Znanost
2004 prikaza

Pametne droge: "Rekli su mi da to svi uzimaju, da je super..."

Noćni klub
Thinkstock
Pametne droge su sve popularnije, no pitanje je funkcioniraju li zaista i kako

Danas svi to čine. Uzimaju tablete koje će im pomoći da se koncentriraju ili da se lakše nose s napornim danom koji ih čeka.

Mnoge od tzv. pametnih droga imaju i službenu upotrebu. Jedna od najpopularnijih, modainil, koristi se pri liječenju prekomjerne potrebe za snom, do koje dolazi kod narkolepsije ili uslijed rada u smjenama. No uzima je i sve više ljudi koji jednostavno žele biti učinkovitiji na poslu.

Modafinil je prozvan "prvom sigurnom pametnom drogom na svijetu". Naime, stručnjaci s Harvarda i Oxforda izjavili su da njegove učinke prati mali rizik, kad se uzima kratkoročno. No nuspojave mogu uključivati nesanicu, glavobolje i potencijalno opasne ekceme na koži, a uz to ne postoje podaci o dugoročnom korištenju.

Svejedno, ako pročitate i čujete hrpu pozitivnih komentara, lako je odlučiti isprobati neku od pametnih droga, makar "samo na kratko".

U Velikoj Britaniji se takvi lijekovi ne mogu prodavati bez recepta, no možete ih kupiti na mnogim stranicama.

Tako je Benjamin Zand, novinar BBC-ja, odlučio isprobati ove tablete, koje izgledaju identično bilo kakvom paracetamolu.

Čak se posavjetovao i s liječnikom, koji mu je rekao da, s obzirom da je mlad i zdrav, ne bi trebalo biti nikakvih težih nuspojava. 

Prva je bila sjajna

Prvu tabletu je uzeo usporedno s kognitivnim testom kojim se željelo proučiti učinke tableta. Prije nego je uzeo tablete, njegova pažnja je bila među 15-20 posto najboljih u njegovoj generaciji. No s tabletom se popeo među najboljih 5-10 posto.

Osjećao se budnijim i nije bio toliko frustriran zbog toga što je uzeo tabletu. Ono što ga je iznenadilo jest kako mu koncentracija nije nimalo padala i kako ga nije lovio umor tijekom dana, kao što se inače događa. Doduše, to su bili i posljednji pozitivni učinci.

Sljedećeg dana je opet uzeo tableticu, ali ovaj put je bio uznemireniji nego inače. Iako se mogao usredotočiti, nije se fokusirao na posao nego na krive stvari, primjerice na igranje igrica na mobitelu.

Kako je prolazilo vrijeme, sve ga je više boljela glava, izgubio je apetit i stalno je morao na zahod. Ovaj put mu nije brže radio mozak, nego mjehur.

To večer nije mogao zaspati, već je razmišljao o koječemu do ranih jutarnjih sati.

Također je pronašao izraslinu koja ga je svrbila na stražnjem dijelu noge, a sljedećeg dana i na ruci.

"Nikad više..."

Premda je prvi put sve prošlo sjajno, sljedeća tri puta su bila razočaravajuća. Stalno ga je boljela glava, bio je dehidriran i nije mu se ništa jelo. 

Najgore mu je bilo posljednji put kad su ga prijatelji stalno upozoravali da mu koža poprima neku užasnu boju, a budući da nije mogao spavati, izgledao je očajno.

Taj put je odjednom osjetio pozitivne učinke u osam sati navečer, kad ih nije više želio osjećati, pa je neumorno radio do 23 sata, čak i stvari koje nije trebao ni želiti raditi.

Sve u svemu, negativne strane su bile gore od pozitivnih, a razlog za to se može kriti u činjenici da različiti organizmi različito reagiraju na lijekove.

Iako neki mogu sjajno funkcionirati na pametnim drogama, za neke će one biti pravi mali pakao. Benjamin, primjerice, više nikad neće probati nijednu.

Uz to, ako ih kupujete na internetu, nikad ne možete biti sigurni jesu li "prava stvar" ili ste samo platili poveću svotu za običan aspirin. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.