Life
19562 prikaza

Najsvetija rijeka svijeta puna je bakterija i izmeta

Ganges
Wikipedia
Razine fekalnih bakterija su gotovo nemjerljive i nitko se u njoj ne bi smo kupati, ali ljude nitko ne može spriječiti da svaki dan ulaze u nju

Nema svetije rijeke na svijetu od Gangesa, koji izvire u zapadnom dijelu Himalaja u indijskoj saveznoj državi Uttarakhand, teče sjevernim dijelom Indije, prelazi u Bangladeš, te se ulijeva u Bengalski zaljev kao delta u području Sundarbans.

Za svakog hindusa na svijetu ta je rijeka početak i kraj svega te božica života, a kao i sa Nilom, njezin je plodni mulj zaista krucijalan za civilizaciju, ljudski život, poljoprivredu...

Ona je centralna figura u rađanju, životu, svadbama i smrti. Na njezinim se obalama dnevno obavljaju stotine ritualnih spaljivanja. Samo u gradu Varanasi radi toga su sagrađeni posebni gatovi.

Ganges | Author: Wikipedia Wikipedia
Između siječnja i ožujka, piše Economist, privremeni je grad niknuo kraj rijeke, u blizini Allahabada, povodom Kumbh Mela festivala kada je preko 240 milijuna vjernika došlo oprati svoje grijehe i bolesti u svetoj rijeci.

No, problem je u tome što će voda Gangesa prije uzrokovati bolest negoli je izliječiti. Rijeku mori čitav niz problema, od pada volumena rijeke (što pojačavaju brane hidroelektrana), pretjeranog navodnjavanja (iskorištavanja vode) i drugih industrijskih shema.

Dodatno, promjenom klime monsuni su postali neuračunljivi. Tri mjeseca prije ljetnog monsuna Ganges u nekim dijelovima izgleda gotovo kao malo jači potok, a ne moćna rijeka.

Ganges | Author: Wikipedia Wikipedia
Niski vodostaj utječe na rad i život ribara i poljoprivrednika nizvodno. A dodatna je priča o kvaliteti vode. Sirova kanalizacija upumpava se u rijeku. Razine fekalnih bakterija su gotovo nemjerljive. Testovi pokazuju 1.1 milijardu takvih bakterija na 100 mililitara vode, gotovo pola milijuna preko limita preporučenog za kupanje. Nije niti čudno da lokalce, a posebno turiste, muče crijevne viroze i slične dijagnoze (takozvani "Delhi Belly").

U "River of Life, River of Death" Victor Mallet opisuje kako je Ganges idealno mjesto za razvoj bakterija rezistentnih na antibiotike.

Neki su od "svetih ljudi" napokon progovorili o toj temi. G.D. Agrawal, nekada inženjer, a kasnije guru, postio je do smrti kao znak prosvjeda. Usprkos toj dramatičnoj gesti, premalo hindusa prihvaća da se Ganges pretvorio u tekuću kanalizaciju. Pritisak da se rijeku počisti je preslab.

Ganges | Author: Wikipedia Wikipedia
Kada je 2014. došao na vlast Narendra Modi rekao je kako je čišćenje Gangesa jedan od prioriteta. Obećao je svojim hindu glasačima tri milijarde dolara za taj projekt, nove sustave filtriranja otpada i industrijskog smeća. Pet godina kasnije napretka jedva da ima. U Varanasiju se više bave time da ruše slamove kako bi gradili kafiće s pogledom za VIP goste negoli čistoćom rijeke.

U Kanpuru, gradu tvornica kože, slika je, piše Economist, gotovo distopijska. Rijeka smrdi. Ne samo da u rijeku, u kojoj se igraju djeca, curi kanalizacija, već i krom, toksični teški metal koji je nusprodukt obrade kože. Za vrijeme festivala Kumbh Mela, 200 kilometara nizvodno, trebali su prestati raditi, no nisu svi prekinuli proizvodnju.

Ganges | Author: Wikipedia Wikipedia
U međuvremenu desetine tisuća najsiromašnijih žive u slamovima gdje izvlače podzemnu vodu krcatu kromom, koji uzrokuje rak, otkazivanje jetre i ranu demenciju. Kanpur ima postrojenja koja izvlače krom iz vode, i cijena korištenja "nadodaje" samo 13 centi na, recimo, par kožnatih cipela. No, većina tvornica ne koristi ta postrojenja.

Često se, kaže Slashi Shekhar, nekada šef vodovoda, savezne države i političari koncentriraju na izgradnju nečega radi promocije i imidža, ali onda to nitko dugoročno ne koristi. Nova javno-privatna partnerstva, kaže Shekhar, mogla bi napokon poboljšati situaciju. No, promjena je potrebna hitno, prije no što Ganges postane vodena masa kojoj nema spasa. To je problem o kojem, kaže Shekhar, se dovoljno ne govori.

"Ako je Ganges pun govana, onda to treba reći milijunima vjernika koji se u njemu kupaju", kaže.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gujakis 12:30 09.Travanj 2019.

    "Testovi pokazuju 1.1 milijardu takvih bakterija na 100 mililitara vode, gotovo pola milijuna preko limita preporučenog za kupanje."...dakle po clanku zanemarivo. Evidentno autor clanka jako slabo barata osnovama matematike... Pola milijuna od 1100 milijuna bakterija na 100ml vode, sigurno nije ... prikaži još! alarmantna situacija gdje god limit bio, sto naravno ovdje nije slucaj ... Pročitajte više na: https://www.express.hr/life/najsvetija-rijeka-svijeta-puna-je-bakterija-i-izmeta-20817 - www.express.hr

  • Avatar octopus
    octopus 10:24 09.Travanj 2019.

    Ma možeš ti još toliko kanalizacije i industrijskog otpada izliti u Ganges, oni će se i dalje kupati i piti vodu iz nje, umirat će od raznih rakova, ali će i dalje prirast biti 20-tak milijuna godišnje....