Life
9934 prikaza

Najgori scenarij: Čekala je spas na otoku i umrla od gladi

Avijatičarka rekorderka Amelia Earhart
Wikipedia
Četrdestih su mislli da to nije njezin kostur, ali nova istraživanja pokazala su da je hrabra pilotkinja uzalud čekala spasitelje

Pilotkinja Amelia Earhart prva je žena koja je sama preletila Atlantik, a 1937. je zajedno sa svojim kopilotom nestala tijekom pokušaja da preleti oko svijeta u jednom pokušaju. S obzirom da letjelica Elektra nikada nije pronađena, dva su seta teorija o tome što se s pilotkinjom dogodilo.

Prvi tvrdi da je Amelia zajedno s Fredom Noonanom srušila u ocean i utopila, a drugi je da su uspjeli sletiti na izolirani i nenaseljeni otok Nikumaroro, gdje su i skončali. Naravno, uz to se svako toliko pojave navodne fotografije koje 'dokazuju' da je Earhart negdje živjela i nakon nesreće no njih nitko ozbiljno ne doživljava.

Avijatičarka rekorderka Amelia Earhart | Author: Wikipedia Wikipedia
Godine 1940. na Nikumarori su pronađeni lubanja i dio kostura, a nedaleko od toga i nešto što nalikuje na žensku cipelu te kutija od sekstanta. Na medicinskoj školi na Fidžiju Britanaca David Hoodless analizirao je ostatke kostura, koji je od tada netragom nestao.

Njegovi su zaključci da kostur pripada nižem, nabijenom muškarcu, a ne Ameliji. No Richard Jantz, forenzični antropolog iz Tennesseeja, kaže da njegovi zaključci najvjerojatnije nisu posve točni te kako su velike šanse da je kostur pripadao upravo Ameliji Earhart. 

- Hoodles je koristio formulu koju je razvio statističar iz 19. stoljeća, Karl Pearson, za računanje visine iz dimenzija kosti, no vrijeme je pokazalo kako su rezultati tih mjerenja najčešće krivi, te su izračuni pokazivali da su ljudi niži no što jesu. Hoodles je i za određivanje spola koristio tri kriterija kod kojih također postoji velika šansa za grešku a to su odnos debljina femura u odnos na njegovu dužinu, kut između femura i zdjelice, te kut između dvije kosti u zdjelici koji je mahom veći u žena negoli kod muškaraca.

Amelia Earhart | Author: Wikipedia Wikipedia
Danas se samo treći kriterij, ondaj između dvije kosti u zdjelici, tretira kao indikator. Kod kostura pronađenog na otoku moguće je i da su utjecali vremenski uvjeti ne nagrizanje rakova. 

- Prema Hoodlesovim rezultatima ti ostaci ne mogu pripadati niti Ameliji niti Fredu Noonanu jer se ne poklapaju s njihovim dimenzijama koje su, radi pilotiranja, detaljno zabilježene - kaže Jantz koji je pregledao niz kostura iz tridesetih godina, te je detaljno pogledao sve fotografije Amelie Earhart koje je mogao pronaći.

- Što više istražujem to mi se više čini da bi kostur mogao zaista pripadati Ameliji Earhart - kaže Jantz i napominje da se istina možda nikada neće saznati no da je možda onda i veći misterij kome pripada spomenuti kostur, ako ne pripada pilotkinji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.