Life
33994 prikaza

"Zatvorenike raznose dinamitom i obitelj mora gledati"

Život u Sjevernoj Koreji
REUTERS
Sjećam se zvuka koji nastaje kada čovjeka pogodi metak, jako je različit od onog kada pucate na vježbama, prisjetio se jedan od preživjelih zatvorenika

Sjevernokorejski vojnik Lee Cheol ne može se prisjetiti koliko je puta bio prisiljen okupiti se sa ostalim vojnicima na sletištu kraj Pjongjanga i gledati kako naoružani odredi smiču "neprijatelje države". No ono u što je siguran jest da se ta praksa povećala pod Kim Jong Un-om.

"Bio sam jako traumatiziran, nisam mogao jesti niti spavati danima. Sjećam se zvuka koji nastaje kada čovjeka pogodi metak, jako je različit od onog kada pucate na vježbama. No tako sam se toga naslušao da sam otupio", kaže Lee za britanski Guardian prisjećajući se prvog puta kada je bio prisiljen gledati kako vojnici ispucavaju čitave šaržere svojih AK-47 pušaka u osuđene.

Hotel Capella na otoku Sentosa Mračna prošlost Top News Mračna prošlost otoka smrti na kojem se sastaju Kim i Trump

Lee je u vojsci Sjeverne Koreje proveo gotovo osam godina, a tamo je došao kad je imao 16. To je bila njegova jedina šansa za bolji život, i odlazak na fakultet. No, njegova je vojna karijera obilježena groznim nasiljem koje je uključivalo javne egzekucije i svakodnevna premlaćivanja vojnika kao dio kolektivne kazne.

Procjena UN-a jest da je između 80.000 i 120.000 političkih zatvorenika u zatvorskim kompleksima i logorima diljem Sjeverne Koreje.

"Neki od zločina režima su istrebljenja, ubojstva, porobljavanje, mučenje, zatvaranje, silovanje, nasilne pobačaje, drugo seksualno nasilje, progon radi političkih i vjerskih uvjerenja, rase ili spola, nasilno preseljenje populacije, nestajanje osoba i izgladnjivanje zatvorenika", navodi UN-ova komisija u svom izvještaju. 

Riječ je o ljudima koje režim smatra prijetnjom političkom sistemu i vodstvu Sjeverne Koreje. Human Rights Watch kaže kako je Sjeverna Koreja i dalje jedna od najrepresivnijih država neovisno o nedavnoj ponovnoj uspostavi diplomacije s Južnom Korejom, SAD-om ili drugim državama.

Usprkos čitavom nizu gaženja ljudskih prava teško da će se o tome ozbiljnije razgovarati na sastanku Donalda Trumpa i Kima koji će se održati 12. lipnja u Singapuru, jer je sva koncentracija na tome da se Sjever uvjeri da se odreknu svog nuklearnog programa razvoja atomskog oružja.

Howard X kao Kim Jong-un K'O JAJE JAJETU Life Kim Jong-unov dvojnik već čeka Trumpa u Singapuru

Lee je radio u građevinskoj brigadi, zidajući državne zgrade i stanove za državnu elitu. Njegova vjera u režim počela je kopnjeti kada je dobio zadatak da radi na jednom od Kimovih "vikendica", piše Guardian.

"Rečeno nam je da svi u Sjevernoj Koreji prolaze kroz nevolje zajedno, no oni su živjeli u luksuzu. Osjećao sam se izdano, kao da mi je cijeli život bio laž", priča Lee.

Dio tlocrta tih kuća kraj grada Wonsana je nestao, a za krađu su optužili Leeja. On je pobjegao u svoj rodni grad gdje su mu rekli da će sigurno biti smaknut ako ga uhvate. Podmitio je neke ljude te uspio napustiti Sjevernu Koreju no i dalje se jako boji za svoju obitelj, te zato koristi pseudonim.

Michael Kirby, nekadašnji sudac u Australiji koji je na čelu komisije koja je objavila izvještaj kaže da su "logori nalik na gulage agregat ljudske patnje" i da se svijet mora osvrnuti na režimske "zločine protiv čovječnosti".

Nada se kako će Trump na sastanku s Kimom o tome i porazgovarati, jer ako se sada s time ne bave, više neće biti moguće vratiti se na tu temu.

Kim Jong Un Slasni hamburgeri Ekonomix Nikome nije jasno: Kim želi McDonald's u Sjevernoj Koreji

"Ako nema napretka kada je riječ o ljudskim pravima, nikada neće biti mira i sigurnosti na korejskom poluotoku. Ovako je to samo nada da ako Sjevernu Koreju zahvati ekonomski napredak da će onda doći i ljudska prava, no to se ne dogodi uvijek", kaže Kirby.

Trump se o tome nije razgovarao s Kim Yong-cholom, visokim dužnosnikom režima koji je u Bijeloj kući bio prošli petak, no Trump je opciju ostavio otvorenom za sastanak sa samim liderom Sjeverne Koreje.

"Mislim da ćemo o tome pričati, i to u detalje", rekao je Trump reporterima nakon sastanka sa Yong-cholom.

Sjeverna je Koreja do sada svaki pokušaj razgovora o tome srezala u korijenu. Režim, koji odbija ikakvu suradnju s UN-om i njegovim tijelima, kasnije je rekao da su "zaključke izmislili SAD i njihovi saveznici". Prošli je mjesec ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje reklo kako SAD "ne smije namjerno provocirati" zemlju spominjanjem ljudskih prava.

Kim, treći po redu vladar iz dinastije, optužen je kako je naredio postupke neizmjerne brutalnosti kako bi učvrstio svoju moć. Lee je napomenuo kako je broj smaknuća porastao otkad je on došao na vlast, te metode opisuje kao brutalne - ponekada se žrtvu raznese eksplozivom dok je obitelj prisiljena gledati.

Kimov ujak, Jang Song-thaek smaknut je 2013. godine nakon što je optužen kako je organizirao i htio provesti državni udar, a Kimov polubrat, Kim Jong-nam, preminuo je nakon što su mu nepoznati ubojice u lice pustili zabranjeno kemijsko oružje VX. Incident se dogodio na aerodromu u malezijskom Kuala Lumpuru u veljači prošle godine.

Susret Billa i Kima Strogo povjerljivo Top News Tajni dokumenti: Clinton je bio spreman na rat s Kimom

Dvije žene upletene u incident, kojima prijeti smrtna kazna, tvrde kako su prevarom prisiljene da u tome sudjeluju. SAD je 2016. Kima stavio na popis država protiv koje treba "držati sankcije" radi opetovanih kršenja ljudskih prava.

Još jedan od svjedoka okrutnosti režima je Paek Yosep, sin političkog oficira koji je odrastao u relativnom luksuzu, a pobjegao je iz vojske kada mu je bilo 17. Uhvatila ga je kineska policija i poslala nazad u Sjevernu Koreju gdje je završio u radnim logorima. To je opisao kao "najlakšu moguću kaznu".

Dok je bio tamo često su ga svlačili do gola te ga mlatili remenom i drvenim palicama, a čuvari su ga tjerali da danima bude budan, bez minute sna.

Uništavanje sjevernokorejskog nuklearnog postrojenja FOTO I VIDEO Top News Pogledajte kako Kim uništava svoju nuklearnu bazu

"Većina zatvorenika uvijek nešto slaže jer se boje kazne, a vlasti koriste nasilje kako bi sve iz vas izvukli", kaže Yosep.

No iskustva dvojice preživjelih teško da će utjecati na teme o kojima će se razgovarati na žurno organiziranom susretu čiji je cilj preoblikovanje regionalnog političkog krajolika.

"To je ozbiljno propuštena prilika i vrlo žalostan primjer toga kako su ljudska prava stavljena na stranu kako bi se rješavala pitanja sigurnosti", kaže Sokeel Park, direktor istraživanja i strategije u organizaciji "Liberty in Northe Korea".

"Svi Sjevernu Koreju vide kao problem za sigurnost drugih država, no to je samo simptom jednom ukorijenjenog načina funkcioniranja. Ako ne dođe do ozbiljnih promjena u sistemu, neće biti trajnih benefita sastanka. Nema normalnih odnosa sa tako abnormalnim sistemom", kaže Park.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • listovača 06:34 09.Lipanj 2018.

  Zanimljivo je kako se ovakvi članci plasiraju samo onda kada to Amerima odgovara.Kladim se da je toj komisiji UN na čelu neki amer ili njihov poslušnika isto tako u HRW.Mi Hrvati smo bez rezerve na strani najvećih masovnih ubojica,genocidnog naroda ... prikaži još! i likova koji ratuju proiv nekoga gotovo bez prestanka kakvih 150 godina.Odgovorni su za desetke miliona mrtvih djece,žena staraca i durgih civila.U Vijetnamu su civilno stanovništvo spaljivali napalm bombama.Ove egzekucije su dječja igra

 • nelson 22:08 08.Lipanj 2018.

  strogo je u sjevernoj koreji

 • crazy.dictator 17:04 08.Lipanj 2018.

  na stranu izopacenost rezima ali stavljati inicijativu na to da se smrtna kazna izvodi raznosenjem uz pomoc eksploziva kak nekaj jako strasnog je"cudo novinarstva". pa ima cijela podulja lista ubijanja koja su daleko strasnija od ovog