Life Svjetsko prvenstvo 2018
4535 prikaza

Najopasnije grupe smrti u povijesti nogometa

Zagreb: Hrvatska pobijedila 4:1 u prvoj utakmici doigravanja za SP u Rusiji protiv Grčke
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Danas u 16 sati po našem vremenu saznat ćemo imena reprezentacija koje će se naći u grupi s Hrvatskom

Danas je taj dan. Nakon gotovo tri godine kvalifikacija i odigrane 871 utakmice, danas će još jednom strijepiti sve nogometne svjetske zvijezde, kao zadrti navijači, ali i obični ljubitelji nogometa.

Točno u 18 sati po lokalnom, odnosno u 16 sati po našem vremenu, u Kremlju će se održati izvlačenje po grupama Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se iduće godine održati u Rusiji.   

Domaćini u emisiji bit će bivši napadač Engleske Gary Lineker, inače televizijski voditelj i ruska nogometna reporterka Maria Komandnaya, a pomagat će im osam velikih zvijezda iz svake od osam zemalja koje su osvojile Svjetsko prvenstvo. Evo i imena slavnih nogometaša koji će izvlačiti kuglice:
1. Diego Maradona - Argentina
2. Cafu - Brazil
3. Fabio Cannavaro - Italija
4. Carles Puyol - Španjolska
5. Gordon Banks - Engleska
6. Laurent Blanc - Francuska
7. Diego Forlan - Urugvaj
8. Miroslav Klose - Njemačka  - koja je i nositelj trofeja.  

Pomoćnik iz zemlje domaćina je 91-godišnji bivši napadač Rusije Spartak Moskva, Nikita Simonyan.

Ukupno 32 zemlje podijeljene su u četiri posude sa po osam ekipa. Za razliku od prošlih godina, samo FIFA-ini poredak određuje koja zemlja ulazi u koji pot, a za ovo izvlačenje, vodeće svjetsko tijelo športske organizacije temeljilo je izbor na svjetskoj ljestvici iz listopada.

Dakle, na primjer, sedam najbolje plasiranih momčadi koje su se kvalificirale, plus zemlja domaćin, nalaze se u loncu 1. Sljedećih osam na ljestvici je u loncu 2 i tako dalje, a u četvrtoj zdjeli završava njih osam s najnižom ocjenom. Raspored dakle glasi:

Skupina 1: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska
Skupina 2: Španjolska, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Hrvatska i Peru
Skupina 3: Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipt, Senegal, Iran, Danska
Skupina 4: Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja, Saudijska Arabija i Srbija 

Kao domaćin, Rusija je smještena u lonac 1 kao poticaj za zemlju domaćina, iako je tim Stanislava Čerčesova - na temelju tablice iz listopada, najniže rangirana ekipa na prvenstvu. U 10. mjesecu ruska reprezentacija bila je na 65. mjestu ljestvice, čak dva mjesta iza Saudijske Arabije. Osim Rusije, tu su i aktualni svjetski prvaci Njemačka, zatim Brazil kao rekorderi po broju osvojenih Svjetskih prvenstava - ukupno pet, kao i osvajači Europskog prvenstva 2014. - Portugal i zatim do sad dvostruki osvajači - Argentina. 

Krajnji rezultat bit će osam grupa od četiri momčadi. Postoji još jedan i posljednji uvjet - a to je da ni jedna grupa ne smije imati više od jednog tima iz iste konfederacije, osim ako su u pitanju članova europskog nogometnog tijela UEFA-e, koji je s 14 timova osigurao najveći broj kvalificiranih. U grupi također nije dozvoljeno više od dva UEFA-ina člana. 

Svako glavno izvlačenje izgleda kao da mora proizvesti tzv. 'grupu smrti'. Naziv je prvi put skovan 1970. godine i odnosio se na Grupu 3 Svjetskog prvenstva u kojoj su se našli šampioni Englezi, favoriti Brazil, te 1962. godine drugoplasirana Čehoslovačka i Rumunjska. Izvorno 'grupu smrti' je dakle prvi te godine spomenuo meksički novinar koji ju je nazvao 'Grupo de la muerte'. 

Ovaj izraz ponovno se spominje u Meksiku 1982. godine, na SP u Španjolskoj za Grupu C u drugoj fazi natjecanja. Tu su se našli branitelji naslova Argentina, kao i mogući šampioni Italija i Brazil. Godine 2007. britanski dnevni list The Guardian proglasio je upravo ovu grupu 'najsmrtonosnijom grupom smrti' otkad se igraju Svjetska prvenstva.  

Ovaj izraz uvriježio se zapravo na izvlačenju grupa za Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986. godine, kad je izbornik Urugvaja Omar Borras tako opisao grupu E u kojoj su nastupili Urugvaj, Zapadna Njemačka, Danska i Škotska.

Od 1970. godine bilo je to jedini put da su se u istoj grupi našla tri tima iz Europe i jedna iz Južne Amerike. Naziv 'grupa smrti' počeo se redovno koristiti u engleskim medijima i tako je prihvaćen i od ostalih.   

Ovo su inače neke od najopasnijih skupina smrti u povijesti nogometa:

Grupa 3 - 1962.

Češka, Brazil, Španjolska i Meksiko

Grupa E - 1986.

Urugva, Danska, Zapadna Njemačka i Škotska

Grupa 4 - 1958.

Švedska, Brazil, Sovjetski savez i Engleska

Grupa C - 2006.

Argentina, Nizozemska, Obala bjelokosti i Srbija i Crna Gora

Grupa F - 2002.

Argentina, Engleska, Nigerija i Švedska

Grupa E - 1994.

Meksiko, Irska, Italija i Norveška

Ali na svakom prvenstvu može biti i po nekoliko 'grupa smrti'. Kao što je poznato na SP u Brazilu 2014. godine bile su čak tri 'grupe smrti'. Današnje izvlačenje potencijalno bi tako moglo u istu grupu strpati potencijalne šampione Brazil, bivše šampione Španjolce, sedmerostruke osvajače Afričkog kupa nacija Egipat i Srbiju. 

Uz Španjolsku i Englesku tu bi moglo biti suludih kombinacija o kojima se može špekulirati. Uostalom, tko ne bi bio uzbuđen pri pomisli da bi se u istoj grupi mogli naći Njemačka, Engleska, Egipat - koji se nakon 28 godina vraća na Svjetsko prvenstvo, a onda tu uđe i Nigerija?

Ako bi Njemačka obranila titulu, bilo bi to drugi put da je netko dva puta za redom svjetski prvak - prije Brazila kojem je to uspjelo 1962. godine, Italiji je to uspjelo davne 1938.

Ne možemo a da se ne prisjetimo i naših golova protiv Grčke u Zagrebu. Hrvatska je odigrala maestralno i plasirala se ipak na SP u Rusiji, unatoč crnim prognozama i unatoč Anti Čačiću.

Nijemci su i trenutačno najbolje rangirana momčad i nitko ih još nije uspio dobiti od Eura 2016. godine, kad je to pošlo za rukom Francuskoj. Ekipa Joachima Löwa pobijedila je svih 10 odigranih utakmica i zabila 43 gola. 

Peterostruki svjetski prvaci Brazil, prvi su južnoamerički tim koji se kvalificirao za SP u Rusiji i njihova odlična forma u zadnjih 18 mjeseci pomogla im je nekako da zaliječe rane od potopa u finalu SP na domaćem terenu, kad su ih Nijemci pomeli s rezultatom 7:1. Njihov izbornik Adenor Leonardo Bacchi, poznatiji kao Tite, uspio je ostati neporažen i otkako je preuzeo ovu dužnost, pobijedio je u 10 od ukupno 12 kvalifikacijskih utakmica. 

S Lionelom Messijem - zvijezdom Barcelone u svojim redovima koji je hat-trickom riješio odlazak Argentine u Rusiju, ova reprezentacija je također u uskoj konkurenciji za titulu, kao i bivši pobjednici Španjolci, Francuzi i Portugalci. 

Belgija, koja je bez poraza prošla kvalifikacije možda je dočekala godinu kad bi 'Crveni vragovi' kako ih zovu navijači, konačno mogli osvojiti prvenstvo. 

Na zadnjem prvenstvu u Brazilu 2014. godine Bosna i Hercegovina bili su jedini debitanti na turniru, a iduće godine u Rusiji bit će to čak dvije ekipe - Panama i Island. Island je ujedno brojčano najmanja nacija koja igra na nekom Svjetskom prvenstvu. Populacija Islanda broji tek 335.000 ljudi. Ako Island i nije iznenađenje, budući da je na putu prema Rusiji pobijedili Englesku, Panama
bogme jest iznenađenje i to veliko jer se 2014. godine nije uopće ni kvalificirala u prednatjecanja. 

Peru nije prvi put na SP-u, ali mu je ovo prvi put u posljednjih 36 godina. Pobjedom nad Novim Zelandom na domaćem terenu od 2:0, izazvali u doslovno pravi potres u glavnom gradu Limi. seizmolozi su zabilježili podrhtavanje tla ispod stadiona kad je njihova reprezentacija zabila drugi gol, koji ih je odveo u Moskvu.

Najveće razočaranje kvalifikacija su Talijani koji se od davne 1956. godine prvi put nisu uspjeli kvalificirati na SP. Nažalost, zbog toga je kod kuće ostao i legendarni golman Buffon, čovjek koji je najviše puta nosio kapetansku traku reprezentacije u povijesti nogometa u toj zemlji. Može mu biti utjeha samo to što je upravo on bio čovjek odluke kad je Italija stala na vrh nogometnog svijeta
2006. godine kad su o prvaku odlučivali penali, piše CNN

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.