Life
8428 prikaza

Najveća pljačka grobova na svijetu: Kradu čak i vijke

Scena iz filma Sanctum
1/3
screenshot/youtube
Iza pljačkaša ostale su samo brodske daske na morskom dnu

Deseci ratnih brodova za koje se vjeruje da sadrže ostatke tisuća britanskih, američkih, australskih, nizozemskih i japanskih mornara iz Drugog svjetskog rata ilegalno su opljačkali ronioci, otkriva britanski Guardian

Analiza otkrivenih brodova donijela je zaključak da je do 40 ratnih brodova već djelomično ili potpuno uništen. Njihovi trupovi možda su sadržavali posmrtne ostatke 4.500 članova posade.

Vlade strahuju da će drugi neoznačeni grobovi također biti oskvrnjeni. Stotine drugih brodova - uglavnom japanskih plovila koja mogu sadržavati ratne grobove desetaka tisuća posade ubijene tijekom rata - ostaju na morskom dnu.

Raspadnute 70-godišnje olupine obično se prodaju kao otpad, ali brodovi također sadrže vrijedne metale kao što su bakreni kabeli ili propeleri od fosfora i bronce

Stručnjaci kažu da bi pljačkaši mogli tražiti još dragocjenije blago - čelik napravljen prije razdoblja nuklearnog testiranja, koje je ispunilo atmosferu zračenjem. Ovi potopljeni brodovi jedan su od posljednjih izvora "čelika niskog pozadinskog zračenja", gotovo bez zračenja i od krucijalne su važnosti za neku znanstvenu i medicinsku opremu.

Čamac za spašavanje na otoku Bouvet Zaleđena tajna Life Misterij čamca za spašavanje na kraju svijeta

Guardian je prošle godine otkrio da su olupine nekih od najzanimljivijih britanskih ratnih brodova ilegalno završile u starom željezu, što je dovelo do velike zabrinutosti među veteranima i arheolozima, koji su optužili vladu Ujedinjenog Kraljevstva da nisu reagirali dovoljno brzo da zaštiti podvodne grobnice.

Tri su broda - HMS Exeter, HMS Encounter i HMS Electra - sadržavala tijela više od 150 pomoraca. Svi su potopljeni tijekom operacija u Java more 1942. godine, jedan od najkrvavijih pomorskih sukoba na moru tijekom rata.

U 2014. godini pronađeno je da su olupine HMS Repulsa i HMS Prince of Wales te grobnice više od 800 mornara kraljevske mornarice oštećivali ilegalni ronioci.

Ministarstvo obrane Velike Britanije zatražilo je od Indonezije da štiti brodove u svojim vodama. "Vojna olupina trebala bi ostati neometana, a oni koji su izgubili život na brodu trebali bi počivati u miru", izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Od tada su ronioci u Maleziji poslali fotografije Guardianu koji su pokazali uništenje trojca japanskih brodova potopljenih u blizini obale Bornea 1944. godine tijekom rata u Tihom oceanu. I jedan od najmoćnijih australskih brodova, krstarica HMAS Perth, također je razbijen.

James Hunter, iz Australskog muzeja pomorstva, bio je jedan od ronioca koji su otkrili u kakvom je stanju Perth.

Rođen u SAD-u, s ocem roni od svoje devete godine i radio je kao pomorski arheolog već gotovo dva desetljeća, uključujući i za arheološku ekipu koja je istraživala američku podmornicu iz njihovog građanskog rata H L Hunley.

Tijekom svoje karijere, Hunter je čuo za djelomično izvlačenje olupina - krađa propelera i topova, a ponekad i osobne stvari posade. Ali prošle godine, čuo je priče iz ronilačke zajednice u Indoneziji da su brodovi izvučeni u cijelosti.

"Bavim se ovime već 20 godina, a nikada nisam čuo za povijesnu olupinu, osobito veliki čelični trup od 8.000 tona, koja je potpuno uklonjena. Nisam mogao vjerovati", rekao je. Ali mjesec dana kasnije, promatrajući silnu vodu u Javanskom moru, Hunter je vidio kako su ronioci "raskomadali [Perth] od jednog do drugog kraja".

Surferi u Portugalu 19 metara Znanost Najveći val u povijesti prošao je Atlantikom

"Možete onda otići u ratno groblje i iskopati leševe vojnika. Uopće ne vidim razliku", rekao je Hunter, koji dolazi iz vojne obitelji. "Bio sam posve užasnut."

Američka je vojska poslala nekoliko izaslanstva u Indoneziju kako bi pokušala zaštititi svoje olupine. 

Veliki brodovi s dizalicama snimljeni su iznad mjesta izvlačenja, često s ogromnim količinama čelika na palubama. Na dnu mora ronioci su pronašli brodove presječene na pola. Mnogi su bili potpuno uklonjeni, ostavivši iza sebe samo brodske daske.

Kambodžanski, kineski i malajski brodovi bili su uočeni iznad brodskih olupina. U nekim su slučajevima njihove posade uhićene. U jednom slučaju, pljačkaši su pokazali pismo s Malezijskog sveučilišta gdje piše da je rad odobren kao "istraživanje".

Istražiteljima nije jasno zašto bi itko išao na dno mora da izvuče čelik, a posebno ih je zbunjivalo to što su ignorirali modernije brodove u puno boljem stanju. 

"Ako pogledate iznos novca koji biste potrošili za spašavanje, da biste dobili samo da biste dobili hrpu korodiranog metala, to jednostavno ne izgleda kao dobro poslovanje", rekao je Hunter.

Nastavak pročitajte na sljedećoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.