Life
26389 prikaza

Najveći ratni profiteri: Dug iz 2 svjetskog rata naplatili 2006.

Drugi svjetski rat
public domain
Zajmovi su trebali biti vraćeni u 50 godišnjih rata uz kamatnu stopu od 2 posto, a izuzetno niska kamatna stopa učinila je zajam vrlo povoljnim

Najveći je prodavač oružja u svijetu i prošle godine bio američki Lockheed Martin, s prihodima od 40,8 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na 2015. godinu. Među 100 najvećih ukupno je 38 kompanija sa sjedištem u SAD-u.

Da je rat biznis, i to vrlo isplativ, SAD je znao još u prvoj polovici 20. stoljeća, kad su otkrili dobar "nos" za svoja ulaganja, koja su ujedno bila i "pomoć" zemljama u potrebi.

Naime, 2006. godina je bila ona u kojoj je Velika Britanija napokon uspjela otplatiti svoj dug koji potječe iz Drugog svjetskog rata prema SAD-u, piše War History.

Prema britanskoj državnoj Riznici, država je do 29. prosinca 2006. podmirilo sve dugove  iz Drugog svjetskog rata prema Sjedinjenim Državama i Kanadi. Izmirenje dugovanja starih desetljećima trebalo je postići nakon 50 rata. Nakon izvjesnog odgađanja, a otplate su počele 1950. godine, 50. rata uplaćena je posljednjeg petka 2006.

Kada je Drugi svjetski rat bio u punom jeku, britanska vlada našla se pod velikim financijskim pritiskom dok su trajala neprijateljstva protiv Sila Osovine. 

Povijesne ličnosti | Author: Wikipedia Wikipedia

Tijekom tog razdoblja, britanska ekonomija navodno je bila usmjerena prema ratnoj proizvodnji, a izvoz je drastično smanjen. Međutim, do 1941. godine Britanija se suočila s ozbiljnim financijskim izazovima i trebala su joj sredstva za financiranje rata.

Sjedinjene Države su se našle na pomoći kreditima s niskim kamatama i Zakonom o pozajmici, tzv. Lend-Lease Act. Amerika je u to vrijeme bila neutralna, ali takvo financiranje omogućilo im je pomoć u ratu protiv nacista, a da se nisu izravno uključili u to.

Rijetke fotografije iz Drugog svjetskog rata RIJETKE SNIMKE Life Šokantne fotografije iz Drugog svjetskog rata

Nakon što je SAD poveo, Kanada se također uključila s vlastitim pozajmicama. Prema aktu Britanija je mogla dobiti hranu, ulje i druge materijale iz Sjedinjenih Država. Te stavke nisu trebale biti plaćene, a Britanija je uvelike profitirala od aranžmana, kao i druge zemlje.

Međutim, naglim prestankom Zakona o pozajmljivanju, neka roba koja se nalazila u Velikoj Britaniji ili je bila u tranzitu trebala je biti vraćena ili ju je trebalo platiti. Kako u prvim poslijeratnim godinama Britanci nisu bili u mogućnosti platiti, nastupila je Anglo-američka pozajmica.

Velika Britanija u financijskom "Dunkirku"

Godine 1945., nakon brojnih sastanaka i puno papirologije, Velika Britanija je od SAD-a dobila ukupno 4,33 milijardi dolara. Kanada je 1946. također posudila dodatnih 1,93 milijardi američkih dolara.

Sudionici mirovne konferencije na Jalti | Author: Wikipedia Wikipedia

Zajmovi su trebali biti vraćeni u 50 godišnjih rata uz kamatnu stopu od 2 posto. Izuzetno niska kamatna stopa učinila je zajam vrlo povoljnim. A s početkom plaćanja 1950. godine, očekivalo se da bi dugovi trebali biti otplaćeni do 2000. godine

Međutim, zbog ozbiljnih financijskih i političkih situacija i tvrdnji da su tečajevi u određenim trenucima bili nepraktični, britanska vlada odgađala je plaćanja za najviše šest godina. Jedan od najvećih izazova s ​​kojim su se Britanci suočili tijekom otplate ratnih dugova bio je konvertibilnost funte.

Nakon što su funtu pretvorili u konvertibilnu, došlo je do masivnog naleta razmjene u dolare, što je rezultiralo smanjenjem britanskih rezervi u dolarima. Britanska vlada bila je prisiljena obustaviti konvertibilnost i pokrenula je drastične mjere koje su dovele do smanjenja domaćih i inozemnih rashoda.

Napuštena tvornica Konspiracija Life Tajno društvo s jezivim planom - stvoriti imperij ropstva

Do 1950. Britanija je imala dug koji je iznosio više od 200 posto svog bruto domaćeg proizvoda. Odgoda plaćanja Britanije nikada nije bila protivna predviđenim uvjetima, jer se po sporazumu plaćanja mogla odgoditi za najviše šest godina.

Oslanjajući se na to, Velika Britanija je odgodila godišnje rate u 1956., 1957., 1964., 1965., 1968. i 1976. godini. Ove su odgode produžile trajanje plaćanja sve do 2006. Do kraja prosinca 2006. britanska je vlada uplatila iznos od 83,25 milijuna američkih dolara (ekvivalent 42,5 milijuna britanskih funti) i 22,7 milijuna američkih dolara Kanadi.

Velika britanija | Author: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL Michael Kappeler/DPA/PIXSELL

Ova plaćanja bila su posljednji dio rate, čime su okončani dugovi Britanije od Drugog svjetskog rata. Iznos plaćen zajedno s dodanom kamatom iznosio je gotovo dvostruko više nego je posuđeno 1940-ih.

Taj dug je možda sada i izbrisan, no još uvijek postoje dugovi iz Prvog svjetskog rata - oni Velike Britanije, kao i zemalja koji su dužni njoj. No, na vrhuncu Velike Depresije objavljen je moratorij na njihovu isplatu, pa od 1934. godine niti jedan dužnik nije primio povrat sredstava iz vremena Prvog svjetskog rata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar kvasac40
    kvasac40 17:13 18.Prosinac 2019.

    Amerika je zlo .