Life
791 prikaza

Bio je miroljubiv mladić iz pristojne obitelji, a onda je otkrio džihad

Jihadi Jack
YouTube screenshot
Prvi bijeli Britanac koji se pridružio ISIL-u dolazi iz liberalne visokoobrazovane obitelji, pa njegovi roditelji i dalje ne vjeruju da je postao džihadist

Jack Letts je bio pristojan dečko. 

No Jihadi Jack, u kojeg se pretvorio, prvi je bijeli Britanac koji se pridružio ISIL-u i dolazi iz liberalne visokoobrazovane obitelji, pa njegovi roditelji ne vjeruju da je džihadist.

Jack je bio pristojan dečko koji se ponašao kao svaki tipičan mladić njegovih godina. Navijao je za omiljeni nogometni klub (Liverpool), trenirao nogomet u lokalnoj momčadi, povremeno pio i pušio marihuanu, nije se tukao i ničim drugim pretjerano isticao u masi.

Njegova majka je bila urednica u izdavačkoj kući, a otac Kanađanin koji je tijekom poslijediplomskog studija u Engleskoj upoznao buduću suprugu i odlučio ostati.

Njegov otac - John - prvotno je pomagao u proizvodnji agrikulturnih kemikalija za američke multinacionalne tvrtke, da bi zatim napustio taj svijet i bacio se na organsku proizvodnju žitarica (za što je čak dobio i nagradu princa Chalesa za održive metode održavanja farmi).

Oca mu mnogi nazivaju ekscentričnim, no svi su suglasni da je Jack odrastao u liberalnoj obitelji u kojoj su mu roditelji dozvolili da sam odabere kojoj religiji želi pripadati, iako je kršten nakon rođenja.

Tako je naivan mladić počeo proučavati islam i pao u ruke Abdullaha, koji je vrebao mlade ljude u lokalnoj džamiji kako bi ih radikalizirao i oprao im mozak.

Jackovi roditelji nisu primijetili taj proces radikalizacije, premda je Jack na Facebooku proglasio budalama sve koji su žalovali za pariškim žrtvama i izjavio da su ISIL-ovi militanti koji su ubili britanske vojnike pravi junaci.

Gotovo svi koji poznaju Jacka tvrde da je oduvijek bio pacifist i da je nemoguće da je uzeo oružje u ruke, no kao da zanemaruju činjenicu da se ljudi mogu promijeniti, pogotovo pod lošim utjecajem. 

Jack je roditeljima rekao da odlazi u Kuvajt vježbati arapski jezik, no čini se da je u rujnu 2014., kad je imao svega 19 godina, završio u Siriji. Iako njegovi roditelji i dalje žive u uvjerenju da se on ondje bavi humanitarnim radom, stručnjaci ističu da je taj stav vrlo naivan, jer bijeli Englez bi bio previše važan džihadistima da ga tek tako puste na miru.

Oni bi prije s njim učinili jednu od ovih stvari: prisilili ga da se bori, iskoristili u propagandnim video snimkama ili ga javno smaknuli zbog špijuniranja.

Pa ipak, roditelji tvrde da se redovito čuju s njim, da je dobro i nije radikalnih svjetonazora kao što se priča. Priča se isto tako da se oženio i ima djecu, no on sve poriče. Barem pred roditeljima, jer neki izvori tvrde da njima priča jednu priču, a prijateljima drugu.

Ako se i odluči vratiti, svakako će proći kroz strogo ispitivanje. A ako odluči ostati, prvo mora preživjeti napade dronovima i druge opasnosti koje vrebaju.

Iako teško da će se dobro provesti nakon povratka kući, to ipak zvuči kao bolja opcija od života u Islamskoj državi, piše Daily Mail.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.