Life
34323 prikaza

Nikad nije otkrio lice, a kad je skinuo masku - umro je

El Santo
1/4
Screenshot Youtube
Tijekom svoje karijere uvijek je držao masku na licu, a čak nije dopustio ni svojim obožavateljima da vide njegovo lice sve do 1984. godine

Meksička borilačka vještina Lucha libre svoju popularnost u svijetu, duguje u velikoj mjeri El Santu. Pravim imenom Rodolfo Guzman, bio je cijeli život sakriven pod srebrnom maskom kakve i inače nose natjecatelji ove vrste rvanja. No, Santo je, kako su ga svi zvali, postao je kultna figura ne samo rvanja, nego i simbol Meksika i pravi narodni junak. Narod ga je obožavao i imao je status ikone. O njemu je snimljena i animirana serija, te je nastao i strip u kojem je on bio glavni junak. Glumio je u više od 50 filmova.

Poznat je bio po tome da nikad nije skinuo masku, pa njegovi obožavatelji nikad nisu vidjeli njegovo lice. Nisu znali ni njegovi suradnici kao ni ekipa koja se brinula za njega, od trenera, sparing partnera, kao ni fizioterapeuti, liječnici…

Santo nije skidao masku ni tijekom privatnih sastanaka. Imao je i još jednu masku koju je koristio tijekom obroka, i koja je imala izrez za usta. Kad bi išao na u inozemstvo, uvijek bi išao posebnim letom, odvojen od ekipe kako bi izbjegao da ga vide.

El Santo - meksički junak | Author: wikipedia wikipedia

Rodolfo Guzman rođen je 23. rujna 1917. godine, a djetinjstvo i mladost proveo je igrajući bejzbol i američki nogomet. Najprije je naučio jiu jitsu, a kasnije i klasično hrvanje. Očarala ga je Lucha libre , a 1934. debitirao je u profesionalnom hrvačkom krugu kao Rudy Guzman (Rudo znači loš momak na španjolskom), što je bio početak njegove legendarne karijere.

Krajem tridesetih godina Guzman je bio etablirani hrvač koji se borio pod različitim imenima: El Demonio Negro (Crni Demon), El Hombre Rojo (Crveni čovjek) i El Murcielago II (Bat II). Međutim, već je postojao jedan natjecatelj koji se zvao El Murcielago - Jesus Velazquez koji je prigovorio komisiji za boks i hrvanje i tako je Guzman morao promijeniti nadimak. Zato je uzeo ime El Santo, što mu je predložio njegov menadžer, a 26. lipnja 1942. Guzman se prvi put borio kao El Santo u Areni Meksiko.

Procurene fotografije hrvača PROCURILE U JAVNOST Life Najjači ljudi na svijetu ne žele da vidite ovih 10 fotografija

El Santo je postao meksički junak nakon legendarne utakmice protiv Black Shadowa 1953. tijekom koje je Santo skinuo masku svog protivnika. Naime, u nekim borbama ulog je velik – tko izgubi mora skinuti zauvijek masku. Tako je Black Shadowa zauvijek izbacio iz natjecanja. Međutim, nakon ove pobjede uslijedio je meč protiv Plavog Demona i to je bio jedini meč koji je Santo izgubio. Od tada, njihovo suparništvo bilo je vječno, iako su čak i zajedno glumili u brojnim filmovima.

Santo mu nikad nije oprostio taj poraz. Godine 1952. El Santo je postao lik iz stripa. Budući da su stripovi s El Santom postali veliki hit u Meksiku, dobio je i svoju prvu ulogu u filmu iz 1958. godine 'Santo vs. Zli mozak' . Postao je filmska zvijezda koja je nastupila u više od 50 filmova, uključujući i 'Santo Faces Death ', 'Santo vs. zombiji', 'Santo vs. Frankensteinova kći', i najslavniji iz 1962. 'Santo vs. Žena Vampir'.

El Santo - meksički junak | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
Oženio se za Maríu de Los Ángeles Rodríguez Montaño početkom 1940-ih, a imali su desetoro djece. Meksički junak nastavio se boriti i djelovati do 1982. godine. Borio se tijekom oproštajne turneje, koja je završila tjedan dana prije njegovog 65. rođendana

Tijekom svoje karijere, Santo je uvijek uspijevao zadržati svoju masku na licu i, osim toga, čak nije dopustio svojim obožavateljima, to znači cijelom Meksiku, da vide njegovo lice sve do 1984. godine.

Te je godine napokon skinuo masku u javnosti tijekom talk showa "Contrapunto". Umro je 10 dana kasnije od srčanog udara 5. veljače. U njegovom rodnom gradu Tulancingu podignut je prvi kip El Santa, a danas ih ima po cijelom Meksiku.

Sumo hrvači Sumo hrvanje Life Tajanstveni sport: Nose maske da se ne uguše

Santov najmlađi sin, Jorge Ernesto Guzmán Rodríguez, krenuo je stopama svoga oca s hrvačkom karijerom. Naslijedivši srebrnu masku, borio se pod imenom El Hijo del Santo. Nakon odlaska u mirovinu 2014., Santov unuk počeo se hrvati kao El Santo, Jr. u Japanu.

Dana 23. rujna 2017., Google Doodle je proslavio 100. rođendan El Santa. „Dok su Amerikanci imali Supermana, Batmana ili Spider-Mana, mi smo imali pravog super-heroja - Rodolfa Guzmana, El Santa, koji se borio protiv svih od mumija do nacista, ali za razliku od onih američkih superjunaka, on je bio stvarni čovjek. Preko tjedna mogli ste o njemu čitati stripove, a onda ga u nedjelju pogledati u areni kako se bori“, rekao je jedan Santosov prijatelj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.