Life
57491 prikaza

Moderna mučenja u zatvoru: Kuhaju ih žive, rektalno hrane

Brazilski zatvor Alcacuz
NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL
Javni branitelj otkriva slučajeve zlostavljanja u praksi u SAD-u

U javnosti prevladava mišljenje da zatvorenicima u kaznionicama uopće nije tako loše, ili im je barem bolje nego što to zaslužuju - od besplatne hrane, vježbanja i knjiga do školovanja. Na moguće nasilje, zlostavljanje i slične slučajeve, većina smatra kako zatvorenici u najmanju ruku dobiju što su zaslužili vani. Ipak, postoje neki šokantni načini mučenja u zatvorima modernih doba za koja mnogi ne znaju.

1. Kuhanje "na živo"

Američke su čuvari u zatvoru 2012. prisilile zatvorenika Darrena Raineya na dvosatno tuširanje u vodi čija je temperatura iznosila nevjerojatnih 82 Celzijusa. Voda je opekla preko 90 posto površine njegovog tijela, a kad su izvukli njegovo beživotno tijelo iz vode, koža je otpadala u krpama. U biti, oni su ga živog skuhali. Što je zgriješio da je dobio takvu kaznu? Rainey, koji je bio šizofreničar, obavio je veliku nuždu u svojoj ćeliji, tako da je izmeta bilo svugdje.

Mučenja po zatvorima | Author: Pinterest Pinterest

Kad je nekadašnja savjetnica Harriet Krzykowski u zatvoru Dade pitala čuvare što će napraviti s njim, rekli su joj da ne brine, kako će ga staviti pod tuš. Harriet je pretpostavila kako će ga samo oprati, a sljedeći je dan saznala da su ga zaključali u klaustrofobičnu prostoriju te tuširali s crijevom, nasilu. Samo čuvari, a ne Rainey, su mogli kontrolirati temperaturu vode, a zbog veličine prostorije, on nije imao gdje pobjeći. Obližnji zatvorenici svjedočili su njegovim očajnim krikovima i jecajima tijekom dvosatnog mučenja. Rainey, koji je u zatvoru završio zbog posjedovanja kokaina, nenasilnog prekršaja, bio je skuhan poput raka. Prema njegovim kolegama zatvorenicima, on nije prva osoba koja je u takvim uvjetima bila zaključana pod tušem, no bio je prvi koji je tako umro.

2. Prisiljavaju ih na tučnjavu

"Mandingo" borba, praksa u kojoj su se nekadašnji robovi prisiljavali da se međusobno bore do smrti i danas postoji u zatvorima diljem svijeta. Na to zatvorenike potiču, odnosno natjeraju čuvari, kojima je to jedan vid zabave. Primjerice, u kaznionici San Francisko rezerviranoj za one koji služe kraće kazne, ove prisilne borbe nazivaju borbama gladijatora, a čuvari se klade tko će pobijediti.

Siromaštvo Samica Life "20 godina živim na prostoru velikom kao parkirno mjesto"

Ako se zatvorenici odbijaju boriti, čuvari im prijete silovanjem i drugim nasilnim djelima. Bivši zatvorenik Rico Palikiko Garcia morao je sudjelovati u takvim borbama te otkriva kako čak ni dođe li do ozbiljnih ozljeda ili smrti, zatvorenici ne smiju prijaviti kako se to dogodilo, jer im se loše piše. Čuvari naprosto kažu kako je došlo do incidenta koji oni nisu vidjeli.

3. Uskraćuju im uloške i tampone

U ženskim kaznionicama, osnovne higijenske potrepštine bi trebale biti osigurane, no to je rijetko tako. Zatvorenice su tada prisiljene biti kreativne, pa ih izrađuju od svega čega se mogu dočepati - čarapa, zatvorskih šlapa, papira, konopa, vata... To često rezultira iritacijama, infekcijama i bolovima. 

Ako se tako ne snađu, prisiljene su krvariti kroz zatvorsku odjeću pred muškim čuvarima, a to nije jedina ponižavajuća praksa kojoj su podvrgnute. Naime, ginekološki predmeti su im često izrazito nehigijenski i bolni, a ne mogu ih odbiti. Također, nemaju privatnosti ni na WC-u, čuvarima je nekad zabava prisiljavati ženu da pred njima vrši nuždu.

Moderna mučenja po zatvorima | Author: Pinterest Pinterest

4. Rektalno hranjenje

U zaljevu Guantanamo, CIA operativci su silili pet zatvorenika na nešto što se naziva "rektalnih hranjenjem i hidratizacijom". Procedura je doista toliko barbarska kako i zvuči.

Zatvorenike se prisiljava da kleknu na pod goli i potom im se cijev ugura u rektum. To se radi kod zatvorenika koji štrajkaju glađu, ali i kao sredstvo "kontrole ponašanja".

5. Uskraćivanje medicinske skrbi

Tyler Tabbot, dugogodišnji ovisnik o heroinu, 2915. je tri puna dana umirao uslijed posljedica krize odvikavanja. Iako je molio čuvare da mu daju infuziju, lijekove ili bilo kako pomognu, ignorirali su ga. Ismijavali su njegove grčeve, znojenja, plač i spontana uriniranja, a u zatvoru se nalazio jer njegova obitelj nije htjela platiti novčanu kaznu od 300 dolara koju je zaradio. 

Mučenja po zatvorima | Author: Pinterest Pinterest

Zapomagao je i rekao im kako osjeća da će umrijeti, no reagirali su tek kad je pao u nesvijest. Odveli su ga u bolnici, no za njega je bilo prekasno - umro je.

6. Ubijanje dehidracijom

Terrill Thomass je 2016. umro zbog posljedica teške dehidracije u zatvoru Milwakuee - prema izvješću patologa. U vrijeme svoje smrti, izdržavao je deseti i posljednji dan samice u koju je stavljen. Osim toga, Terrill je bio i dijagnosticirani mentalni bolesnik. 

Šatorski zatvor u Arizoni Mučilište za Latinose Life Nakon 23 godine zatvaraju bizarni konc-logor

Čuvari su u samici zatvorili dovod vode jer je navodno prije toga poplavio ćeliju. Ipak, svjedoci iz zatvora su rekli kako su ga čuli da danima preklinje za čašu vode i malo hrane.

7. Smrt koja nema kraj

Ronald Smith je osuđen na smrtnu kaznu injekcijom zbog pljačke i ubojstva trgovca, a iako je porota bila protiv toga, sudac je inzistirao.

Njegova smrt nije bila ni brza ni bezbolna. Dan mu je kontroverzan lijek midazolam koji je trebao služit kao jaki anestetik koji će ga uspavati. Koliko je on beskoristan dokazuje podatak da je cijeli događaj trajao 34 minute, a punih 13 minuta od toga Smith se borio da dođe do daha, gušio, kašljao, pištao i grčio šake. U jednom je trenutku i otvorio lijevo oko te pogledao po prostoriji, da bi čak i podignuo ruku kad su zazvali njegovo ime da provjere je li svjestan.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 13:57 18.Travanj 2018.

    Anglo saksonci su germanski barbari baš kao i goti. Zli ljudi koji siju smrt diljem svijeta.

  • nerminius 17:32 10.Studeni 2017.

    Ne piše jesu li ti "čuvari" ikako bili kažnjeni....... Ti su još gori psihopati od onih koje su kao "čuvali".

  • Jugoivo 11:32 24.Rujan 2017.

    "Oh bože, zar i to može"..kod Amera! Kako će proć sada taj javni branitelj? Najblaže rečeno, u Gvantanamo.