Znanost
11688 prikaza

Svijet ima samo 3 godine da spriječi globalnu katastrofu!

Apokalipsa
Thinkstock
Grupa uglednih znastvenika upozorila je kako imamo samo vrlo kratko vrijeme u kojem možemo nešto poduzeti

Planet uništen klimatskim promjenama nije potencijalan scenarij daleke budućnosti, već realnost sutrašnjice - a neke stvari osjećamo već i danas, upozorava grupa šest uglednih znanstvenika koji su napisali otvoreno pismo, govoreći kako vrijeme za djelovanje opako curi.

Među znanstvenicima se nalaze i nekadašnja voditeljica UN odjela za klimu Christiana Figueres, kao i fizičar Stefan Rahmstorf, a napisali su da ako se globalne emisije plinova trajno ne smanje do 2020, temperature diljem svijeta će vjerojatno doseći nepovratno visoke razine, prenosi Business Insider.

Sustav je počeo kolabirati

Istaknuli su kako od 1880-ih, zbog efekta staklenika, temperatura se u prosjeku podigla za jedan Celzijus, no to je tek početak.

- Svjetski lideri i političari se trebaju voditi znanstvenim činjenicama, a ne gurati glavu u pijesak, jer će to sutra biti svijet njihove djece i unuka. Koliko god novaca tada imali, ništa im neće pomoći - kažu u pismo.

Djeca u Africi Vlada Njemačke: Top News 'Ako ne spasimo klimu, doći će 100 milijuna očajnih Afrikanaca'

Navode kako je cijeli sustav već počeo kolabirati, led na Arktiku sasvim sigurno nestaje, dok koraljni grebeni umiru od vrućine.

Pogledajte fotografiju Aljaske iz kolovoza 1941. i kolovoza 2004.:

Fotografije Aljaske u razmaku od 64 godine | Author: NASA NASA

Ako se trenutna količina emisija plinova nastavi, svijet će probiti granicu postavljenu sporazumom iz Pariza za 1,5 do 2 stupnja u razdoblju od četiri do 26 godina.

Hitno djelovanje

Plan znanstvenika uključuje šest ciljeva koje treba ostvariti do 2020., ako se misli nešto učiniti i ne pomiriti se s time da ćemo gledati kako svijet rapidno umire:

  • Povećati izvore obnovljive energije na 30 posto potrošnje električne energije
  • Izraditi nacrte i planove kojima će se fosilna goriva odbaciti do 2050., s financiranjem od 300 milijardi dolara na godinu
  • Osigurati da 15 posto svih novih prodanih vozila budu elekrična
  • Prestati s krčenjem šuma i tako smanjiti emisiju
  • Potaknuti javni sektor da izda više "zelenih obveznica" u skladu s naporima za ublažavanje klimatskih promjena

Pogledajte kako će izgledati Zemlja ako se otopi sav led:

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.