Tehno
1809 prikaza

Najbogatiji čovjek na svijetu konačno povećao plaće radnicima

Demonstracije protiv Amazona u Berlinu
Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL
Kompaniju i samog Bezosa proziva se upravo zbog ne poštivanja radničkih prava i malih plaća

Amazon je podigao razinu minimalne plaće radnicima u Velikoj Britaniji i SAD-u. Posljednji je to korak moćne i bogate kompanije i njezina bogatog vlasnika Jeffa Bezosa, kojeg su mnogi prozivali upravo zbog jako malih, gotovo izrabljivačkih plaća radnika. 

Minimalna plaća tako iznosi 15 dolara na sat za više od 350.000 američkih radnika, dok će većina od 40.000 zaposlenika u Velikoj Britaniji biti plaćeni od 10.50 funti u Londonu (što će im biti povećanje od 28 posto), do 9.50 funti u drugim gradovima u zemlji, a koji su dosada bili plaćeni osam funti po satu. 

Iznosi su i veći od prosječnih plaća u Velikoj Britaniji. Što se tiče SAD-a tamo je najniža plaća 11 dolara po satu. 

"Slušali smo kritičare, dobro razmislili o tome što želimo, i zaključili da želimo biti vođe. Uzbuđeni smo zbog ovoga i potičemo našu konkurenciju i ostale velike kompanije da nam se pridruže", naglašava Bezos. 

Vlasnik Amazona Jeff Bezos | Author: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL
Kompaniju i samog Bezosa često se proziva upravo zbog ne poštivanja radničkih prava, teških uvjeta u kojima rade i malih plaća. Posljednjih mjeseci niz prosvjeda održano je diljem Europe kako bi se ukazalo na ovaj veliki problem u kompaniji koja bilježi konstantan rast prihoda, piše The Guardian. 

Povećanje će se primijeniti na sve radnike, uključujući i stalno zaposlene i honorarce, pa i one sezonske i privremene radnike. Zbog lošeg ponašanja prema radnicima Amazon su napali i britanski sindikati. Mnogi su rekli kako je raditi u Amazonu poput boravka u zatvoru.

Jeff bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona Na vrhu svijeta Tehno Amazon premašio vrijednost od bilijun dolara

Američki radnici koje predvode oni u prehrambenoj industriji, zahtijevaju povećanje plaće u kampanji Fight for $15 upravo na tih 15 dolara. Naime, minimalna plaća u SAD-u iznosi 7,25 dolara. Potez Amazona odmah je popratio i Walmart, koji je milijunu svojih radnika plaće povećao na 11 dolara.

Neil Saunders iz kompanije GlobalData Retail smatra kako američko povećanje plaća "pokazuje zdrav razum i reakciju koja je nastala iz ekonomske potrebe", a i dolazi u trenutku povećanja prihoda Amazona. Zabilježeni pad razine nezaposlenosti posljednjim mjesecima omogućio je radnicima diljem SAD-a da postupno zahtijevaju veće plaće, što je i dovelo do najvećeg povećanja zabilježenog u posljednjih devet godina. 

Velika Britanija pak zabilježila je manji priljev radnika od Brexita što je dovelo do toga da je britanskim tvrtkama sve teže naći radnu snagu. Američki predsjednik Donald Trump smanjio je poreze uz najavu kako će taj potez poslodavcima osigurati više novca za zapošljavanje i plaće, unatoč kritičarima koji smatraju kako bi se novac trebao iskoristiti za veće isplate dioničarima. 

Prošlog mjeseca nadbiskup Justin Welby napao je Amazon što radnicima ne isplaćuje plaće s kojima mogu živjeti i rekao kako je kompanija "iscijedila porezne obveznike". Poslije se otkrilo kako engleska crkva ima poveći ulogu u dionicama Amazona. Osim radničkih uvjeta i plaća optuživali su ih i za izbjegavanje plaćanja poreza što je i povećalo međunarodne napore da zaustave takvo izbjegavanje. 

Demonstracije protiv Amazona u Berlinu BEZOSJEĆAJNI Ekonomix Brutalni stres: Bezos postaje najomraženiji kapitalist

Njihov najglasniji kritičar bio je upravo američki predsjednik Trump, što će mnogi objasniti i činjenicom kako je Bezos vlasnik The Washington Posta, oštrih kritičara samog Trumpa. James Bloodworth koji je u tajnosti istražio Amazonove prostorije u Velikoj Britaniji, pohvalio je ovaj potez povećanja plaća i rekao kako je to samo prvi korak na dugom putu rješavanja i ostalih problema koji muče kompaniju i one koji za nju rade. 

"Otkriveno je kako se 74 posto radnika boji otići na wc zbog radnih kvota koje moraju ostvariti. Povećanje plaće je dobro došlo no to neće riješiti neke od ovih problema", naglasio je. 

Da prostora za napredak ima i dalje smatra i Tim Roache, iz GMB-a. 

"Njihov je vlasnik najbogatiji čovjek na svijetu pa se možda čini primjereno da napravi i neke dublje korake, no ovo je početak", naglašava. 

Bezos je vlasnik 17 posto Amazona a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 165 milijardi dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.