u roku. No, kada su punih osam dana premašili termin Yudin se zabrinuo, kao i članovi obitelji planinara pa su organizirane potrage.

Kolege iz kluba nisu pronašli prijatelje pa je mobilizirana i vojska i helikopteri. Kada je pronađen kamp postalo je jasno da je sablasno prazan, kao i da je netko nožem prerezao stražnji dio šatora kako bi mogli iz njega pobjeći. U šatoru su ostale zalihe hrane, skije i topla odjeća.

Poginuli planinari u Rusiji | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Slijedili su tragove u snijegu koje su napravili bosonogi planinari, trčeći u nepoznatom smjeru na temperaturi -22. Na rubi šume uskoro su pronađena dva muškarca u donjem rublju, smrznuta. Zapalili su malenu vatru no nije im pomoglo da se održe na životu. Još tri tijela, među njima i Djatlov, pronađeni su na putu natrag prema šatorima.

Mjeseci su prošli i proljeće je došlo kada su pronađena tijela ostalih četiri planinara. Bili su toplo odjeveni u odjeću svojih prijatelja koji su pronađeni na rubu šume u donjem rublju. Čini se kako su bili izvan šatora kada su napadnuti, no zašto su nosili tuđu odjeću? Izvađene su im oči, iščupani jezici, razbijena rebra i nagnječen mozak iako vanjskih ozljeda nisu imali.  Autopsija je pokazala da su izloženi nekom radioaktivnom materijalu, što vlasti nikada nisu htjele komentirati. 

Prema pričama svjedoka, ovako izgleda Jeti To je konačno to Znanost Raskrinkali Jetija: Uopće nije ono što mnogi misle

"Jaka sila koju planinari nisu uspjeli savladati", piše u službenom dokumentu nakon zatvaranja istrage samo mjesec dana nakon pronalaska posljednja četiri tijela, i usprkos svim neodgovorenim pitanjima. Čitavo je područje bilo zatvoreno za javnost i planinarenje pune tri godine. Glavni inspektor Lev Ivanov kasnije je rekao kako su planinu te godine nadlijetale sjajne sfere te da je on 'uvjeren kako je riječ o izvanzemaljcima'.

Vlasti su nudile odgovore poput lavine snijega, napada medvjeda ili ubojstva od strane Mansi lovaca no tijekom godina događaji na planini fascinirali su brojne teoretičare zavjere. Lavina čak i nije nemoguće objašnjenje jer dezorijentirani stradalnici često skidaju odjeću zbog toga što im mozak šalje signale da su u plamenu i gore (iako se u stvari smrzavaju), no to ne objašnjava ostale misterije poput ozljeda, radioaktivnosti i nošenja tuđe odjeće.

Poginuli planinari u Rusiji | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Brojne knjige, filmovi, priče i dokumentarci pisani su i snimani o incidentu na planinskom prijelazu Dyatlov. Izvanzemaljci, tajna testiranja infrazvukova od strane sovjetske vojske, američki tajni agenti pa čak i uralski ekvivalent Jetiju - Menk - već se desetljećima spominju kao potencijalni odgovori na pitanje - što se dogodilo s devet planinara na prijelazu koji danas nosi ime vođe ekspedicije. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.