Life
2269 prikaza

KGB-ovi 'spavači': Špijuni koje godinama nitko nije otkrio

The Americans
FX Networks.
Jedna od najpoznatijih ruskih špijunki koju su Amerikanci otkrili posljednjih godina bila je Anna Chapman, odnosno po rođenju Ana Vasiljevna Kuščjenko

Popularna američka serija "Amerikanci", koja je i u Hrvatskoj pronašla svoju odanu publiku, na TV kanalu FX u SAD-u započela je svoju četvrtu sezonu. 

Supružnike Philipa i Elizabeth Jennings FBI još nije provalio da su sovjetski špijuni, a po svoj prilici niti neće kad su uspjeli preživjeti trenutak u kojem je njihova kći Paige povjerila svom poznaniku katoličkom svećeniku što je točno muči u vezi njenih roditelja. 

Jer u prvim godinama to nije bila šala, svakako još opasnija profesija na relaciji Moskva-Washington nego danas.

The Americans | Author: FX Networks. FX Networks.

Jedna od najpoznatijih ruskih špijunki koju su Amerikanci otkrili posljednjih godina bila je Anna Chapman, odnosno po rođenju Ana Vasiljevna Kuščjenko, kći visokog KGB-ovog službenika koji je u doba SSSR-a neko vrijeme bio i diplomat u Keniji. Imala je samo 19 godina kada se u Velikoj Britaniji udala za izvjesnog Alexa Chapmana i, osim prezimena, preuzela i britansko državljanstvo. 

Mladi par je 2006. odselio u New York. U nekom trenutku je veza između njih pukla. Kupila si je stan u neposrednoj blizini Wall Streeta i otvorila tvrtku koja je do 2009. bila stalno na rubu bankrota. 

Odjednom, tvrtka za trgovinu nekretninama diljem svijeta procvjetala je i zapošljavala 50 ljudi. Anna se družila s jet setom i tako sve do 2010. kad je FBI provalio da je špijunka. 

Prozvali su je "Agentom 90-60-90" s očitim aluzijama na izgled. Nikada nije postalo jasno što je ona to radila, osim što su je provalili tako što joj je agent FBI-a, očito pod lažnim identitetom, dao krivotvorenu putovnicu za tamo nekog ruskog špijuna. Ona je to prihvatila i to je bilo to, na sudu nije imala druge nego priznati baš sve za što su je teretili.

Sreća joj se nasmiješila kad se ispostavilo da je s još 10 svojih kolega, za koje je možda znala, a možda i nije, ušla u program razmjene špijuna; iz Washingtona su za Moskvu putovali uhvaćeni ruski špijuni, a u suprotnom smjeru nekoliko uhvaćenih špijuna CIA i MI6. 

The Americans | Author: FX Networks. FX Networks.

Pritom je bilo i životnih drama. Vladimir i Lidija Gurjev, koji su živjeli kao Richard i Cynthia Murphy, imali su kćeri u dobi od 11 i devet godina, koje nisu poznavale nikakav drugi život osim kao američkih djevojčica. Susjedi nisu vjerovali da je riječ o špijunima, pa "oni su uzgojili tako lijepe hortenzije".

Juan Lazaro, koji je u New Yorku živio 25 godina, ispostavilo se da je Mihail Vasenkov, jedan od ruskih najiskusnijih špijuna, aktivan još od 1960-ih. 

Njegova supruga, peruanska novinarka Vicky Pelaez, jako je dugo uspješno tvrdila da o profesiji svog supruga nije ništa znala, da bi se na kraju ispostavilo da su skupa bili na tajnom zadatku. 

Problem je nastao zato što je njihov 17-godišnji sin, osim što mu se raspao osobni identitet, ostao u limbu koji je na kraju riješio tako što je ostao živjeti u SAD-u kod svog 38-godišnjeg brata iz očevog prvog braka.

Kad su se svi oni konačno vratili u Moskvu, Vladimir Putin imao je za njih apsolutno razumijevanje. Konačno, i on je sam imao određenog iskustva u obavještajnom radu u inozemstvu, kao KGB-ovac u Istočnoj Njemačkoj. Stoga ih je obasuo pažnjom, priznanjima i obećanjem da će onaj koji ih je otkucao, za to vrlo brzo platiti na vrlo ružan način.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.