Life
4968 prikaza

Modeli optužili Testina: "Fotkao nas je i masturbirao"

Gwyneth Paltrow, Emma Watson i Mario Testino
1/6
Press Association/PIXSELL
Slučajevi Harveya Weinsteina i Kevina Spaceya te #MeToo pokret lansirali su lavinu koja se ne zaustavlja

Modni magazin Vogue suspendirao je dva svoja već legendarna fotografa zbog optužbi da su seksualno iskorištavali modele koje su fotografirali.

Mario Testino i Bruce Weber su u priči koju je objavio New York Times spomenuti kao perpetualni zlostavljači, a iz izdavačke kuće Conde Nast rečeno je kako u doglednoj budućnosti više neće raditi sa spomenutim fotografima.

Weber negira da su se spomenuti događaji ikada odvili, a Testino je preko odvjetnika rekao kako 'oni koji ga optužuju nisu vjerodostojni izvori'.

- Bilo mi je jako teško čuti te optužbe i srce mi je slomljeno jer sam se sa njima morala suočiti - rekla je glavna urednica Voguea Anna Wintour, dok je šef kuće Conde Nast koja objavljuje i GQ i Vanity Fair rekao kako su ga 'optužbe shrvale'.

Anna Wintour | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Optužbe protiv Testina sežu do sredine devedesetih, a uključuju javnu masturbaciju i dodirivanje. Maneken Ryan Locke koji je sa njime radio na kampanji za Gucci prozvao ga je 'seksualnim predatorom'. Njegov nekadašnji asistent Hugo Tillman ispričao je kako ga je Testino priklještio na krevet prije no što je treća osoba uskočila i gurnula fotografa na stranu. Drugi asistent, Roman Barrett, rekao je kako je neprimjereno ponašanje bila 'konstanta', i tvdi kako je Testino masturbirao pred njime.

Testino je, uz Patrick Demarchieliera i Annie Leibovitz, jedan od najpoznatijih fotografa modne industrije legendaran i po svojim portretima britanske kraljevske obitelji, a bio je i prijatelj pokojne princeze Diane.

Mario Testino | Author: Hendrik Ballhausen/DPA/PIXSELL Hendrik Ballhausen/DPA/PIXSELL

Američkog fotografa Brucea Webera čak je 15 bivših i sadašnjih manekenki optužilo kako ih je izložio nepotrebnoj golotinji, te da je bio seksualno agresivan. Muški modeli pak navode kako su morali sudjelovati u 'vježbama disanja' tijekom kojih ih je neprimjereno dirao, a Bobby Roache rekao je kako mu je Weber gurnuo ruku niz hlače tijekom kastinga 2007. godine.

Bruce Weber | Author: Hubert Boesl/DPA/PIXSELL Hubert Boesl/DPA/PIXSELL

- Oba fotografa su moji bliski osobni prijatelji koji su nevjerojatno mnogo doprinjeli Vogueu i drugim izdanjima tijekom godina, i obojica su objavili demantije. Vjerujem u moć oprosta ali optužbe shvaćam ozbiljno, i zato smo odlučili prekinuti poslovne odnose s fotografima - rekla je Anna Wintour.

O svojim iskustvima s fotografima te kako joj je to stopiralo karijeru među prvima i prije #MeToo kampanje progovorila je i Makaranka Kristina Šalinović.

- Svačega tu ima. Mnoge moje kolegice ne žele raditi s ‘legendarnim’ fotografom Terryjem Richardsom koji masturbira dok fotografira djevojke ili dira djevojke po tijelu. Odmah sam odbila raditi s njim - kaže Šalinović koja je zgrožena da mu nitko ne može ili ne želi stati na kraj jer je 'poznat, šarmantan i ima utjecaja'.

- Stvari su se malo ipak pomaknule s mjesta jer s Richardsom sad odbijaju surađivati Vogue i neki drugi veliki modni brendovi - rekla je Šalinović i prisjetila se posebno neugodnog iskustva.

- Završila sam na jednom snimanju gdje je atmosfera bila kao u softpornu. Djevojke su se šetale gole ili u toplesu, a meni su nakon šminke dali da odjenem prozirne tange i štikle. Ja sam to odbila - ispričala je Šalinović.

Na to su joj rekli kako to “nije problem”, no nakon deset minuta na telefonu je imala dvadesetak propuštenih poziva agentice koja je uskoro došla i optužila manekenku da je napravila veliku scenu.

- Nikakvu scenu nisam napravila. Ja sam vlasnik svojega tijela i biram što ću raditi. Svaki put kad bih kasnije na nekom kastingu vidjela tog stilista ili fotografa, krenula su šuškanja kako sam teška i kako je sa mnom nemoguće raditi - priča Šalinović te potvrđuje kako nije htjela nastaviti karijeru s takvim ljudima i u takvoj industriji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.