Life
29084 prikaza

Ovih deset prirodnih čuda više nema...

Azurni prozor, Malta
Pixabay
Neka su izbrisale klimatske promjene, neka uobičajena priroda, neka direktna ljudska glupost...

Jedna od stvari koje ljude šokira kod klimatskih promjena, potresa, vulkana jest to što ruše dojam kod čovjeka da je svijet oko njega, makar i opasan, ali barem stabilan i nepromjenjiv. Klimatske promjene, kao najgora opasnost po život na Zemlji, pa tako i po čovjeka, pokazuju da je svijet ranjiv čak i na štetno djelovanje čovjeka. A da je i inače promjenjiv, osim geoloških procesa koji se mjere u milijunima godina, pokazuju primjeri iz National Geographica – 10 prirodnih čuda koja pamtimo, a koja više ne postoje.

Plaža Kaimu na Hawaima

 

Popularna plaža s crnim pijeskom postoji još samo u sjećanju i na snimkama otkako je početkom 20. stoljeća spori tok lave iz vulkana zbrisao i 150 domova mještana i samu plažu.

Solomonski otoci

 

Klimatske promjene, kao posljedica globalnog zagrijavanja planeta Zemlja, znače i otapanje polova i podizanje mora, a to onda znači i potapanje niskih kopna. Prošle godine nestalo je pet otoka iz skupine Solomonskih otoka. Na kocki su i cijele nacije – Maledivi i Tuvalu prije svih.

Plaža Legzira (Maroko)

 

Lukovi od crvenih stijena desetljećima su oduševljavali turiste sve dok se prije točno godinu dana jedan od dva nije srušio.

Ledeni greben Larsen C (Antarktik)

 

I opet su na djelu klimatske promjene. Ono što se do prije samo 20 ili 30 godina smatralo "vječnim ledom", sada se odlama i otapa. Smješten uz Antarktički poluotok, danas je površine nešto manje od Hrvatske, a sve je manji i manji. Ove godine odlomio se komad površine desetine naše zemlje.

Azurni prozor (Malta)

Azurni prozor, Malta | Author: Pixabay Pixabay

Tisućama godina moru je trebalo da izbuši fascinanti luk u vapnencu obale Malte. Da bi ga to isto more u ožujku ove godine i srušilo.

Tunel stablo (Kalifornija)

 

Tisuću godina postojalo je stablo sekvoje kroz koje je prolazila znamenita staza koju su ljudi napravili u 19. stoljeću. Oluju iz siječnja sekvoja nije izdržala.

Stablo u Tenereu (Niger)

 

Dugi niz godina stablo je bilo definitivni rekorder kao najizoliranije stablo na svijetu. Prvo sljedeće raslo je oko 400 kilometara dalje. Tajna je bila u tome da je stablo jedino preživjelo iz skupine stabala koja su u rubnom području Sahare davno rasla. I dok su se uslijed širenja Sahare sva ostala posušila, ovo je korijenjem dosegnulo vodu u podzemlju na dubini od 36 metara i tako je preživjelo. Sve dok ga 1973. kamionom nije srušio pijani vozač iz Libije.

Stijena Mukurob (Namibija)

 

Ime joj je u prijevodu značilo "Prst božji". Kolapsirala je 4. prosinca 1988.

Nacionalni park 12 apostola (Australija)

 

Tih stijena danas ima osam, a posljednja je pod udarom mora koje s valovima juriša sve od Antarktike, stradala 2005. godine. I to pred očima turista.

Starac s planine (New Hapshire – SAD)

 

Stijena koja podsjeća na profil ljudskog lica, ne postoji od svibnja 2003.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 16:37 21.Rujan 2017.

    Hmm...Mal(E)divi, Antarktik(A), kola(PSI)birati...Ovo ovdje je daleko najgluplja, najneobrazovanija i najnepismenija redakcija u inače bijednom medijskom prostoru u Hrvatskoj. Ma hebote, kako su se našli baš svi isti???