Life
3414 prikaza

Mothman: Vidjeli ga preko 100 puta, ne znaju kako izgleda

Mothman
Wikipedia
Mothman ili čovjek-moljac za neke je samo mit, za druge čudovište, a za treće "pali anđeo"

Građani Point Pleasanta u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji i dan danas muku muče s "čudovištem" kojeg zovu "The Mothman" ili "čovjek-moljac".

Sve je krenulo još šezdesetih godina, u gradiću na obali rijeke Ohio, kada su 1966. silni građani počeli prijavljivati kako su vidjeli gotovo dva metra visoku beštiju, kasnija teorija je tvrdila da je riječ o prokletom mračnom anđelu crvenih svjetlećih očiju i raspona krila od skoro tri metra. Čudovište je, kažu, bilo prekriveno tamnim paperjem i perjem.

Oni koji se zaklinju da su zvijer vidjeli nisu lokalni probisvijeti ili pijanci, već pripadnici nacionalne garde, liječnici, vatrogasci i sveučilišni profesori.

Mothman | Author: Screenshot Screenshot
Svi oni žive u gradu ili razasuti na farmama oko njega i priroda te prirodni fenomeni im nisu strana stvar, ali ovo je bilo nešto što naprosto nisu mogli ignorirati.

Na zimu te godine zvijer su vidjeli kraj oružarnice nacionalne garde, onda na groblju radnici koji tvrde da im je "beštija prelijetala preko glave".

Merle Partridge, iz Salema, rekao je kako je jednu večer sa suprugom gledao televiziju kada je čuo čudne zvukove, a televizor je eksplodirao.

Partridge i njegov pas izašli su van, a pas je istrčao u polje i više se nije vratio. U daljini je farmer vidio crvene oči. Istu su stvar vidjela i dva mlada para - Roger i Linda Scarberry te Steve i Mary Mallette, koji su se vozili kraj lokalne tvornice TNT-a kada su vidjeli golemo krilato stvorenje koje im je slijedilo automobile, tj. jurilo istom brzinom kao i auto sve do ulaza u grad.

Mothman | Author: Screenshot Screenshot

O pojavljivanjima je počela pisati lokalna novinarka Mary Hyre, a zvijer je vidio i motorist Bob Bosworth te njegovi prijatelji. Oni su sišli s motora i prišli napuštenoj tvornici. Unutra su vidjeli visoko, crno biće crvenih očiju. Krenuo je prema njima ali je nestao u mraku.

Kažu da su čuli lamatanje krila. 

I drugi su prijavili kako je čudovište slijedilo automobile i čak letjelo kraj prozora vozača ili suvozača neovisno o tome kako su brzo vozili. Sletio bi na automobil i onda nestao.

Lokalni učitelj Lawrence Gray probudio se oko tri ujutro i shvatio da netko, ili bolje rečeno nešto, stoji kraj njegovog kreveta. Imalo je užarene crvene oči i onda je nestalo. Kasnije je Gray rekao da je osjetio prisutnost "stopostotnog zla".

Mary Hyre građani su počeli javljati za svaki nestanak struje, neobična svjetla na nebu ili bilo što što bi se moglo klasificirati kao "paranormalno".

Navodno je u isto to vrijeme u čitavoj regiji povećan broj prijava NLO-a, a sve je to zajedno u grad privuklo stručnjaka, novinara i parapsihologa Johna Alvu Keela.

Upravo je on osmislio termin "čovjek u crnom", referirajući se na muškarce koji su se tijekom 1967. pojavljivali u gradiću, pričali s građanima i 'poticali' ih da prestanu dijeliti priče o svojim iskustvima s "čovjekom-moljcem".

Navodno da su i prijetili novinarki Hyre. Godine 1975. Keel je objavio knjigu "The Mothman Prophecies" prema kojoj je 2002. snimljen film s Richardom Gereom u glavnoj ulozi.

Deset dana prije Božića 1967. most preko rijeke Ohio se urušio u rijeku te je poginulo 46 ljudi. Sve se to događalo u doba stalnih viđenja Mothmana, pa oni koji su bili tamo tvrde kako je on lebdio iznad mosta dok se urušavao - neki kažu da je on zapravo "pali anđeo". 

S obzirom da se čini da ga se ne mogu riješiti gradić je odlučio zaraditi na fenomenu. Lokalni poduzetnik Jeff Wamsley otvorio je muzej o "čovjeku-moljcu", a svake se godine u rujnu organizira i festival.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.