Top News
9032 prikaza

Kako je menadžer s pištoljem postao milijarder?

Ivan Savidis
1/4
INTIME/REUTERS/PIXSELL
Svoje i već sada veliko bogatstvo povećat će nakon podaje jedne od svojih duhanskih kompanija

Vlasnik solunskog nogometnog kluba PAOK, duhanski kralj i bogati Putinov prijatelj Ivan Savvidis, stekao je ogromno bogatstvo zahvaljujući svom 'dobrom nosu' za biznis i poduzetništvo, no svjetsku slavu nije stekao zbog mjesta u ruskoj Dumi ili moćnog prijatelja, već zbog pištolja oko pojasa. No samo pet dana nakon toga Savvidis je postao milijarder.

On je naime 11. ožujka utrčao na nogometni teren za vrijeme solunskog derbija između drugog PAOK-a i prvog AEK-a. Sudac je poništio gol u posljednjom minuti a Savvidis je uz navijače kluba s pištoljem utrčao u teren kako bi pokazao svoje nezadovoljstvo.  FIFA je oštro sankcionirala klub a Grčka odlučila kako će suspendirati cijelo prvenstvo.

Ivan Savidis | Author: INTIME/REUTERS/PIXSELL INTIME/REUTERS/PIXSELL

Njegovu kompaniju Donskoy Tabak otkupio je Japan Tobacco Inc. za 1,6 milijardi dolara (90 milijardi rubalja). Ovaj pozamašan iznos dolazi u trenutku dok Rusija provodi politiku protiv pušenja, između ostalog i kroz povećanje poreza na cigarete i predložene zabrane prodaje cigareta rođenima nakon 2015. godine. Transakcija bi trebala biti zaključena u trećem tromjesečju, piše Bloomberg. Iako mu novca ne nedostaje dogovor postignut krajem prošlog tjedna mogao bi mu ublažiti veliki udarac zbog financijskih kazni koje je FIFA nametnula PAOK-u.

58-godišnji Savvidis ubrzo nakon utrčavanja s pištoljem ispričao se i rekao kako "duboko žali" zbog incidenta.

"Nisam imao nikakvo pravo da utrčim na travnjak tako kako jesam", rekao je u svojoj isprici na web stranici kluba. "Moja jedina želja bila je zaštiti desetke tisuća navijača PAOK-a od provokacija, nereda i žrtvi. Molim vas vjerujte kako nisam imao nikakvu namjeru sudjelovati u tučnjavi s našim protivnicima ili sucima. I kao što je bilo i očito nikome nisam prijetio", naglasio je.

Ivan Savidis MILOM ILI SILOM Top News Pištoljem odlučuje prvaka - on je Putinov čovjek

Ovaj ruski Grk daleko je od tipičnog grčkog oligarha. Rođen je u Gruziji a odrastao u Rusiji. U vojsci je zaradio čin zastavnika a u Don State Tobacco tvornici počeo je raditi 1980. godine. Nakon završetka studija ekonomije na ruskom sveučilištu Rostov preuzeo je kontrolu nad državnom tvrtkom 1993. godine u jeku raspada Sovjetskog saveza.

Savvidis se predstavlja kao najagresivniji i najuspješniji među ruskim proizvođačima koji su prisutni na i iskorištavaju međunarodna tržišta. Predstavio je cigarete s okusom, kao što je okus irske kave, ruma i višnje. Donskoy Tabak gotovo 30 posto svojih cigareta prodaje na međunarodnom tržištu uključujući i zemlje poput Egipta i Pridnjestrovske Moldavske Republike, samoproglašene države između Ukrajine i Moldavije.

"Kupci također vole cigarete s okusom, a oni su bili jedni tako veliki proizvođači koji su uložili dodatan napor kako bi udovoljili željama klijenata pa su i predstavili različite vrste proizvoda", naglasio je Maxim Korolev, šef istraživačke tvrtke Russkiy Tabak..

Vladimir Putin Anonimne fundacije Top News Tajnoviti Putinovi donatori - povezani s vladom i oligarsima

Donskoy Tabak osnovan je 1857. godine i četvrta je po veličini ruska duhanska kompanija s 7 posto tržišnog udjela i 278 milijuna dolara prihoda ostvarenih prošle godine. Njegovi brendovi uključuju Donskoy Tabak, Kiss i Play. Kada je izabran za člana ruske Dume 2003. godine vlasništvo u kompaniji prenio je na svoju suprugu.

Uz duhansku kompaniju i nogometni klub vlasnik je i punionice vode, lanca hotela uz obalu, televizijske postaje. U njegovom vlasništvu su i tri novine, koncesije na obali i blokovi kuća u Solunu, luku Saloniki i njezina industrijska skladišta, tvrtke koje se bave pređivanjem mesa i proizvodnjom plastičnih pakiranja za meso. I mnogo više.

Gomilao je svoju imovinu u Grčkoj, preuzeo upravljački dio u nogometnom klubu PAOK 2012. godine a godinu nakon toga kupio je tvornicu duhana Sekap. Nakon što je preuzeo i isplatio dug kluba proglašen je počasnim građaninom Soluna 2013. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.