Znanost
321 prikaza

Budućnost medicine krije se u čipovima

Čipovi
Youtube
Mnogi ljudi strahuju od čipova jer smatraju da bismo u budućnosti mogli postati roboti, ali jedna njihova svrha sve će oduševiti

Lijekove bismo u budućnosti mogli testirati na čipovima, umjesto na životinjama. Procjenjuje se da se godišnje koristi 115 milijuna životinja u laboratorijima diljem svijeta, ali što kad ih više ne bismo trebali, nego bismo lijekove mogli testirati na čipovima?!

Svake godine se u SAD-u odobrava sve manje lijekova, iako farmaceutske tvrtke troše više nego ikad na brojna istraživanja na životinjama i klinička ispitivanja. 

Donald Ingber s Wyss instituta tvrdi da se troši previše vremena i resursa na lijekove koji na kraju i ne završe na tržištu zbog nuspojava ili krajnje neučinkovitosti. Upravo zato, on je odlučio posvetiti život pronalasku drugog načina istraživanja lijekova. 

Ingber je spajanjem umjetnosti i znanosti osmislio 'organe na čipovima', tj. stanice određenih organa koje se na čipovima ponašaju identično kao da su u ljudskom organizmu. 

Geraldine Hamilton iz tvrtke Emulate ističe da bi testiranja na čipovima bila sigurna i kraćeg trajanja, a ne bi se trebalo riskirati živote životinja, koji u trenutačnim testiranjima često plaćaju glavom za lijekove koji na kraju podbace tijekom kliničkih ispitivanja na ljudima.

Umjesto da se godinama testira na miševima, lijekovi bi se, pomoću čipova, mogli ubrzano testirati na stanicama ljudi. Testiranja bi trajala puno kraće, što bi se moglo pokazati presudnim u slučajevima epidemija. 

Uz to, lijekovi se većinom izrađuju kao da svima odgovara ista stvar, što često nije slučaj. Kod čipova bi se pak mogle uzeti stanice pojedinca i testirati koji lijek odgovarao upravo njemu, bez da sam glumi pokusnog kunića.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.