Life Svjetsko prvenstvo 2018
8930 prikaza

Nogometni šokovi: Bilo je i krvi, ne samo 'Božje ruke'

Zidaneovo isključenje
DPA/PIXSELL
Zidane, Ronaldo, Hurst i mnogi drugi igrači, ali i suci 'odgovorni' su za neke od najkontroverznijih trenutaka u povijesti nogometa

Svake četiri godine Svjetsko nogometno prvenstvo nam donese tonu genijalnog nogometa, sjajne golove, ali i kontroverzne trenutke, koji se pamte desetljećima. Neki do tih trenutaka bili su plod glupih okolnosti, neki su namjerno isprovocirani, a neki su naprosto bili nesretna slučajnost.

U nastavku donosimo pregled najkontroverznijih situacija sa svjetskih nogometnih prvenstava, koji su trajno obilježili nogometni svijet i ušli u nogometnu povijest.

Maradonina 'Božja ruka'

Igrala se 51. minuta četvrtfinala Svjetskog prvenstva, a na stadionu Azteca u Meksiku 22. lipnja davne 1986. godine sjedilo je čak 114.000 navijača! Bilo je to samo četiri godine nakon završetka Falklandskog rata koji je trajao 74 dana, a u kojem su se Velika Britanija i Argentina borili za otočje u južnom Atlantiku. Politička situacija između dvije nacije i dalje je bila napeta, a ta atmosfera preselila se na travnjak.

Do spomenute minute nije bilo golova, vodio se 'rat' na terenu, a onda se 'ukazao' Diego Maradona. Zabio je prvi od dva svoja gola, a oba su dobila mjesto u povijesti. Argentinci su bili u napadu, a branič je uspio izbiti loptu. Doduše, vrlo nespretno pa je u visokom luku išla prema vrataru Peteru Shiltonu na šest metara. Činilo se da će je uhvatiti, ali nebeski visoko skočio je 'mali zeleni' i pospremio je loptu u mrežu.

"Čekao sam suigrače da dođu proslaviti, ali nitko nije dolazio. Derao sam im se, dođite me zagrliti jer će inače sudac poništiti gol", rekao je Maradona godinama kasnije.

Maradona je u skoku igrao rukom, ali to nije vidio sudac Ali Bin Nasser. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo. Taj pogodak jedna je od najveća prijevara u povijesti svjetskih prvenstava.

Englezi do danas nisu oprostili Maradoni koji je o golu rukom izjavio:

"Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Bože ruke".

'Gaučosi' su još svladali Belgiju i Zapadnu Njemačku te osvojili drugi naslov svjetskog prvaka. Diego Maradona je zbog toga i dalje božanstvo u domovini...

Zidane i Materazzi

9. srpnja 2006. godine igralo se finale Svjetskog prvenstva u nogometu između Italije i Francuske. Talijani su pobijedili 5:3 nakon izvođenja jedanaesteraca i osvojili naslov, ali Zinedine Zidane i Marco Materazzi to su bacili u drugi plan.

Naime, Zidane je u 109. minuti utakmice glavom udario Talijana, a nakon susreta najviše se pričalo upravo o tom incidentu. Koliko je sve skupa bilo neočekivano govori i to da su kamermani tijekom prijenosa kasno reagirali, a da se nešto događa bilo je jasno kad je Materazzi završio na podu.

"Ono što mi je Matzerazzi rekao, a što me izbacilo iz takta bilo je sasvim osobne prirode, a odnosilo se na moju majku i sestru", rekao je tada Zidane.

Zidane je nakon udarca glavom dobio crveni karton. Francuska je izgubila nakon izvođenja jedanaesteraca (6:4), a Zidane je nakon finalnog susreta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006. godine završio igračku karijeru.

Materazzi je godina kasnije priznao što je rekao. Vrijeđao je Zidanea na rasnoj i vjerskoj osnovi, riječima "prljavi muslimanu" i "teroristu".

Fantomski gol Geoffa Hursta

Davno prije nego što se pojavila tehnologija gol-crte, Geoff Hurst postigao je pogodak za Englesku u finalu Svjetskog prvenstva protiv Zapadne Njemačke 1966. godine. Prvih 90 minuta završilo je rezultatom 2:2, na kraju su Englezi slavili sa 4:2 i na domaćem terenu postali svjetski prvaci, a Hurst je u produžetku snažnim udarcem uzdrmao gredu od koje se lopta odbila u teren. No, velike su se polemike kasnije vodile oko toga je li lopta prešla crtu. Englezi su tvrdili da je, Nijemci da nije. Pomoćni sudac iz Sovjetskog Saveza priznao je pogodak, što mu Nijemci nikad nisu oprostili. Moderne analize sugeriraju da to ipak nije bio pogodak.

Geoff Hurst ostao je jedini igrač koji je u finalu zabio tri gola, a kontroverzni gol dogodio se u 100. minuti utakmice. Odlični Ball je vukao po desnoj strani te ubacio u šesnaesterac gdje je loptu sjajno primio Hurst, vrhunski se okrenuo i strahovito opalio. Lopta je pogodila u gredu i odbila se točno na gol crtu. Ispred ili iza nje - nitko ni danas ne želi konkretno odgovoriti na to pitanje.

Hurst je instinktivno podigao ruke sugerirajući sucu Dienstu da je gol regularan, a ovaj je otišao na konzultacije sa pomoćnim sucem Bahramovim iz SSSR (točnije iz Azerbejdžana) koji je rezolutno potvrdio da je gol čist i Dienstu nije preostalo ništa drugo nego da pokaže na centar.

Nijemci se ponovo pokušavaju vratiti u igru, no jasno je da više snage nemaju za novi preokret, a Hurst u 120. minuti zabija svoj treći i i ukupno engleski četvrti gol za pobjedu 4:2 i neviđeno slavlje u Engleskoj.

Onesvijestio Battistona od udarca

Oni malo stariji ljubitelji nogometa još uvijek pamte nasrtaj zapadnonjemačkog vratara Tonija Schumachera na francuskog reprezentativca Patricka Battistona u polufinalu SP-a 1982. u Španjolskoj. Schumacher je izašao iz svog prostora i naletio na Francuza koji je bio u punom trku, a od snažnog sudara je Battiston čak pao u nesvijest.

Međutim, ne samo da Schumacher nije dobio crveni ili žuti karton, nego sudac nije dosudio ni slobodni udarac za Francusku. Pravda je ipak pobijedila kad je Schumacher u finalu triput kapitulirao protiv Italije.

Suarezova 'Božja ruka'

U četvrfinalu 2010. igrali su Urugvaj i Gana. Bila je to najšokantnija utakmica cijelog prvenstva. Sjajni Ganci su poveli preko Muntarija u 40 minuti koji je sa skoro 40 metara fantastično pogodio. Poslije desetak minuta igre u nastavku dosuđen je slobodan udarac za Urugvaj, a najbolji igrač prvenstva Diego Forlan prekrasno zabija za poravnanje.

Igralo se jako tvrdo i do isteka 90 minuta i nije bilo previše prigoda za neke golove tako da se ušlo u produžetke. I taman kad su se svi spremali za izvođenje penala, taman kad se sudac spremao odsvirati kraj, u posljednjem napadu na utakmici dogodilo se to ono nešto po čemu je ova utakmica postala toliko posebna.

Nakon nabačaja pred vrata Urugvaja stvorila se gužva i do lopte je na koncu stigao Dominic Adiyiah koji puca glavom. Lopta je išla prema praznoj mreži kad se poput mačke na nju bacio Luis Suarez i u maniri pravog golmana zaustavio loptu. Sudac mu naravno dodjeljuje direktan crveni karton, a Gana ima povijesnu priliku da kao prva afrička reprezentacija izbori polufinale. 

Odgovornost je preuzeo Asamoah Gyan i svih 84 tisuće ljudi na prepunom Soccer Cityju u Johannesburgu je zamuklo da se jasno čuo tupi udarac lopte u prečku. Ništa od gola, ništa od polufinala za Ganu za sada. 

Očajnički izraz lica i Suarezova sreća su slike koje su obišle svijet i postale su dokaz kako je tanka nit između gubitnika i heroja. Šokirana Gana penale izvodi očajno, griješe i Urugvaj na krilima sreće i euforije odlazi u polufinale.

Tri žuta kartona Šimuniću

Sudac Graham Poll postao je predmet sprdnje nakon što je na utakmici Hrvatska i Austrije na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine našem Joe Šimuniću žute kartone pokazao u 61., 89. i 93. minuti prethodno ga zaboravivši isključiti. Na to ga je podsjetio Šimunić, ali tek nakon trećeg žutog.

"Nakon povratka u svlačionicu, sjedio sam 15-ak minuta sa svojim pomoćnicima. Raspravljali smo kako to nije moguće", ispričao je Poll.

Nekoliko godina kasnije Poll je rekao kako su mu ta tri žuta kartona obilježila karijeru.

Bitka u Santiagu (1962)

Utakmica između domaćina Čilea i Italije u njihovoj drugoj utakmici Svjetskog prvenstva 1962. godine ušla je u povijest kao najbrutalnija utakmica u povijesti nogometa, a možda čak i sporta uopće.

Do trenutka kada je engleski sudac Ken Aston zasvirao prvi prekršaj u 30. sekundi, već do tada je previdio tri očita prekršaja. Utakmica je od početka nagovijestila potpuni kaos, a prva dva crvena kartona doletila su već nakon osam minuta igre. Sudac Aston jedva je držao kontrolu nad igrom, a opaka atmosfera počela je i prije same utakmice. Nekoliko puta morala je intervenirati i policija. Utakmica se inače igrala prije nego su u nogomet uvedeni žuti kartoni 1970. godine, a promovirao ih je upravo sudac Aston.

Užas od vuvuzela

Prvenstvo u Južnoafričkoj republici 2010. godine ostat će upamćeno po vuvuzelama.

Taj navijači rekvizit dugo nakon završetka natjecanja odzvanjao je u ušima navijača na stadionu, ali i TV gledatelja, koji su se žalili da zbog buke ne mogu osjetiti pravu nogometnu navijačku atmosferu, koja je izostala i s ulica.

Vuvuzele su do te mjere postale ozloglašene da ih je Fifa zabranila na narednom svjetskom prvenstvu u Brazilu.

'Ljama' Rijkaard

1990. godine u Italiji Nizozemac Frank Rijkaard pljunuo Nijemca Rudija Völlera. Nakon što je na Svjetskom prvenstvu 1990. pljunuo Völlera, njemački mediji su ga prozvali - ljama. U Njemačkoj je preko noći postao omražen, ali je zato u Velikoj Britaniji ovim potezom stekao status - heroja. Scena u kojoj je 'hračak' visio s Völlerove kovrčave kose njima se očito svidio...

Rijkaard se opravdavao riječima da ga je Völler nazvao "crnim smećem", no ružnu sliku zapamtili su milijuni ljudi...

Namještaljka

Uvijek postoje raznorazne sumnje u dogovore ishoda utakmica koji odgovaraju objema momčadima. No, niti jedna nije bila tako sramotno očita kao ona iz 1982. kad je Zapadna Njemačka namjestila susret s Austrijom na SP 1982. godine. Uoči posljednje utakmice u skupini situacija je bila specifična, obje su momčadi znale što trebaju jer su Alžir i Čile odigrali svoju utakmicu dan ranije. U slučaju pobjede Njemačke s jednim ili dva gola razlike, i jedni i drugi bi prošli dalje. Austrija bi ispala ako bi izgubila s više golova razlike, dok bi u slučaju remija ili pobjede Austrije kući išla Njemačka.

Nakon 10 minuta Njemačka je povela s 1:0, a nakon toga su igrači obje momčadi besciljno napucavali loptu okolo, bez ikakve namjere za napadačkim akcijama. Jedan je televizijski komentator odbio prenositi tu farsu te je gledateljima sugerirao da promijene program.

Kako bi se spriječili takvi scenariji, posljednje utakmice u skupini na svjetskim prvenstvima i ostalim velikim natjecanjima igraju se u istom terminu.

Što je bilo Ronaldu?

Što se dogodilo s Ronaldom, koji je već bio proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj, uoči finala protiv Francuza ni danas nije jasno. Tada najbolji napadač svijeta svega nekoliko sati prije utakmice za naslov završio je u bolnici, a do danas ostaje zagonetka što se uistinu zbilo. Ronaldo je, doduše, taj dvoboj odigrao, ali uopće nije nalikovao na sebe, bio je tek sjena najboljeg napadača svijeta. 

Francuzi su to iskoristili i neočekivano razbili Brazilce (3:0) za prvi naslov u povijesti. Navodno je nezaustavljivi napadač u snu dobio napad i ostao živ samo zahvaljujući munjevitoj reakciji cimera Roberta Carlosa, koji mu je izvadio jezik iz grla i spasio mu život. U Brazilu su čak formirali posebnu komisiju koja je trebala utvrditi uzroke posrtaja reprezentacije, a na saslušanje je bio pozvan i Ronaldo. “Taj dan sam izgubio SP, ali sam dobio još važniju utakmicu u kojoj mi je život bio na kocki”, kazao je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:44 12.Lipanj 2018.

    maradoni su trebali poništiti gol,, sudac se zalio da nije vidio dobro.