Life
30269 prikaza

Nacistički tulum: 900 djevojaka ostalo trudno nakon sleta

Privatni album Eve Braun
C&T Auctions
Dok su djevojčice bile seksualno zlostavljane, dječaci su često skončali na frontu

Od djece starije od deset godina u nacističkoj se Njemačkoj očekivalo da se pridruže Hitlerovoj mladeži kao i istoj organizaciji za djevojke. 

Više od devet milijuna djece na taj je način prošlo kroz Hitlerovu ideološku mašineriju, a ideja je bila sagraditi mjesto gdje bi se djeca osjećala sigurno te gdje bi se okušavali u nizu aktivnosti. 

No, miješani događaji na kojima su se okupljali muškarci i žene poput onih u Nurnbergu rezultirali su stotinama neželjenih trudnoća, koje su vrlo brzo postale veliki problem puritanskoj Nacističkoj stranci.

Eva Braun i Hitler je li moguće? Life Deset žena koje su bile zaljubljene u Hitlera

Nazi Documentation Centre u Kölnu, najveći regionalni muzej posvećen zločinima nacizma, postavio je izložbu upravo o tim nemilim događajima, kada je tijekom susreta 1936. godine više od 900 djevojaka ostalo trudno, a stranka je naručila pobačaje. Većina djevojaka su, kažu svjedočenja, bile žrtve seksualnog zlostavljanja.

Kada je postalo ilegalno odbiti otići u Hitlerovu mladež individualizam i bunt se pokazivao kroz sudjelovanje u organizacijama koje su bile dijametralno suprotne, poput "Edelweiss pirata". Odjevali su se u bijele košulje, bijele čarape i puštali kosu, a pjevali bi pjesmice kojima bi se rugali Hitlerovoj mladeži. 

Krajem rata su sudjelovali i u direktnim sabotažama, a 1944. Himmler je čak sedmero članova dao objesiti. 

Izložba pokazuje kako su Nacisti mladeži obećavali svijetlu budućnost, a ne siromaštvo i nezaposlenost koje je zemlju zahvatilo poslije Prvog svjetskog rata

Adolf Hitler PORTRETIST Life Hitlerova ljubavnica - Francuskinja s kojom je imao dijete

"Mladima je bilo gotovo nemoguće držati se po strani, imali ste osjećaj da nemate budućnosti ako se ne pridružite mladeži", kaže šef muzeja Wilhelm Stratmann.

No Hitler je zapravo koristio priliku da odgoji nove generacije slijepo odanih vojnika. Dio dječaka u svojim je ranim tinejdžerskim godinama čak poslan na front, a umjesto cigareta i alkohola poput njihovih starijih kolega oni su dobivali slatkiše i stripove.

"Ušli su jer su voljeli kampirati, paliti vatru i pjevati, te su se nadali poslu, a skončali su na nekom frontu", kaže Stratmann.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.