Life
811 prikaza

Na vrhu Eiffelovog tornja nalazi se 'dragulj' za kojeg mnogi ne znaju

Eiffelov toranj
Filip Brala (PIXSELL)
Svi znaju za Eiffelov toranj, no mnogi nemaju pojma da se na vrhu nalazi i apartman

Stvarajući arhitektonsko čudo 1889. godine, inženjer građevine Gustave Eiffel sam je sebi odlučio čestitati izgradnjom finog apartmančića, visoko na trećoj razini tornja.

U potpunom kontrastu sa skeletonskom željeznom konstrukcijom tornja, apartman je uređen u "jednostavnom stilu kakav su preferirali znanstvenici". Takvim ga je opisao Henri Girard u svojoj knjizi iz 1891. godine 'La Tour Eiffel de Trois Cent Métres', opisujući drvene škrinje, slike i koncertni klavir smješten u apartmanu.

Na visini od 300 metara, apartman je u ono doba djelovao kao prilično dekadentno mjesto s kojeg se pružao pogled na cijeli grad. Vjerojatno je upravo to bila njegova prva uloga, prije nego se eventualno koristio za meteorološka opažanja u kojima se vjerojatno upotrebljavala znanstvena oprema pronađena u susjednoj sobici, piše The Independent. 

Gustave Eiffel | Author: Wikipedia Wikipedia

Eiffel je navodno bio preplavljen molbama bogataša i pariške elite da im iznajmi apartman, makar na jednu noć. Ali on je odbio sve molbe i ponude, jer je želio da to ostane njegov privatni prostor za promišljanje i mir.

Ipak, tu i tamo bi primio kakvog cijenjenog gosta u svojem apartmanu, a poznato je da je tako jednom prigodom ugostio i Thomasa Edisona koji mu je kao poklon donio fonograf.

Apartman je inače zatvoren za javnost, iako se u njemu i danas nalazi većina prvotnog namještaja, kao i manekenske lutke Eiffela i Edisona. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.