Life
694 prikaza

Nova kuharica otkriva omiljene recepte Vatikana

Crkva
IPA/PIXSELL
Ako vas zanima kako se hrani najviše pozicionirani kler, napokon možete dobiti uvid u njihovu kuhinju

On uživa u argentinskim empanadasima i dulce de lecheu. 2015. godine izjavio je da kad bi mogao ispuniti samo jednu želju, to bi bilo da ode u pizzeriju u kojoj ga nitko ne prepoznaje i pojede jedan komad... ili dva, tri... 

Drugim riječima, njega možda brani najmanja vojska na svijetu i odgovaran je za duhovno vodstvo 1.2 milijardi ljudi, no kad pričamo o hrani, papa Franjo uživa u jelu kao i svatko od nas.

Ustvari, svi koji žive u Vatikanu uživaju u hrani. Ili se barem stječe taj dojam nakon uvida u "Vatikansku kuharicu", koja će biti objavljena na proljeće.

Vatikanska kuharica | Author: Amazon Amazon

Knjiga nudi obilazak najmanje države svijeta i to kroz svakodnevicu i prehranu, a sve iz očiju članova papinske švicarske garde. 

Od 1500-ih godina, garda se sastojala od Švicaraca koji su u vrijeme osnivanja vojske smatrani nepobjedivima. Ovi muškarci bi se zakleli da će služiti i čuvati papu minimalo 25 mjeseci. 

Iako u Vatikanu većinom kuhaju poljske redovnice, glavni kuhari potječu iz švicarske garde, te su oni odgovorni za pripremu jela u službenim prigodama ili kad treba ispuniti nečije posebne prohtjeve. 

Iako je inače rijetkost da čuvari ujedno budu i kuhari, ovi muškarci znaju više o papinim prehrambenim navikama od bilo koga drugoga, budući da su uvijek tek nekoliko koraka udaljeni od njega.

S obzirom da je ovo Vatikan, papina prisutnost zauzima počasno mjesto u kuharici, iako moramo napomenuti da to nije kuharica koja predstavlja papina omiljena jela.

Autori: David Geisser, Erwin Niederberger i Daniel Anrig, bivši su članovi garde, koji su kuharicu razdvojili na poglavlja koncentrirana na hranu koja definira određene ljude, mjesta i proslave u Vatikanu. Svako poglavlje sadrži tematske recepte kao i intiman opis života u Svetom gradu.

Isprva se može činiti teško poistovjeti se s nekim tko živi u Vatikanu, ali zato su tu detalji koji knjigu čine pristupačnijom i nude novi uvid u ondašnji svijet. Primjerice, vjerojatno rijetki znaju da kad članovi garde nisu na dužnosti, većina odijeva dresove nogometnog kluba Guardije. Guardia igra protiv momčadi koju čine zaposlenici muzeja, pošte ili druge skupine zaposlenika unutar Vatikana. 

Naravno, i papa ima vrijeme rezervirano samo za sebe, tijekom kojeg zna otići na odmor u Castel Gandolfo, slikovito mjesto koje se često naziva "povijesnim ljetnikovcem papa".

Recept za patlidžan s mozzarellom sadrži namirnice koje se mogu naći upravo na farmi u papinskoj palači ondje (gdje ima čak i nekoliko krava).

Ako izuzmemo nekoliko iznimaka, većina jela u kuharici se lako priprema i slobodno biste ih mogli prozvati skromnima.

Ovo nipošto nije prikaz papinskih blagovanja, već uvid u svakodnevicu Vatikana. Primjerice, fusnota ispod jednog od recepata tvrdi da su pripadnici garde stoljećima nekoliko puta tjedno jeli leću.

Papa Franjo, kao i njegova dva neposredna prethodnika, imaju po jedno poglavlje u knjizi, s pripadajućom biografijom i omiljenim jelima iz njihovih domovina.

Zanimljivo je da kad je papa Ivan Pavao II. ranjen 1981. godine i stavljen na strogu dijetu, jedino što je tražio bilo je da smije jesti piroge - omiljenu hranu iz djetinjstva. Iako su ga liječnici prvotno odbili, ubrzo su popustili, piše NPR.

Jer, tko može odbiti želju jednom papi?!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.