Life
1719 prikaza

Narkomanka iz Zagreba: "Rodila sam drogirano dijete"

Majka i dijete
Thinkstock
Donosimo ispovijesti majki narkomanki, koje su za vrijeme trudnoće uzimale razne droge i opijate

Na Hitnu u Zagrebu u nedjelju roditelji su doveli curicu staru četiri godine, jer se "čudno" ponašala.

Nakon pregleda ustanovljeno je da im se kći otrovala kokainom, a za roditelje je ustanovljeno da već ranije registrirani konzumenti kokaina.

Hoće li ovo ostaviti posljedice na curicu u bolnici još ne znaju, ali roditelji ovisnici česti su "gosti" medicinskih ustanova.

Donosimo ispovijesti majki narkomanki, koje su za vrijeme trudnoće uzimale razne droge i opijate.

Nije bio kao ostale bebe u rodilištu. Prije 13 mjeseci život mu je počeo apstinencijskom krizom. Njegova se majka drogirala u trenutku začeća.

Iako je bio velik i zdrav, punih mjesec dana liječili su ga zbog krize. Bio je razdražljiv, neprestano je plakao, imao grčeve. Kriza je prošla, maleno je tijelo izdržalo, a dječačić je danas živahan i potpuno zdrav. 

Dok veselim koracima grabi preko dnevnog boravka do naručja svoje majke, nitko ne bi rekao da je bio jedna od beba koje su prošle apstinencijsku krizu. Donosimo potresne priče dviju majki koje su kao narkomanke ostale trudne i odlučile roditi djecu.

Mia (32), majka malog dječaka, počela se drogirati u 27. godini, a od početka trudnoće je na Subutexu, zamjenskoj terapiji za heroin o kojemu je bila ovisna tri godine. Budući da taj lijek nema tako snažne nuspojave, Mia sinčića i doji.

Planira se skinuti i sa Subutexa, ali to joj nije jedini problem. Zaražena je virusom hepatitisa C, a čeka je i dvogodišnja zatvorska kazna.

"Dilala sam. Policija mi je u kući našla speed i travu. Već sam provela dva mjeseca u istražnom zatvoru, ali sam kaznu koju sam trebala početi služiti 28. lipnja uspjela odgoditi. Ne želim se odvajati od sina. Ako već moram biti kažnjena, neka to bude u kućnom pritvoru, kad konačno zaživi projekt s narukvicama za kažnjenike", priča Mia, vizažistica koja je šminkala manekenke za modne događaje i ljude s estrade za snimanje spotova.

Smije se na pitanje ima li droge među poznatima. Ako je negdje ima – ima ih među njima, kaže Mia.

Dilati je počela jer joj je dnevno trebalo najmanje 700 kuna za speed i heroin, a novac joj je trebao još i za izlaske vikendom. Biznis je, kaže, donosio dobar novac, ali da joj je tada bila ova pamet, to sigurno ne bi radila. 

Trudnoća i dva mjeseca istražnog zatvora potpuno su je osvijestili. Kako je otac djeteta također bivši ovisnik, sada na terapiji Suboxonom, Mia je tijekom trudnoće imala tisuću pitanja i strahova. Hoće li dijete biti zdravo? Hoće li uopće imati ruke i noge? Hoće li...?

Srećom, maleni je rođen s četiri kilograma i nema nikakvih posljedica po njegovo zdravlje. Prohodao je već sa 11 mjeseci i nikad u ovih godinu dana nije bio bolestan. Njegova majka odlučna je da više nikada neće uzeti drogu, a želja joj je i skinuti se sa Subutexa.

Trenutno, kaže, to nije moguće jer mora biti na terapiji kako bi joj HZZO odobrio interferon kojim pod kontrolom drži simptome zaraze hepatitisom C.

"Neka drugi uče iz moga primjera i neka ne naprave iste pogreške. Nitko ne zna koliko je važno educirati roditelje. Evo, moja mama ni danas ne zna kako izgleda koja droga, a nikada do kraja nije ni prihvatila činjenicu da sam bila ovisnica. Ja već sada sa svojom nećakinjom razgovaram o svemu, a i sa sinom ću kad dođe vrijeme za to", kaže Mia, koja svome sinu neće zatajiti istinu o ovisničkom životu...

A posljedice drogiranja svoje mame trpjela je i jedna djevojčica, danas četverogodišnjakinja. Dok su drugu djecu nakon prvih koraka dočekale sigurne majčine ruke, ova curica nije imala tu privilegiju.

“Kad bi barem shvatili koliko se kajem u sebi, koliko mi je teško zbog svega, jer sam svjesna što sam učinila... Ništa ne tražim, samo da me ne pljuju bez razloga, jer sada ga nemaju... A i dalje to rade, a meni kažu: Što je bilo, bilo je – idemo dalje...”, riječi su ispisane na papiru malene bilježnice s dječjim motivom urednim rukopisom, gotovo krasopisom. 

Žena koja ih je napisala sramežljivo ih pokazuje pričajući životnu priču koja izaziva nevjericu i negodovanje... sve, samo ne ravnodušnost.

I Zagrepčanka Nita (33) jedna je od mnogih koje je droga povukla na dno, ali iz cijelog tog kaosa ovisnosti Nita ima i nešto prekrasno – svoju djevojčicu. Zbog nje je posljednjih 13 mjeseci samo na normabelima, a za drogu se zaklinje da je više nikad neće dotaknuti. 

Prijatelji koje s ljubavlju spominje, Davor, Melita i Martina, poveli su je u svijet Hare Krišne. Ondje je Nita, kako sama kaže, otkrila gospodnje staze, pa pokušava iznova sagraditi razrušeni život i svojoj kćerkici biti bolja majka. A griješila je, priznaje, mnogo...

"Nisam vidjela njezine prve korake. Umjesto da budem uz nju kad me trebala, ja sam otišla i u sebe trpala sve i svašta. Heroin, speed, kokain... Alkohol mi je bio doručak, ručak i večera, a za moju djevojčicu brinula se moja mama. Bila sam grozna", otvoreno priča Nita koja je drogu otkrila u 21. godini.

Godinama je radila kao plesačica u noćnim klubovima, a plesala je i za neka poznata imena s hrvatske estrade. Za taj svijet, upravo kao i Mia, kaže da je prepun droge koja se dijeli šakom i kapom, pa je tako nanizala 12 godina narkomanskog staža. 

Dva puta se pokušala skinuti, ali uvijek bi iznova završila s gomilom tog užasa u sebi. Dugo je to bilo jače od nje. Uvučena u svoj mrak, punih pet mjeseci nije uopće znala da je trudna. Kad je napokon shvatila, odmah je bacila drogu i prešla samo na normabele. 

Srećom, djevojčica se rodila zdrava i nije imala apstinencijsku krizu. Nažalost, majčinimj se mlijekom nije mogla hraniti jer je Nita bila pod tabletama za smirenje. Bilo je tu još udaraca, poput smrti bivšeg supruga koji je također bio narkoman.

U to su vrijeme bili razdvojeni, pa puna četiri mjeseca nije ni znala da je umro. Danas joj je teško kad se sjeti svega, ali kaže kako je našla željeni mir. Više ne pleše u noćnim klubovima, radi dva posla i sanja kako će završiti školu za njegovateljicu. 

Planira se skinuti i s normabela, a jednoga dana, odlučna je, ispričat će svojoj kćerkici cijelu istinu o sebi i pokazati joj svoje dnevnike i pjesme koje je napisala.

Hoće li dijete imati apstinencijsku krizu ili ne, ovisi o tome što je majka uzimala, u kojoj količini i kako, ističu stručnjaci. 

Ako je riječ o manjim dozama, moguće je da se u 40 posto slučajeva razvije apstinencijski sindrom. S druge strane kod ovisnica koje su uzimale kokain djeca imaju mnogo teže posljedice. 

U ranoj trudnoći moguća su oštećenja ploda i organa, osobito kod intravenskih ovisnica. Također, moguća su oštećenja pluća, mozga, mišićnog sustava, čak i mentalna retardacija...

Većina majki ovisnica svjesna je rizika za dijete, a u većini slučajeva dijete je motiv da prekinu s destruktivnim načinom života. Štoviše, trudne su ovisnice jedna od najmotiviranijih skupina za liječenje od ovisnosti.

Ipak, statistički gledano, djeca majke ovisnice imaju veće predispozicije da jednoga dana i sami postanu ovisnici. No, ne radi se samo o genetskim razlozima nego, u velikoj mjeri, i o utjecaju okoline i uvjetima odrastanja.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, od ukupno 43.870 poroda u 2009. godini, 26 rodilja priznalo je da su uzimale droge u trudnoći. Te podatke treba uzeti s rezervom jer dio njih i zataji istinu zbog straha.

Ukupno se u 2009. godini 447 majki liječilo od ovisnosti. Novorođenče s apstinencijskim sindromom razdražljivo je, mnogo plače i ima bolne konvulzije (grčeve). Može imati i mučnine, proljev i povraćati.

Među takvom djecom nisu rijetki ni problemi s disanjem i niska razina šećera u krvi. Sindrom koji se bilježi kod djece ovisnica sličan je apstinencijskoj krizi koju prolaze ovisnici dok se “skidaju” s opijata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.