Life
1021 prikaza

Narko rat: "Ubijam dilere, a država mi to plaća"

Ubojstvo dilera na Filipinima
REUTERS/Czar Dancel
Ona je žena i lakše joj je ubijati dilere nego muškim ubojicama, jer je kao žena manje sumnjiva

Filipine razdire brutalni rat protiv dilera i narkomana, a sve uz blagoslov kontroverznog predsjednika Rodriga Dutetertea. U samo nekoliko tjedana gotovo 2.000 ljudi je ubijeno.

Tko su ubojice i zašto ubijaju toliko ljudi? BBC je napravio reportažu o ubojici koja je smaknula šestoro ljudi. Prvo što ih je iznenadilo je to što je ubojica sitna Filipinka s malim djetetom.

"Moje prvo ubojstvo bilo je prije dvije godine. Bila sam užasno prestrašena i nervozna jer mi je bilo prvi put", počinje svoju životnu priču Filipinka lažnog imena Maria.

Rodrigo Duterte, predsjednik Filipina | Author: ERIK DE CASTRO/REUTERS/PIXSELL ERIK DE CASTRO/REUTERS/PIXSELL

Danas ona provodi plaćena ubojstva kao dio legaliziranog rata protiv dilera. Zajedno s još dvije žene čini jedan od najubojitijih timova zato što se mogu približiti dilerima bez pobuđivanja sumnje. Nepoznati muškarci u društvu dilera puno više su sumnjivi nego neke nove žene.

Otkako je predsjednik Duterte izabran, krajem lipnja ove godine, Maria je ubila još pet osoba metkom u glavu. Upitana tko je naredio ta specifična ubojstva, otvoreno kaže: "Naš šef, policajac".

Maria je udana i točno na dan razgovora s reporterima BBC-a dobili su dojavu da je njihova kuća otkrivena. Maria, suprug i dijete užurbano se sele kako bi pobjegli pred drugim ubojicama.

Skupljači plastike | Author: REUTERS/Romeo Ranoco REUTERS/Romeo Ranoco

Na život plaćene ubojice nagovorio ju je njezin muž. "Suprug je imao naredbe ubijati ljude koji nisu plaćali svoje dugove. Jednom prilikom nadređenima je trebala žena i muž je predložio mene. Vidjela sam čovjeka kojeg trebam ubiti, približila mu se i ubila ga", pripovijeda Maria.

Oboje supružnika dolaze iz siromašnih četvrti Manile i nisu imali stabilne prihode dok nisu počeli ubijati ljude. Na svakom ubojstvu zarade oko 400 dolara što se dijeli između nekoliko ubojica, najčešće tri ili četiri. Taj novac je pravo bogatstvo za sirotinju filipinskog glavnog grada. Plaćena ubojstva nisu ništa novo na Filipinima, ali predsjednik Duterte je znatno pojačao intenzitet.

Prije izbora obećao je ubojstvo 100.000 kriminalaca, a posebno je upozorio dilere droge. "Ne uništavajte mi državu jer ću vas pobiti", zaprijetio je Duterte. Nedavno je ponovio takve stavove govoreći da čak ni stotinu života tih idiota, dilera, mu ne znači ama baš ništa.

Droga | Author: Thinkstock Thinkstock

Na takvu reakciju Dutertea je natjerala epidemija jeftinog metamfetamina pod nazivom shabu. Jeftin, iznimno lak za proizvesti gotovo nevjerojatnom lakoćom izaziva ovisnost. Siromašnima na Filipinima pruža barem nekakav bijeg od grozne stvarnosti u kojoj žive.

Druga strana medalje je stalni strah koji se uvukao među dilere. Jedan od njih je Roger. Kao mladić razvio je ovisnost o shabuu i kao mnogi ovisnici prije i poslije njega počeo je prodavati drogu kako bi mogao financirati vlastitu ovisnost. Dobro je surađivao s korumpiranim policajcima, a povremeno bi otkupio dio droge koju bi policija zaplijenila u racijama.

Sada bježi pred ubojicama poput Marie.

"Svakog dana, svakog sata tišti me kamen straha u prsima. Stvarno je zamarajuće i zastrašujuće to stalno skrivanje. Ne znaš hoće li te izdati osoba koja hoda ispred tebe ili će se okrenuti i ubiti te. Spavanje je gotovo nemoguće jer se budim zbog i najmanjeg šuma", priča Roger.

Prosvjed protiv ubojstava | Author: ROMEO RANOCO/REUTERS/PIXSELL ROMEO RANOCO/REUTERS/PIXSELL

Priznaje da je griješio, da je povukao mnoge krive poteze, ali svjestan je da je za njega vjerojatno prekasno. Policiji se ne može predati zato što je uvjeren da bi ga ubili. Kaže da je ozbiljno shvatio prijetnje predsjednika Filipina uz jedno veliko ali. "Mislio sam da će progoniti velike organizacije, proizvođače droga, a ne male dilere kao što sam ja. Volio bih da mogu vratiti vrijeme, ali za mene je kasno", kaže Roger.

Maria također žali zbog svog posla, ali kaže da je zarobljena u tom začaranom krugu. Njezin nadređeni je otvoreno rekao da će ubiti bilo koga tko napusti tim ubojica. Svakog dana moli za oprost, redovito se ispovijeda, ali ni svećeniku se ne usudi priznati čime zarađuje novac za život.

Ima još jedno posljednje ubojstvo za počiniti, jednu posljednju isplatu i nada se da će uspjeti pobjeći, iako se ne nada previše. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.