Life
7351 prikaza

Na Hitlerovim Olimpijskim igrama nastupio je kao žena

Muškarac koji je na Olimpijskim igrama glumio ženu
Wikimedia Commons
Prezentirali su ga kao ženu da bi dokazali tezu arijevske superiornosti, a cijeli je slučaj jedna od najvećih sportskih prevara svih vremena

Dora Ratjen (1918. - 2008.) rodila se kao muško , ali je, kako je otkrila, odgajana kao žena. Danas se njen slučaj smatra jednom od najvećih prevara u svijetu sporta, piše Vintage News.

Dora se natjecala u skoku u vis za Njemačku. Na otvorenom prvenstvu Njemačke 1937. godine njezin skok od 1,63 metra bio je pobjednički. Sljedeće godine na Europskom prvenstvu skočila je 1,67 metara što je bio svjetski rekord.

Popravila je rekord skokom od 1,70 metara. Nastupila je i na Ljetnim olimpijskim igrama u Berlinu, a uhitili su je na željezničkoj postaji 1938. pod sumnjom da se natjecala u ženskoj konkurenciji iako je muškarac. 

Bitka na Sutjesci Sutjeska Life Najveća bitka Drugog svjetskog rata koje se Hrvatska srami

Jedna od verzija ove priče je i kako su Doru na ovo natjerali nacisti, kako bi iz njemačke ekipe ispala sportašica židovskog porijekla.

Naime, Hitler je Olimpijadu doživljavao kao sredstvo za promicanje arijevske superiornosti nad drugim ljudima. Taj mu se plan obio o glavu, ponajprije zbog velikog uspjeha Afroamerikanca Jesse Owensa, koji se osvojio čak četiri zlatne medalje.

"Uvijek smo se pitali zašto je tako sramežljiva i nema je na zajedničkim tuširanjima. Nikad se nije pokazala. Mislili smo da je samo malo čudna. Ali nitko nije primijetio da je Dora zapravo muško", otkriva Gretel Bergmann , Dorina kolegica iz reprezentacije.

Njemački Der Spiegel objavio je 2009. godine rezultate istrage koja je provedena između 1938. i 1939. godine o Dori Ratjen. Rodila se u Erichshofu blizu Bremena u radničkoj obitelji. Njezin otac, Heinrich Ratjen, prisjetio se Dorina rođenja.

- Gospođa koja je bila uz moju suprugu pozvala me i rekla mi: "Heini, dječak je." Ali pet minuta nakon toga kazala mi je: "Ipak je curica" - kazao je Heinrich Ratjen.

Cross dressing u Wermachtu Iznenađenje! Life Nacisti su odijevali žensku odjeću, a nitko ne zna zašto

Kad se Dora razboljela devet mjeseci kasnije , pregledao ju je liječnik. Ustanovio je kako se tu više ništa ne može napraviti. Kasnije je u istrazi, koju je objavio Der Spiegel, stajao nalaz liječnika prema kojem je Dora muškarac, ali sa spolnim organom s kojim nije moguć spolni odnos.

Na vrhu penisa protezao se ožiljak po cijeloj dužini spolnog organa. U takvim slučajevima babice kod porođaja često pogrešno ustanove spol djeteta , kao što je bio slučaj i kod Dore, koja je cijeli život odgajana kao žena.

"Roditelji su me odgajali kao curicu"

Nosila sam haljine i bila sam odgajana kao žensko. Ali kad sam navršila 10 godina, shvatila sam kako nisam žensko, već muško. Nikad nisam pitala roditelje zašto nosim haljine iako sam muško, rekla je Dora Ratjen. Odlučila se okušati u sportu i bila je uspješna. Ali u ženskoj konkurenciji. Sve dok se nije saznalo da je zapravo muško.

Welthauptstadt Germania MEGALOMANIJA Style Ovako je trebao izgledati Hitlerov glavni grad

Dora je 21. rujna 1938. godine sjela na vlak iz Beča u Cologne. Par dana prije toga na Europskom prvenstvu u skoku u vis osvojila je zlato i postavila novi svjetski rekord sa skokom od 1,70 metara. Vlak je oko podneva stao na željezničkoj postaji u Magdeburgu. Kondukter je ranije javio policiji kako je u vlaku sumnjiv muškarac u haljini.

Nakon što je vlak stao, Dora je izašla van kako bi protegnula noge. Policajac joj je prišao i zatražio dokumente. Dora je tvrdila kako je žena, ali detektiv je bio uporan. Na kraju mu je sve priznala. Bila je osumnjičena za prevaru.

Liječnik potvrdio da je Dora muško

Na sudu je liječnik potvrdio kako je Dora muško. Objasnio je kako u ovakvim situacijama reza na muškom spolnom organu od početka pa do kraja, babice na porođaju često pogrešno objave spol djeteta. Liječnik je pred sudom izjavio kako Dora nije žena. I tu je slučaj bio riješen. Obavili su još nekoliko testiranja i sva s istim rezultatima, Dora je muško.

Suđenje je završilo 10. ožujka 1939. godine. Javni tužilac rekao je kako Dora nije imala motiv financijske koristi te kako prevara ne drži vodu. Dora je obećala kako će vratiti osvojene medalje i povući se iz svijeta sporta. Toga dana završio je život 19-godišnje Dore Ratjen, a "rodio" se Heinrich Ratjen.

Vratila zlato i dobila nove dokumente

Dorin otac, Heinrich Ratjen , isprva je inzistirao da se Doru prihvati kao ženu, ali je ubrzo odustao. Pisao je šefu policije u Bremenu 29. ožujka tražeći da se promijeni spol njegovog djeteta. Dora je otišla u prošlost , a "rodio" se Heinrich.

S novim dokumentima Heinrich je radio u kafiću koji su posjedovali njegovi roditelji. Odbijao je intervjue, a umro je 2008. godine.

Magazin Time 1966. godine objavio je priču o Dori Ratjen , koja se od 1957. godine predstavljala kao Hermann, konobar u Bremenu. Navodno je Hermann tvrdio kako su ga nacisti natjerali da glumi ženu kako bi osvajala medalje za čast i slavu Trećeg Reicha.

- Tri godine živjela sam kao žensko. Morala sam - navodno je kazala Dora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.