Life
7851 prikaza

Narkobos je gol s ljubavnicom bježao kroz kanale

El Chapo Guzman
Pinterest
Victor Vazquez, šef jedinice zadužene za El Chapa opisao je u detalje kako je izgledalo ganjanje narkobosa između njegovih skrovišta koja su, gotovo sva, povezana mrežom tajnih tunela

U rano jutro 17. veljače 2014. godine meksički narkobos Joaquín Guzmán Loera bio je u krevetu sa jednom od svojih mnogobrojnih ljubavnica, kada je njegov asistent banuo u sobu te krenuo urlati kako su policajci na vratima.

Guzmán, posve gol, utrčao je u kupaonicu vičući ostatku ekipe da krene za njim. Dignuo je "poklopac" sa kade ispod kojeg su bile drvene stepenice koje vode u tunel. Dok su meksički specijalci razbijali vrata, El Chapo je nestao u mraku podzemlja, izvevši još jedan spektakularan bijeg.

Sve je to ponovno prepričano ovoga tjedna na suđenju u New Yorku i to iz ustiju osobe koja je s Chapom bježala u vlažne tunele. Njegova ljubavnica Lucero Guadalupe Sánchez López ispričala je detalje bijega.

El Chapo | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
I ne samo to, i dalje zaljubljena López prisjetila se kako je kao 21-godišnjakinja upoznala narkobosa, pa sve do nesretnog kraja njihove afere u kanalizaciji Culiacána, prenosi the New York Times.

Tri je godine, prisjeća se, ona bila njegova "kućna supruga", i neplaćena partnerica u zločinu. Kupovala mu je kilograme marihuane, osnivala lažne kompanije i brinula se da ima čistog veša. Tijekom suđenja je zaplakala, priznavši kako je i dalje zaljubljena u dilera.

"I danas sam zbunjena, jer sam mislila da smo partneri i ljubavnici", kaže nekadašnja zaposlenica države iz meksičke savezne države Sinaloa koja je uhićena na granici sa SAD-om, kod San Diega, godine 2017.

Tada to nije znala, ali već su je dugo prisluškivali američki federalni agenti. Njezine su poruke El Chapu također presretane i arhivirane. Dio poruka ih prikazuje kao meksičku verziju Bonnie i Clydea. 

El Chapo | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Jedna od poruka nje narkobosu govori kako je Sánchez López stotine kilograma marihuane dala "žigosati" s znakom srca i brojem 4 - što je referenca na njegov rođendan, 4. travanj.

"Srce znači da te volim, a broj četiri blagoslivljam jer si tada došao na svijet", napisala mu je.

Dok su se javnosti i poroti puštala ta šaputanja na jastuku u sudnici je sjedila i El Chapova zakonita supruga, Emma Coronel Aispuro. Dok je Sánchez iznosila detalje veze i poslovanja, Aispuro je gledala ispred sebe ili se igrala s kosom, a veliki El Chapo se pobrinuo da mu se pogled ne susretne s onim niti jedne od dvije žene.

El Chapo | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Bizarna sudska telenovela kulminirala je opisom dramatičnog bijega u kanalizaciju. Ispričala je kako je goli narkobos trčao prvi, a nju je ostavio sa sobaricom i njegovim tajnikom, čovjekom čije ime nije poznato ali kojeg svi zovu Kondor. 

"Odvratno vlažno mjesto prepuno blata. Dolje smo bili gotovo sat vremena", ispričala je i rekla kako joj je to bilo sasvim dovoljno da bude istraumatizirana. Kada su iz tunela izašli, bili su na obali rijeke.

Victor Vazquez, šef jedinice zadužene za El Chapa opisao je u detalje kako je izgledalo ganjanje narkobosa između njegovih skrovišta koja su, gotovo sva, povezana mrežom tajnih tunela.

Marinci Guzmána nisu našli te večeri, ali su pronašli mnogo njegovih stvari - njegov bacač granata, pištolj s monogramom i dijamantima i kutije plastičnih banana prepune kokaina.

El Chapo | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Uz pomoć kolega iz SAD-a saznali su da se sklonio u Hotel Miramar u mjestu Mazatlán. Ovaj su puta odlučili biti nevidljivi, pa su se obukli u odjeću za plažu i japanke. Dugo su promatrali hotel prije no što su odlučili upasti, 22. veljače, malo prije zore.

Uskoro je Vazquez dobio znak da je El Chapo uhvaćen živ - "7-7-7, confirmado". Vazquez je utrčao na parkiralište gdje je velikog šefa vidio u prljavoj majici, na koljenima.

"To si ti", rekao je Guzmánu koji će za godinu dana opet uspjeti pobjeći iz zatvora.

Uz njega je bila i njegova supruga i njihove blizanke, još uvijek bebe. Nakon što je pobjegao sa ljubavnicom, uhićen je u društvu supruge.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.