Life
8049 prikaza

Najveći serijski ubojice imali su jednu zajedničku stvar

Lubanje
Thinkstock
Precizni testovi otkrili su zanimljivu stvar koja je zajednička najvećim serijskim ubojicama

Puno prije CSI-ja, postojao je James Marsh. 1830-ih godina ovaj je engleski kemičar razvio precizan test za otkrivanje arsena, koji je unio revoluciju u borbu protiv kriminala i pružio uvid u mnogo uznemirujućih slučajeva.

"Kad je Marsh objavio detalje ovog izrazito osjetljivog testa, svi su bili oduševljeni i objavljeni su tekstovi o tome kako će mrtvi sad postati svjedoci kojih će se trovači morati bojati", napisala je Val McDermid koja je upravo objavila novu knjigu 'Forensics'.

Prije ovog otkrića, naime, za osobe koje su umrle zbog trovanja arsenom najčešće se govorilo da su umrli prirodnom smrću, no Marshov test pokazao se posebno značajnim u desetljećima koja su uslijedila jer je trovanje bilo izrazito popularno diljem svijeta. Samo u Engleskoj i Walesu između 1840. i 1850. godine zabilježeno je 98 suđenja zbog trovanja.

S druge strane Atlantika, 1899. godine, 'New York World' dnevne novine objavile su pak tekst u kojem su naveli da je epidemija trovanja preuzela cijelu zemlju. 

Jedna od najpoznatijih slučajeva bio je pak onaj koji je uključivao Mary Ann Cotton, Engleskinju rođenu 1832. godine, koja je ostala trudna s 19.

S maloljetnim suprugom je putovala po zemlji u potrazi za poslom, a tijekom tog nomadskog razdoblja rodila je petero djece, s tim da ih je četvero umrlo.

Rađala pa ubijala, sve zbog novca

Mary Ann Cotton | Author: Wikipedia Wikipedia

Par se napokon primirio kad je Cotton imala 24 godine. Dobili su još troje djece, a iako su svi umrli od 'proljeva', 'tuga je nije spriječila da podigne životno osiguranje koje je uplatila za svako od njih'.

Suprug joj je stradao u rudarskoj nezgodi, a dok se oporavljao kod kuće dijagnosticirana mu je 'želučana groznica' i umro je.

Srećom, Cotton je nedugo prije toga natjerala supruga da uplati policu osiguranja, pa je još jednom bila zbrinuta, jer je nakon njegove smrti dobila 30 funti od osiguravajuće kuće.

Svi oko nje smatrali su da je riječ o najtužnijem ljudskom stvorenju kojeg život nikako nije mazio, budući da je tijekom 15 godina izgubila supruga i sedmero djece, no Cotton je bila na najboljem putu da postane najplodnija ženska serijska ubojica u britanskoj povijesti.

Iako nikad nećemo znati koliko je ukupno ljudi ona otrovala arsenom, najvjerojatnije je ubila majku, trojicu od četvorice svojih supruga (posljednji se nije želio osigurati), ljubavnika, osmero od ukupno 12 djece i sedmero posvojene djece. Točnije, 20-ak ljudi.

Njezina sreća se preokrenula zbog još jednog muškarca. Naime, potencijalni suprug ju je odbijao zbog posvojenog sedmogodišnjeg sina Charlesa Cottona. Zato ga se pokušala riješiti, a kad nije uspjela izjavila je da bi mogao završiti kao i ostali Cottonsi - mrtav.

Kad je uskoro umro, napravljena je biopsija kojoj je utvrđeno da je dječak imao visoku razinu arsena u crijevima i želucu. Uslijedila su iskapanja još nekih nedavno preminulih članova obitelji, pri čemu je otkriveno da su svi otrovani.

Cotton je završila na sudu gdje je osuđena na smrt.

Najranjiviji su najmanje sumnjivi

No čak i danas, uz sofisticiranu forenziku, neki zatvorenici mogu godinama izbjegavati da ih ulove.

Harold Shipman | Author: Wikipedia Wikipedia

Harold Shipman bio je cijenjeni britanski liječnik koji je imao mnogo starijih pacijenata kojima je redovito odlazio u kućne posjete i za koje je brinuo do posljednjih trenutaka. Kako se kasnije ispostavilo, posljednji trenuci često su bili namjerno izazvani.

Iako je Shipman bio poznat kao dobar, obiteljski čovjek, nitko nije znao da je on od 1970-ih do kasnih 1990-ih godina potiho ubijao pacijente, i to otprilike jednog mjesečno, pa se vjeruje da je ubio ukupno 250 ljudi.

"Obično bi posjetio stariju ženu kod kuće, ubrizgao joj smrtonosnu dozu morfija i zatim je ostavio posjednutu, pojačavajući grijanje na najjače", napisala je McDermid.

"Vratio bi se sljedećeg dana, objavio njezinu smrt i procijenio da je do smrti došlo nakon njihovog posljednjeg posjeta."

Izvlačio se godinama pojačavanjem grijanja, jer bi tako održao dokaze o vremenu smrti koje mu je išlo u prilog. Možda bi i dalje ubijao da mu jedna starica nije ostavila sve nakon smrti (njezino imanje bilo je procijenjeno na 380.000 funti), što je šokiralo njezinu kći. Kći je zatražila ekshumaciju, pri čemu je obdukcijom otkriveno da je starica umrla od visoke doze morfija.

Nakon toga su otkriveni ostali smrtni slučajevi, te je Shipman dobio doživotnu kaznu zatvora, iako se objesio 2004. godine.

Istraga o njegovim zločinima zatvorena je 2005. godine, kad je zaključeno da je Shipman ubio 210 svojih pacijenata, s tim da je ostala otvorena mogućnost da je kriv za još 45 smrti.

Zbog toga je proglašen najplodonosnijim serijskim ubojicom koji je ikad osuđen, piše New York Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.