Tehno
11522 prikaza

Rusi imaju vojnika budućnosti - bolji je od Robocopa

1/2
Vojni inženjeri u utrci su s SAD-om, a rezultate su predstavili u Moskvi

Ako su Amerikanci razvili svog suvremenog vojnika i usporedili ga s Robocopom, Rusi imaju 'Ratnika 3', odnosno vojnika za 21. stoljeće. 

Predstavili su ga ovih dana u Moskvi, i pokazali sve inovacije koje su ugrađene u novo vojničko odijelo, kacigu i čizme. Zapovjednik ruske kopnene vojske, general-pukovnik Oleg Salyukov objasnio je da upravo dovršavaju znanstvena istraživanja na kreiranju novog ruskog vojnika koji će s novom opremom biti skoro dvostruko pokretniji i izdržljiviji, te sposobniji da obavlja zadaće. 

 | Author:

Visoko tehnološko odijelo ojačano je i vanjskim metalnim kosturom koji je osmišljen kako bi poboljšao snagu i izdržljivost. Također prekriveno je oklopnim pločicama koje štite veliku površinu tijela od ranjavanja, pa čak i sat  koji može preživjeti nuklearni udar.

Ratnikov komplet sadrži pet integriranih računalnih sustava koji uključuju životnu potporu, zapovijedanje i komunikaciju, podsustave za angažiranje vojnika, te sustav za zaštitu i uštedu energije. Odijelo je prilagođeno svim vremenskim uvjetima. 

Exoskeleton

Ratnik je opremljen s ukupno 59 predmeta, uključujući zaštitnu kacigu, borbenu jednodijelnu odjeću, slušalice s aktivnom zaštitom, zaštitne naočale, bacač granata, pušku s dva različita kalibra, snajpersku pušku, streljivo, borbeni nož, satni mehanizam koji služi za izviđanje, te jedinstvenu termičku i optičku sliku. Odijelo je prekriveno oklopnim pločicama  koje štite većinu površine tijela, a na nogama su čizme koje ujedno imaju ugrađene detektore za nagazne mine. 

Ratnik 3 razvijen je i predstavljen na Nacionalnom univerzitetu za znanost i tehnologiju u glavnom gradu Rusije. 

 | Author:

Prije desetak godina Amerikanci su također predstavili futurističku vojnu opremu. Oni pak razvijaju 'inteligentni oklop'. Riječ je o odijelu koje je lagano i fleksibilno sve dok mu se ne približi metak, a tad postaje neprobojno. Iako izgleda kao plod mašte, američki vojni inžinjeri su rekli da su mnogi od tih sustava već djelomično u praktičnoj upotrebi, a s razvojem nano-tehnologije, iz dana u dan se proizvodu sve moćnija oprema.

Hrvatski vojnici daleko su od utrke s najnovijim tehnologijama, ali ne treba zaboraviti da tvrtka Šestan-Busch iz Preloga kraj

Čakovca, već dvadesetak godina svoje najsuvremenije kacige plasira – pored ostalih- i jedinicama UN-a, američkim i njemačkim vojnicima, Švedskoj, Izraelu i u još 40-ak zemalja svijeta. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.