Znanost
1427 prikaza

Nadomak smo otkriću lijeka za dijabetes

Mjerenje inzulina u krvi
Thinkstock
Stručnjaci su uspjeli zaustaviti bolest kod miševa tijekom šest mjeseci

Lijek za dijabetes tipa 1 mogao bi biti na vidiku nakon što su znanstvenici uspjeli zaustaviti stanje kod miševa na šest mjeseci, zahvaljujući korištenju stanica koje proizvode inzulin, a koje su izvučene iz ljudskih matičnih stanica.

Stručnjaci iz američkih bolnica i institucija, uključujući i one s Harvarda, uspjeli su transplantirati stanice u miševe, koji su automatski počeli proizvoditi inzulin.

Ekipa je uspjela pokazati i da može zaustaviti imunitet u stvaranju beskorisnih stanica, koje su uspjeli, pomoću znanstvenog rada, jednostavno "isključiti".

Laboratorij | Author: Thinkstock Thinkstock

To znači da smo sve bliže lijeku za dijabetes tipa 1, te znanstvenici sad moraju ponoviti rezultate kod ljudi s istim stanjem.

Ovo otkriće se nadovezalo na ono s kraja 2014. godine, kad su stručnjaci otkrili kako napraviti velike količine stanica koje proizvode inzulin. Profesor s Harvarda koji je to otkrio - Doug Melton - pokušava pronaći lijek za dijabetes otkad je njegovom sinu Samu dijabetes tipa 1 dijagnosticiran u dojenačkoj dobi.

Nakon implantacije kod miševa, stanice su odmah počele proizvoditi inzulin kao odgovor na razinu glukoze u krvi, te su miševi uspjeli održati glukozu u granicama normale sljedećih 174 dana, tj. za vrijeme trajanja istraživanja.

Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu "Nature Medicine and Nature Biotechnology", a smatra se da bi ovakvi tretmani omogućili dugotrajnu inzulinsku samostalnost, te oboljeli od dijabetesa mjesecima, a možda čak i godinama, ne bi trebali razmišljati o imunosupresiji, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.