Life
24606 prikaza

Na stotine ih umire: Ovdje se radnici kuhaju od vrućine

Prikaz izgradnje u Kataru
DPA/PIXSELL
Na stotine mladih i zdravih muškaraca umire na građevini u Kataru, no njima to nije ništa neobično i zabrinjavajuće

Katar je možda obećana zemlja za domaće stanovništvo koje uživa u novcu od nafte koja čini 80 posto prihoda te arapske države, a imaju i najviši BDP po stanovniku na svijetu - oko 100 tisuća dolara, no za radnike migrante Katar je često pravi pakao.

Oni tamo rade na izrazito visokim temperaturama doslovno do smrti, otkrila je Guardianova istraga po kojoj svake godine na stotine radnika umire od toplinskih udara.

Ovog je ljeta na stotine tisuća uvezenih radnika radilo po 10 sati na dan na temperaturi od 45 Celzijusa bez puno izbora - građevinski boom zahtijeva neprestan i mučan rad uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Prikaz izgradnje u Kataru | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Katarske vlasti, u skladu s drugim zemljama u Zaljevu, priopćile su kako štite radnike od ozljeda uslijed vrućina radnom zabranom rada  u nenamještenim otvorenim prostorima od sredine lipnja do kolovoza u razdoblju od 11 do 15 sati.

Velika studija službenih vremenskih podataka tijekom devetogodišnjeg razdoblja pokazala je da zabrana rada ne štiti radnike.

Megajahta 'Katara' Bezuspješno Ekonomix Arapski glamur na Jadranu: Šeici kod nas samo ljetuju

U satima izvan zabrane, svi koji rade na otvorenom i dalje su izloženi potencijalno fatalnim razinama toplinskog stresa između lipnja i rujna, za koje kardiolozi kažu da dovode do velikog broja smrtnih slučajeva svake godine.

Osim toga, analiza pokazuje da se opasne razine izloženosti toplini nastavljaju i u hladnijim mjesecima.

Prirodne smrti zdravih mladića?

Doha je trenutno domaćin Svjetskog prvenstva u atletici, a sportaši i sportski profesionalci opisuju ekstremne uvjete vrućine tijekom vikenda. Ipak, izvan klimatiziranih stadiona, radnicima i dalje prijeti ozbiljne posljedice toplotnih udara između 9 i 12 sati tijekom listopada.

Rad u visokim temperaturama stavlja veliko opterećenje na ljudski kardiovaskularni sustav, a ekstremni toplinski stres dovodi do fatalnih srčanih udara i drugih kardiovaskularnih smrtnih slučajeva, pokazala su nedavna istraživanja.

Prikaz izgradnje u Kataru | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Svake godine stotine radnika - mnogi mladići u dobi od 25 do 35 godina - umiru dok rade u Kataru. Većina ovih slučajeva katarske vlasti pripisuju kardiovaskularnim uzrocima ili "prirodnoj smrti".

Ipak, nedavna istraživanja objavljena u Cardiology Journalu od skupine vodećih klimatologa i kardiologa zaključila su da su smrtni slučajevi vjerojatno uzrokovani toplotnim udarom, istražujući povezanost između smrti 1300 nepalskih radnika između 2009. i 2017. i porasta temperature.

Katarske vlasti su 22 posto smrtnih slučajeva godišnje pripisivali pripisivali srčanim udarima, zastoju srca ili drugim uzrocima kardiološkog sustava. U ljetnim mjesecima to je poraslo na 58 posto.

- Mladi i zdravi muškarci imaju vrlo nizak rizik za srčani udar, no stotine njih svake godine umiru u Kataru. Jasan zaključak koji ja kao kardiolog izvlačim je da su te smrti povezane s temperaturama, njihova tijela ne mogu podnijeti temperaturni stres kojem su izloženi - rekao je dr. Dan Atar, profesor kardiologije i voditelj istraživanja Sveučilišne bolnice Oslo.

Pobijedite vrućinu!

Atar kaže da je prema istraživanju čak 200 od 571 mladića koji su umrli od kardiovaskularnih uzroka između 2009. i 2017. moglo biti spašeno da su provedene učinkovite mjere zaštite od topline u sklopu programa zaštite na radu.

Teslina tvornica 'Gigafactory' u Nevadi Elonov kult Tehno Muskovi radnici ne stižu ići ni na WC

Katarski građevinski boom uoči Svjetskog prvenstva uzrokovao je povećanje populacije na 1,9 milijuna, a većinu radnika čine mladići iz Nepala, Indije, Bangladeša i Pakistana koji dolaze graditi stadione, ceste i hotele za turnir.

Od 11 smrtnih slučajeva radnika povezanih sa stadionima Fifa Svjetskog kupa koje je zabilježio Vrhovni odbor Katara, tijelo odgovorno za zdravlje i sigurnost radnika prošle godine, devet ih je pripisano iznenadnim srčanim udarima ili respiratornom zatajenju.

U Dohi, znak ispred jednog gradilišta upozorava radnike da "pobijede vrućinu" i "ugasi žeđ - misli o svojoj sigurnosti", no kenijski radnik u kombinezonu oblivenim znojem je otkrio da nema niti jednog izvora čiste vode za piće na gradilištu.

Prikaz izgradnje u Kataru | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

- Kad je vruće, bolesno je teško. Nisam naviknut na ovu klimu. Ne sviđa mi se ovdje otkako sam došao, naprosto je preteško i previše stresa - kaže.

Zdravstvene posljedice

Migranti radnici otkrili su kako se susreću s brojnim zdravstvenim problemima povezane s vrućinom, uključujući kožne alergije, glavobolje, zamućenje vida, nesvjestice i otežano disanje.

- U jednoj minuti sam bio natopljen znojem - rekao je jedan nepalski građevinski radnik.

Temperatura od 28 Celzijusa je granica za koju se službeno smatra kao točka do koje tijelo može normalno funkcionirati pri radu. Sve iznad toga povećava rizik toplinskog udara, osobito uz težak fizički rad.

Prikaz izgradnje u Kataru | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

" Dobivamo pauzu od 30 minuta za osam sati rada", rekao je jedan čovjek iz Bangladeša koji radi na gradilištu u blizini Dohe. "Ako napravimo dodatnu 20-minutnu pauzu, kažu nam da moramo raditi dodatnih 20 minuta."

"Kako globalne temperature rastu zbog klimatske krize, zdravstveni rizik koji predstavlja toplinski udar imat će pogubne zdravstvene posljedice za milijune ljudi, ali još uvijek se to ne smatra hitnim slučajem", kaže profesor Tord Kjellstrom, savjetnik za okoliš i okoliš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 0989962507A 17:14 05.Listopad 2019.

    Svi znaju da je Katar platio da bude domacin svjetskog prvenstva,cak je i onaj glavonja nogometni uhicen a jos im nisu oduzeli domacinstvo...Koja glupost...

  • Avatar Tornimella
    Tornimella 01:15 04.Listopad 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Bredhot.Com

  • Avatar kvasac40
    kvasac40 22:02 03.Listopad 2019.

    Katar=Sotona.