Znanost
5495 prikaza

Misterij nestalog otoka - uništila ga CIA?

Bermeja
Wikipedia
Što se dogodilo karipskom otočiću koji je ležao povrh milijardi barela nafte

Otok Bermeja nalazio se, barem do 1997 godine, u Meksičkom zaljevu, 22 kilometra sjeverozapadno od poluotoka Yucatan i 150 kilometara od atola Scorpio, međutim više ga - nema.

Otočić kartografi opisuju od 16. stoljeća. Jedna portugalska mapa iz 1535. godine koja se danas čuva u Firenci pokazuje otok Bermeju. Spominje ga u svojem izvještaju "Yucatan i obližnji otoci" i Alonso de Santa Cruz iz Madrida, a opisao ga je i mornar Alonso de Chavez 1540. godine. Već 1844. neke britanske mape ne prikazuju otok, što dovodi u pitanje njegovo postojanje a 1997. ekspedicija meksičke mornarice ne uspjeva pronaći tajanstveni otok koji je njima, ali i SAD-u važno političko pitanje.

Bermeja je, naime, formalno razgraničenje između meksičkih i američkih voda, a u centru je i bilateralnog ugovora o izvlačenju nafte na tom području. Na ljeto 2000te taj je ugovor značio moratorij na izvlačenje nafte s obje strane sve do 2011., pišu još 2009. meksičke novine već tada zabrinute oko nepronalaska otoka. Dvije su teorije što se moglo dogoditi niskome otočiću čija je površina samo 80 kvadratnih kilometara.

- Možda je zaista podizanje razine mora uzrokovano globalnim zatopljenjem krivo za nestanak otoka, a možda je otok raznjela i CIA kako bi se što prije dočepali zaliha nafte i zbunili nas po pitanju granice - rekao je još tada meksički političar Elias Cardenas.

Geografski marker koji je nekada bio Bermeja, sada su otoci Alacranes koji su radikalno smanjili meksičku zonu. Usprkos tome nitko nije u stanju odrediti kako je nestao otok.

Jedan od kreatora dogovora između SAD-a i Meksika, Miguel Angel Gonzales Felix, rekao je kako je otok 40 do 50 metara ispod površine mora, a nešto poslije toga nekoliko je meksičkih senatora u zajedničkoj izjavi reklo kako "je nemoguće da otok potone bez da itko primjeti, te njegov nestanak zasigurno ima veze s time što jeotok Bermeja sjedio na 22 milijarde barela nafte".

Jasan dokaz o porastu razine mora, CIA-in tajni projekt, fatamorgana ili nešto treće - još nitko nije otkrio gdje je nestao otok Bermeja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 11:28 25.Veljača 2018.

    a, luđaka, gospe moja!