Life
21291 prikaza

Misteriozni zvuk iz pustinje: Nitko ne zna otkuda dolazi

Meksička pustinja
Pixabay
Građane dovodi do ludila i radi njega si sjeku uši ili sele, ali nitko ne može dokazati postojanje zvuka

Grad Taos u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko poznat je kao umjetnička komuna, dom Indijanaca čiji su domovi pod UNESCO-vom zaštitom, ali možda najviše po neobjašnjivom zvuku i žamoru kojeg čuje samo 20 posto od 5.000 stanovnika koji žive u pustinjskom gradu.

Zvuk opisuju kao zvuk dizel motora u daljinji, koji naglo počinje, onda neko vrijeme traje i pulsira da bi onda isčeznuo. Zvuk je, kažu, glasniji u zatvorenim prostorijama, automobilima ili podrumima nego što je na otvorenom prostoru. Radi zvuka građani se javljaju liječnicima i psihijatrima jer ih to dovodi do ludila, odbivaju napadaje tjeskobe ili agresivne migrene.

Mnogi tvrde da je izvor zvuka izvanzemaljski, posebno jer je gradić Roswell relativno blizu Taosa, a u Roswellu je, navodno, 1947. srušena izvanzemaljska letjelica. Jedan od profesora iz lokalne srednje škole tvrdi kako bi zvuk mogao potjecati iz tajnog državnog istraživačkog centra koji se bavi izvanzemaljcima.

Misteriozno područje 27. paralele NEOBJAŠNJIVO Znanost Sablasna zona: Ni radio uređaji ni satovi tu ne rade

- Te niske frekvencije pri kojima neki razaznaju te zvukove su idealni način razvoja oružja, jer je jasno da to doslovno uzrokuje fizičku bol kod nekih ljudi - kaže David Deming koji je uvjeren da je vojska iza svega.

Devedesetih je američka vlada poslala ekipu znanstvenika koji su sonarima istraživali o čemu je riječ no detektirali su - ništa. Zaključili su kako je možda "riječ o izrazito nježnim i osjetljivim slušateljima u kombinaciji s pozadinom sastavljenom od zvukova nepoznatog izvora i akustike", no čak se niti to nije moglo potvrditi. Bilo je samo jasno da svi oni koji zvuk čuju ne pate od tinitusa niti ikakvih fizioloških promjena.

Međutim Taos nije jedina lokacija kojoj se 'događaju' neobični i neobjašnjivi zvukovi, možda su tamo samo najdulje i najčešće. Godine 2012. stanovnici Bornea dva su dana slušali zvuk (kojeg su čuli manje-više svi) koji je potaknuo masovnu paniku. 

Eksciton Kvantna mehanika Znanost Nakon 50 godina: Otkrili 'ekscitonium', novi oblik materije

Na kraju se ispostavilo da je riječ o tvornici koja testira svoj bojler. Za takve i slične slučajeve fizičar Chris Barnes uvjeren je da su ljudskog podrijetla. 

- Neki od pojedinaca koji čuju taj zvuk su čak bili agresivni sami prema sebi, čak ima slučajeva gdje je netko motornom pilom odrazao vlastito uho u nadi da će to prestati - kažu lokalni liječnici koji, pak, nisu mogli pronaći znakove bolesti ili poremećaja ikakve vrste. Neki su uvjereni kako svi koji zvuk čuju zapravo umišljaju.

- Istraživanja i intervjui su pokazali kako svatko zvuk drugačije opisuje - neki kao šum, drugi kao brundanje, treći kao neprekidni zvižduk - kažu dokumenti sakupljeni tijekom istraživanja. 

- Možda je izvor potpuno psihološki, a opis subjektivan, i nimalo objektivan - rekao je jedan novinar koji je istraživao pojavu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 21:13 06.Ožujak 2018.

    svemirci