Life
147437 prikaza

Nestali za 2 minute: Potres kaznio najopakiji grad

Piratski grad Port Royal
screenshot/youtube
Zemlja se otvorila i progutala je mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova - bijega nije bilo

Edmund Heath, svjedok i preživjeli razornog potresa iz 1692 zapisao je "Zemlja se otvorila i progutala je mnogo ljudi, a more se popelo preko zidova - bijega nije bilo" u svom pismu napisanom iz sigurnosti svog broda usidrenog u gradskoj luki, promatrajući ruševine grada. Port Royal, nekoć zvan "najgriješniji i najzločestiji grad na svijetu" bio je poznat po svom piću koje je izazivalo nesvjesticu, nazvanom Kill Devil Rum, svojim piratima i prostitutkama. Kad je grad uništen, mnogi su smatrali kako je to bila božja kazna za sve njihove grijehe, piše Atlas Obscura.

Englezi i njihovi prijatelji gusari bili su relativno novi u tom području. Jamajku je držala Španjolska nakon što ju je Kolumbo proglasio "najljepšim otokom koji je ikad vidio". Nije imala zlata ni drugog bogatstva, Španjolci su je držali bez ulaganja puno napora u to. Zbog toga je i potpala pod englesku vladavinu 1655.

Piratski grad Port Royal | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Meka kurvi i kriminalaca 

Lociran na jugoistočnoj obali Jamajke, Port Royal je do 1600-e postao jednim od najvećih europskih gradova u svijetu, no i dom ozloglašenih kriminalaca, prostitutki i gusara. Daleko od svoje kuće, njegovi su stanovnici živjeli od trgovine robljem, radom robova na njihovim plantažama te od novca koje bi pirati trošili nakon pljački Španjolaca. Pogonsko je gorivo luke bio prljavi novac i opći nemoral.

Strateški položaj između "Novog svijeta" i Španjolske učinio je Port Royal najatraktivnijim mjestom za pirate koji su željeli legalizirati svoj biznis. Jedan od najpoznatijih među njima bio je Henry Morgan, koji je na kraju postao poručnik i guverner Jamajke.

Prisustvo pirata i konstantan priljev plijena pljačke, potaknuo je rast i ostalih biznisa. Ubrzo su gostionice i bordeli nicali po čitavom Port Royalu, a "morski psi" nisu štedjeli novca za zadovoljstva. Govorilo se da je svaka četvrta građevina u Port Royalu ili gostionica ili bordel. Prisutnost svih tih elemenata osigurala je mjestu titulu "najopakijeg grada na svijetu".

Piratski grad Port Royal | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Sat otkucao 11:43

No, slavni dani nisu potrajali dugo. U jutro 7. lipnja 1692., masivni je potres magnitude procijenjene na 7,5 po Richteru pogodio otok. Grad, većim dijelom izgrađen na pijesku, trenutno je pogodila katastrofa. Kuće, ceste i građevine doslovno su "usisane" u zemlju, gejziri su izbijali iz tla, a naposljetku je grad napao i tsunami, povlačeći sa sobom ono što nije uništeno u potresu u more. Na kraju, oko 33 hektara grada nestalo pod vodom, četiri od pet utvrda su uništene ili potopljene, a umrlo je 2000 ljudi. Groblje na kojem je pokopan kapetan Morgan skliznuo je u more, a nova su se tijela miješala sa starim kosturima.

Sve je nestalo u roku od dvije minute.

Čak i prije nego se zemlja prestala tresti, lokalni stanovnici izvijestili o pljački, pišući "Odmah nakon groznog potresa započele su užasavajuće pljačke i nasilja, niti jedan čovjek tamo nije mogao tvrditi da je nešto njegovo. Kako se to i ne bi dogodilo, kad se najgori ološ svijeta nalazio na mjestu katastrofe".

Piratski grad Port Royal | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Preostali su gusari iz Port Royala pobjegli na svojim brodovima. Od kobnog trenutka do danas grad je uništen požarima, potresima i uraganima nekoliko puta, a danas većina ostataka grada leži ispod 12 metara mora. Sablasni ostaci i danas se mogu vidjeti između valova, a od 1950-e istraživači ih pomno proučavaju. Edwin Link tako je pronašao slavni džepni sat koji je stao točno u 11:43, u trenutku katastrofe.

Port Royal postao je slavan i kao mjesto radnje holivudskog blockbustera Pirati s Kariba, koji je inspiriran upravo njime.

Pogledajte video:

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Armossa
  Armossa 01:49 19.Lipanj 2018.

  Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

 • stranac1971 16:57 17.Lipanj 2018.

  bosno cuvaj se da i vas bog ne potopi kao ove