Life
1883 prikaza

NASA čupa kosu: Rasprodaja predmeta iz svemira na eBayu

Fotografija Buzza Aldrina s Mjeseca 1969. koju je on i potpisao
1/22
YouTube
Američka svemirska agencija nije previše sretna zbog prodaje, no to je milijunski biznis, a i tko još šljivi NASA-u u doba Trumpa

Prvi artikl koji je na ponudi rezervoar za helij iz razdoblja svemirskog programa Apollo. Potom vrećica za skupljanje uzoraka tla s Mjeseca. Ili možda originalni dokumenti iz procedure za slijetanje na Mjesec? Takve stvari, piše Business Insider, Sotheby sada nudi na svojoj prvoj aukciji "Space Exploration" uživo koju održava preko eBaya. Velika rasprodaja počinje 20. srpnja, na 48. godišnjicu slijetanja Apolla 11 na Mjesec.

Nudi se 173 raznih predmeta koji su bili dijelom misije prvog slijetanja na Mjesec, a ukupna vrijednost procjenjuje se na između 2,9 i 5,3 milijuna dolara. Samo, na aukciji je sve moguće... Neki prodavatelji nadaju se da će krupno zaraditi na rijetkim igračkama i potpisanim fotografijama iz doba svemirske utrke, drugi pak nude skoro pa neprocjenjive predmete koji bi mogli donijeti milijune.

Buzz Aldrin na Mjesecu Anegdota iz 1969. Life Bizarna birokracija: Astronauti s Mjeseca carini morali prijaviti što su donijeli

Jedan predmet mogao bi sam donijeti četiri milijuna dolara; prašnjava (!) platnena vrećica za uzorke u koju su astronauti Apolla 11 1969. stavili prve uzorke Mjesečevog tla, šljunka i stijena. Za vrećicu se desetljećima nije znalo gdje je sve dok je policija u nekoj sasvim nevezanoj raciji nije pronašla, zaplijenila i potom prodala na dražbi za – 995 dolara. NASA i neke druge organizacije nisu sretne zbog ovakvih rasprodaja rijetkih drangulija iz svemira.

"Za ovakve predmete držimo da pripadaju američkom narodu i da bi trebali biti izloženi javnosti", objavila je NASA u priopćenju nakon što je nadležni sud tadašnjem kupcu potvrdio vlasništvo nad vrećicom. Samo, tko se još obazire na NASA-u. Posebno u doba vladavine Donalda Trumpa. Zato, sve o Sothebyjevoj velikoj dražbi pogledajte na njihovoj stranici.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.