Life
1686 prikaza

Mrzio je političare, a štitio rockere

PBG/Press Association/PIXSELL
Tom Petty (66), doživio je srčani udar u svom domu u Los Angelesu, nakon čega je umro u bolnici, a cijeli svijet žali za ovim izvanrednim gitaristom i čovjekom

Prvi singl s njegovog prvog solo albuma 'Full Moon Fever' koji je objavio 1989. godine bila je pjesma 'I Won't Back Down'. Snimio ju je s Georgeom Harrisonom, pod temperaturom i s jakom prehladom:

- George je otišao u trgovinu i vratio se s džumbirom od kojeg mi je skuhao jaki čaj. Proradili su mi sinusi i uspio sam otpjevati svoju dionicu, prisjetio se studijskog snimanja pjesme zahvaljujući kojoj je album ubrzo dostigao platinastu nakladu u mnogim zemljama.

Protiv izdavača

Buntovničkom tekstu protiv moćnika i protiv ugnjetavanja slabijih, Tom Petty ostao je vjeran moralnim načelima do zadnjeg dana. Bio je jedan od rijetkih koji se nije libio usprotiviti čak i vlastitim izdavačima i producentskim kućama, ali i moćnim korporacijama, kad su bila u pitanju njegova prava, ali i prava kupaca, kao i prava na umjetničke slobode. 

Još 1979. godine kad je njegova izdavačka kuća ABC Records prodana kompaniji MCA Records, odbio je novoj izdavačkoj kući automatski prenijeti svoja autorska prava. Zbog toga je 1979. godine  morao proglasiti bankrot, ali je nakon završenog postupka potpisao s njima novi ugovor koji mu je donio zaradu od tadašnjih tri milijuna dolara. 

Protiv pljačke

Samo dvije godine kasnije opet je bio u sukobu s vlastitom izdavačkom kućom, ovaj put da bi zaštitio ljubitelje glazbe. Naime, MCA je 1981. godine objavio 'Hard Promises' njegovog banda 'Heartbreakers' u posebnoj ediciji nazvanoj 'superstars' po cijeni od 9,98 dolara. Petty je poludio i u magazinu 'Time' napao vlastite izdavače da ovakvim cijenama pljačkaju kupce. Njegov intervju postao je glavna tema u medijima, pa je MCA vratio cijenu na uobičajeni iznos od 8,98 dolara.

Godine 1987., Petty je tužio i proizvođača automobilskih guma koji su u svojoj TV-reklami imali glazbu koja je bila plagijat Pettyjevog hita 'Mery's New Car'. Tražio je odštetu od milijun dolara, jer je agencija tražila od njega otkup originala ali je Petty odbio. Na kraju je sudac zabranio reklamu, a Petty i agencija su se izvansudski nagodili.

Protiv Busha

Također nikad nije dopusti ni jednom političaru da koristi njegove pjesme u predizbornim kampanjama, a pokušali su to učiniti dva puta. U kampanji za svoj prvi mandat republikanski kandidat George W. Bush je 2000. godine uzeo Pettyjev najveći hit 'I Won't Back Down', ali je ubrzo dobio Pettyjevo pismo, pa je Bush odmah odustao od pjesme. 

Idući put to je pokušala također republikanka Michele Bachmann 2011. godine u svojoj kampanji. Njoj se svidjela pjesma 'American Girl', no i ovaj put ubrzo je nestala s njezinog repertoara. 

                                    NASTAVAK NA IDUĆOJ STRANICI...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.